Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Kina će se protiv zagađenja zraka boriti vertikalnim vrtovima

Ako ste se pitali koji je najbolji način za borbu protiv smoga u gradu evo vam jednog nadasve zanimljivog i oku ugodnog rješenja – bit će to vertikalni vrtovi. Na zgradama.

Gotovo prava urbana vertikalna šuma je jedinstven način pomoći kod obnove bioraznolikosti i što je najvažnije –  rezultat će biti apsorpcija 25 tona CO2 u godini i proizvodnja oko 60 kg kisika dnevno. Nije to prvi jedinstveni takav projekt u svijetu, što dokazuju slučajevi „vrtova u nebu“ u Italiji i Meksiku, ali je i dalje hvalevrijedan plan. Riječ je o talijanskoj arhitektonskoj kompaniji Stefano Boeri koja planira napraviti prvu zgradu takve vrste u Aziji. Mjesto radnje bit će Nanjing u Kini.

Navedena kompanija planira izgraditi 2 nebodera prekrivena zelenilom. Završetak radova je predviđen 2018. Neboderi će se sastojati od čak 600 visokih stabala, zatim njih 500 srednje veličine i 2 i pol tisuće malih biljaka i grmova. Ukupna zelena površina bi bila impresivnih 6 tisuća kvadratnih metara.

Onaj viši od dva nebodera će dosezati 200 metara. Vrh će mu biti prekriven zelenilom te se sastojati od ureda, privatnog kluba, muzeja i svojevrsne zelene arhitektonske škole. Drugi neboder, onaj nešto niži, će dosezati do 108 m u visinu i u njemu će biti smješten Hyatt hotel, a sam vrh će krasiti bazen.

U Stefano Boeri kompaniji tvrde da će navedene građevine barem malo povećati bioraznolikosti i privući ptice. Također će razne biljke pomoći stvaranju vlage i apsorpcije CO2 i prašine uz, naravno, nezaobilaznu proizvodnju kisika. Urbana zelena arhitektura, u svom skromnijem ruhu, nije zaobišla ni Stuttgart u Njemačkoj s približno četvrtinom zelenih svih ravnih krovova, a London ima 121 tisuća kvadratnih metara zelenila na krovovima s kojima se može pohvaliti.

Nije nikakva novost da Kina muči muku sa smogom od čega je posebno pogođen Peking. Jesu li mali dio rješenja tog problema urbane vertikalne šume od nebodera? Ne zna se, ali sigurno neće odmoći, kako s barem malim učinkom za zagađenje, tako i s privlačnim izgledom koji se ističe u gomili predvidljivog asfalta i sivila.

Možda će vas zanimati

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...

Arheologija i paleontologija

Nedavno otkriven fosil neandertalskog djeteta u Španjolskoj izazvao je veliki interes među znanstvenicima. Ovaj fosil, koji pokazuje karakteristike Downovog sindroma, predstavlja prvi dokaz ove...