Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Karta potresa krije smrtonosne zamke

Tri najveća i najsmrtonosnija potresa u novijoj povijesti dogodila su na mjestima gdje karta opasnosti od potresa nije predvidjela velike potrese. Mian Liu, znanstvenik s američkog Sveučilišta Missouri i njegovi kolege nedavno su proučavali razloge zbog kojih karte nisu uspjele predvidjeti ove potrese. Istraživali su i metode za poboljšanje karti. Razvijanje boljih karti opasnosti i uspješnije uzbunjivanje ljudi potencijalno mogu spasiti živote i imovinu te uštedjeti novac u rizičnim područjima.

“Predviđanje potresa uključuje brojne neizvjesnosti pa bismo trebali informirati javnost o ovim nesigurnostima”, rekao je Mian Liu. “Javnost se navikla na neizvjesnosti pri prognoziranju vremena, ali predvidjeti gdje i kada se može dogoditi potres daleko je teže. Preveliko oslanjanje na kartu opasnosti od potresa može imati ozbiljne posljedice. Dva prijedloga mogu poboljšati ovu situaciju; prvo, preporučujemo bolju komunikaciju o nesigurnostima, što će omogućiti građanima da donose informiranije odluke o tome kako najbolje koristiti svoje izvore. Drugo, karte seizmičkih opasnosti moraju se empirijski testirati kako bismo saznali koliko su pouzdane i tako ih poboljšavati.”

Liu i njegovi kolege predlažu testiranje karata na ono što se zove nulta hipoteza, tj. mogućnost da je vjerojatnost potresa u određenom području, poput Japana, jedinstvena. Testiranje će pokazati koje su metode izrade karte bile bolje u predviđanju potresa, pa na temelju toga poboljšati karte.

Liu i njegovi kolege na američkom Sveučilištu Northwestern i japanskom Sveučilištu u Tokiju detaljno opisuju kako karte opasnosti od potresa nisu uspjele predvidjeti tri glavna potresa koja su se dogodila u zadnjem desetljeću. Istraživači su nedostatke karti opasnosti protumačili kao rezultat loših pretpostavki, loših podataka, loše fizike i loše sreće.

Wenchuan, Kina. U 2008. godini potres je pogodio kinesku provinciju Sečuan i odnio više od 69 tisućać života. Mještani su okrivili vladu i građevinare optužujući ih da u tom području nisu gradili zgrade otporne na potres. Liu objašnjava da i karte opasnosti od potresa snose svoj dio odgovornosti budući da su, na temelju loših procjena, to područje odredile kao zonu relativno niske opasnosti od potresa.

Léogâne, Haiti. U 2010. godini potres je razorio grad Port-au-Prince i usmrtio, prema procjenama, 316 tisuća ljudi. Potres se dogodio duž rasjeda koji nije izazivao velike potrese stotinama godina. Budući da se za izradu karte potresa koristila samo zabilježena povijest potresa u kratkom razdoblju od nastanka seizmometara, što je otprilike stotinjak godina, karta nije upućivala na opasnost od velikog potresa u tom području.

Tohoku, Japan. Znanstvenici su ranije mislili kako rasjedi na sjeveroistočnoj obali Japana nisu u stanju izazvati goleme potrese i odatle divovske tsunamije poput onoga koji je uništio nuklearnu elektranu u Fukushimi 2011. godine. To loše razumijevanje specifičnih seizmičkih mogućnosti rasjeda dovelo je do neprimjerene pripreme za obranu od potresa i tsunamija. Područje je bilo spremno za manje potrese i njihove tsunamije, ali je snažni potres u Tohokuu nadvladao pripremljenu obranu.

“Ako ograničimo našu pozornost na evidenciju potresa u prošlosti, bit ćemo nespremni za budućnost”, rekao je Liu. “Karte opasnosti imaju tendenciju da podcjenjuju vjerojatnost potresa u područjima u kojima se oni nisu ranije dogodili. U većini područja, uključujući i SAD, seizmolozi nemaju dovoljno dugu povijest podataka o potresima da bi predviđali buduće potrese na temelju povijesnih obrazaca. Iako loša sreća može značiti da se potres može dogoditi na mjestima s izvorno niskom vjerojatnosti, ono što smo uočili jest previše ‘crnih labudova’ ili previše izuzetaka od pretpostavljenih obrazaca.”

“Igramo kompliciranu igru ​​protiv prirode”, rekao je prvi autor studije Seth Stein sa Sveučilišta Northwestern. “To je igra s vrlo visokim ulogom. Mi, zapravo, ne razumijemo jako dobro sva pravila. Kao rezultat toga, naša sposobnost za procjenu opasnosti od potresa često nije vrlo dobra, a politike i uvjeti koje ćemo napraviti da ublažimo opasnosti od potresa ponekad nisu dobro osmišljeni. Na primjer, milijarde dolara koje su Japanci potrošili na obranu od tsunamija uglavnom su bile uzaludne.”

“Moramo vrlo pažljivo pokušati formulirati najbolje strategije koje možemo, s obzirom na ograničenost našeg znanja”, rekao je Stein. “Razumijevanje nesigurnosti u kartama opasnosti od potresa, njihovo testiranje te njihovo poboljšanje važne su stavke ako želimo raditi bolje nego što smo to do sada činili.”

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...