Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Kina će poslati 3 astronauta u najdužu misiju do sada

Foto: Xinhua

Kina se sprema poslati tri astronauta koji će na svemirskoj postaji provesti šest mjeseci.

To će biti najduža kineska svemirska misija s posadom i postavit će rekord u vremenu koje su kineski astronauti proveli u svemiru. Očekuje se da će letjelicu Shenzhou-13 u svemir lansirati Long March 2F raketa, u subotu rano ujutro iz Centra za lansiranje satelita Jiuquan, koji se nalazi na rubu pustinje Gobi na sjeverozapadu Kine.

Prva posada koja je služila tromjesečnu misiju u svemiru na glavnom modulu jezgre Tianhe, vratila se na Zemlju sredinom rujna, prenosi AP.

Nova posada ima dva veterana, 55-godišnjeg pilota Zhai Zhiganga i 41-godišnju Wang Yaping, koja je ujedno i jedina žena u misiji. Zhigang je izveo prvi kineski svemirski hod, a Yaping je sudjelovala u ranijim kineskim eksperimentalnim misijama. Osim njih, u letjelici će poletjeti i Ye Guangfu kojem će to biti prvo putovanje u svemir.

Planirane aktivnosti posade uključuju tri svemirske šetnje kako bi se instalirala oprema s namjerom da se proširi svemirska stanica. Osim toga, trebali bi provjeriti i kvalitetu životnih uvjeta u modulu.

Kineska vojska, koja upravlja svemirskim programom, objavila je nekoliko detalja o misiji, ali je najavila da će poslati više posada na stanicu u sljedeće dvije godine kako bi bila potpuno funkcionalna.

Shenzhou-13 će biti peta kineska misija dosad, uključujući putovanja bez posade za isporuku zaliha.

Ruski kozmonaut Valery Polyakov, koji je 1994. i 1995. živio na staroj ruskoj svemirskoj stanici Mir, drži rekord u najdužem boravku u svemiru s više od 14 mjeseci.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Većina znanstvenika slaže se da je svemir započeo Velikim praskom. No, kako znamo da se nešto dogodilo prije toliko vremena? Svemir se širi Kad...

Svemir

NASA je konačno uspješno lansirala megaraketu s Cape Canaverala na Floridi. Riječ je o Artemis 1 misiji koja je odgađana nekoliko puta zbog problema...

Svemir

Iranska revolucionarna garda danas je uspješno testirala novu raketu koja može nositi satelit, izvijestili su državni mediji. Ova vijest će vjerojatno razljutiti Sjedinjene Američke...

Svemir

Bivši NASA-in astronaut James McDivitt, koji je vodio Gemini IV i Apollo 9 misije, preminuo je 13. listopada. McDivitt imao je 93 godine, a...

Oglašavanje