Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Kina će poslati 3 astronauta u najdužu misiju do sada

Foto: Xinhua

Kina se sprema poslati tri astronauta koji će na svemirskoj postaji provesti šest mjeseci.

To će biti najduža kineska svemirska misija s posadom i postavit će rekord u vremenu koje su kineski astronauti proveli u svemiru. Očekuje se da će letjelicu Shenzhou-13 u svemir lansirati Long March 2F raketa, u subotu rano ujutro iz Centra za lansiranje satelita Jiuquan, koji se nalazi na rubu pustinje Gobi na sjeverozapadu Kine.

Prva posada koja je služila tromjesečnu misiju u svemiru na glavnom modulu jezgre Tianhe, vratila se na Zemlju sredinom rujna, prenosi AP.

Nova posada ima dva veterana, 55-godišnjeg pilota Zhai Zhiganga i 41-godišnju Wang Yaping, koja je ujedno i jedina žena u misiji. Zhigang je izveo prvi kineski svemirski hod, a Yaping je sudjelovala u ranijim kineskim eksperimentalnim misijama. Osim njih, u letjelici će poletjeti i Ye Guangfu kojem će to biti prvo putovanje u svemir.

Planirane aktivnosti posade uključuju tri svemirske šetnje kako bi se instalirala oprema s namjerom da se proširi svemirska stanica. Osim toga, trebali bi provjeriti i kvalitetu životnih uvjeta u modulu.

Kineska vojska, koja upravlja svemirskim programom, objavila je nekoliko detalja o misiji, ali je najavila da će poslati više posada na stanicu u sljedeće dvije godine kako bi bila potpuno funkcionalna.

Shenzhou-13 će biti peta kineska misija dosad, uključujući putovanja bez posade za isporuku zaliha.

Ruski kozmonaut Valery Polyakov, koji je 1994. i 1995. živio na staroj ruskoj svemirskoj stanici Mir, drži rekord u najdužem boravku u svemiru s više od 14 mjeseci.

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Moderna tehnologija svakim danom ima sve veći zamah u gotovo svim segmentima industrije, pa niti zračni promet nije iznimka. Razvoj tehnologije omogućio je napredak...

Svemir

Skupina znanstvenika došla je do novih saznanja u istraživanju supernove Tycho koja se dogodila prije više od 450 godina i bila je vidljiva golim...

Svemir

NASA-in rover Curiosity prije nekoliko je dana došao do nepobitnog dokaza da je nekoć postojala voda na Marsu. Taj je dokaz došao u obliku...

Astrofizika

Vrijeme se, kako ga mi razumijemo, nepovratno kreće iz prošlosti u budućnost. No, jedan međunarodni trio teorijskih fizičara sugerira da postoji više od jedne...