Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Kina gradi najviše (i najružičastije) tornjeve na svijetu!

planirani izgled tornjeva (izvor Gizmodo)
planirani izgled tornjeva (izvor Gizmodo)

planirani izgled tornjeva (izvor Gizmodo)

Planirane zgrade zadivljuju kombinacijom nevjerojatne visine i zelenih tehnologija

Vječna konkurencija oko izgradnje najviše građevine na svijetu proizvela je fascinantne nebodere tijekom 20. stoljeća. Iako je trend takve gradnje započeo u 80-im godinama prošlog stoljeća, Kina se tek sada uključila u utrku. Poznavajući kinesku upornost i sklonost drami, čini se da možemo očekivati zadivljujuće projekte. Upravo je jedan takav projekt prezentiran prošlog tjedna. Naime, radi se dva tornja imena Feniks koji će biti sagrađeni na otoku i kombinirati mnoge zelene tehnologije. Uz sve to, bit će ružičasti.

Tornjevi Feniks gradit će se u desetom po veličini kineskom gradu Wuhanu, smještenom u središtu države. Grad je smješten na obalama rijeke Jangce i prošaran je jezerima. Viši, tzv. muški toranj imena Feng dizat će se kilometar u visinu, a po njemu će biti postavljene solarne ćelije i vjetroturbine. Niži toranj, Huang, imat će zidove ispunjene biljkama, hotele za kukce i bojlere na biomasu koji će grijati tornjeve. U bazama tornjeva sakupljat će se kišnica. Tornjevi su ime dobili po kineskoj legendi Fenghuang.

No, neki kritičari smatraju da su planovi za gradnju najvećeg bojlera na svijetu preambiciozni, dok mnogima nije jasno što označava pojam „termalni dimnjak.

Laurie Chetwood, osnivačica arhitektonske tvrtke Chetwood Architects koja je na projektu sudjelovala s kineskom ekipom, navodi kako ovakav dizajn nije slučajan. U časopisu Dezeen izjavila je kako „u Kini kada izneseš pomalo ludu ideju, ta ideja na kraju nije ni približno dovoljno luda.

Činjenica je da je važnost tornjeva više u simbolici nego u funkcionalnosti. Toranj Feng naseljiv je samo do stotog kata, tj. do polovice svoje visine; ostatak tornja služi za održavanje i smještaj ekoloških postrojenja. Dizajneri tornja navode kako je primarni cilj sagraditi turističku atrakciju koja bi po funkciji bila slična Eiffelovom tornju.

Kritičari se pribojavaju kako bi tornjeve mogla snaći sudbina kvarta Chenggong u gradu Kunming, još jednog ambicioznog projekta koji je neslavno završio. Zamišljen kao simbol kineskog napretka, danas je to četvrt duhova. Prednost tornjeva je to što će, za razliku od Chenggonga, biti smješteni u središtu velikog grada tako da barem neće biti izolirani.

Početak gradnje planiran je za kraj ove godine.

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Kineski orbiter Tianwen 1 snimio je nekoliko nevjerojatnih fotografija, a u pozadini je moguće vidjeti ogromnu površinu Crvenog planeta. Na jednoj od fotografija koje...

Svemir

Kineski astronauti danas su započeli svoju šestomjesečnu misiju na prvoj kineskoj svemirskoj stanici, nakon uspješnog slijetanja svemirske letjelice. Astronauti, dva muškarca i jedna žena,...

Svemir

Kina se sprema poslati tri astronauta koji će na svemirskoj postaji provesti šest mjeseci. To će biti najduža kineska svemirska misija s posadom i...

Planete i mjeseci

Kina je razvila prototip minijaturnog helikoptera za nadzor nad budućim misijama na Marsu, nakon što je njihov robotski rover izvršio povijesno slijetanje na Crveni...