Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Kina gradi najveći laboratorij za kloniranje na svijetu

U Kini će se graditi najveći laboratorij za kloniranje na svijetu, u što će se uložiti 30 milijuna američkih dolara.

Po završetku gradnje, ondje će se između ostaloga klonirati psi, krave, konji i primati. Osim linije za replikaciju životinja, centar će uključivati još banku gena te znanstvene i edukacijske sadržaje.

Centar će početi s radom tijekom 2016. godine, a prve životinje koje će biti klonirane su japanske krave. Zanimljiv izbor – postoji niz drugih životinja koje bi bile kudikamo lakše klonirati kao probne uzorke – no ekonomski sasvim opravdan: na kineskom tržištu, naime, vlada velika potražnja za kvalitetnom govedinom, pa će se proizvodnjom krava osigurati prihodi za kompaniju te istovremeno opskrbiti domicilno tržište deficitarnom robom.

Iza investicije stoji nekoliko kompanija: Boyalife, vodeća tvrtka u svijetu u proizvodnji matičnih stanica; Sooam iz Južne Koreje te dvije domaće tvrtke u državnom vlasništvu. Obje navedene kompanije već su poznate na kineskom tržištu – prošle su godine ondje osnovale tvrtku za kloniranje tibetanskih mastifa, vrlo rijetke vrste pasa čija cijena dostiže nekoliko milijuna dolara.

Kina je plodno tlo za genetska istraživanja: ondje se navelike kloniraju svinje koje se potom koriste za medicinska istraživanja, a prije nekoliko mjeseci objavljeno je kako ondašnji znanstvenici eksperimentiraju na ljudskim embrijima.

Sooam, jedna od tvrtki uključenih u ovaj projekt, nudi i komercijalno kloniranje u svom sjedištu u Južnoj Koreji. Za svotu od 100.000 dolara možete dobiti točnu genetsku kopiju svog bolesnog kućnog ljubimca, čime se njegov život – barem kao klona – može nastaviti praktički unedogled, sve dok ste spremni platiti traženi iznos.

Pokušaji kloniranja sežu još u 50-e godine prošlog stoljeća, kada se uspješno eksperimentiralo sa žabama. Od tada je kloniran niz životinja – ribe, miševi, ovce, svinje i tako dalje – no kloniranje čovjeka još uvijek je zakonski zabranjeno.

Izvor: Sputnik News

Možda će vas zanimati

Genetika

S ovim trendom su najprije počeli slavni

Genetika

Iako je Jurassic park fantazija, a DNK tehnike korištene u romanima Michaela Crichtona i filmovima Stevena Spielberga nisu moguće – znanstvenici vjeruju kako mogu...

Biotehnologija

Kloniranjem ljudskih stanica znanstvenici su prvi put uspjeli stvoriti embrijske matične stanice i navesti ih da se razviju do poodmakle faze blastocista. U istraživanju...