Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Kina gradi ogromni nacionalni park za pande

Park za povećanje razmnožavanja će biti tri puta veći od Yellowstonea

Vlasti kineske provincije Sečuan osigurale su čak oko 1,58 milijardi dolara u narednih pet godina za planirani projekt ogromnog nacionalnog parka za pande koji će veličinom tri puta nadmašiti američki Yellowstone.

U tom velikom parku će biti zaštićene divlje pande iz Sečuana, provincija Shaanxi i Gansu, dok će financiranje pomoći ublažiti i siromaštvo stanovnika te poboljšati infrastrukturu.

Potpisani sporazum s provincijskom vladom radi tog financiranja velikog nacionalnog parka za pande će se do kraja realizirati do 2023. godine.

Veliki pande (Ailuropoda melanoleuca) su nevjerojatno sporo razmnožavajuće životinje. Ženke ovuliraju samo jednom godišnje, u prosjeku u trajanju od svega 2-4 dana, tako da vjerojatnost začeća ima prilično malo prostora.

Ženke brinu za svoje mladunče do tri godine, tako da je vjerojatnost ponavljanja izvedbe ubrzo nakon toga još i manja.

Iako je broj pandi porastao za 17 posto te više nisu na vječnom popisu ugroženih vrsta, pande su i dalje na listi ranjivih životinja. No, i napuštanje popisa ugroženih je velika stvar jer se predviđalo da će ti medvjedi potpuno izumrijeti. U skladu s tim, ubijanje pandi je do 1997. godine bilo kažnjivo smrću, a od tada je sankcija ublažena na dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu.

Sada u Kini postoje dobro čuvani rezervati za pande, njih 67. U njima je dom našlo čak dvije trećine cijele svjetske populacije tih životinja.

“Revitalizacija velikih pandi dokazuje da znanost, politička volja i angažman lokalnih zajednica mogu puno učiniti – očuvati život u prirodi i unaprijediti bioraznolikost”, izjavio je u priopćenju direktor WWF-a Marco Lambertini.

Zaštita šuma i širenje njihovih prirodnih staništa su ključni način za povećanje vrste.

“Kinezi su napravili zaista odličan posao s pandama”, potvrdio je John Robinson, stručnjak za primate u Društvu za očuvanje života u prirodi (WCS).

Pande su proždrljivci. Za razliku od krava koje imaju duga crijeva te želudac s čak četiri dijela (kako bi što bolje mogle iskoristiti hranjive sastojke iz teško probavljive trave), pande imaju želudac sa samo jednom komorom i prilično kratko debelo crijevo. To bi značilo da moraju jesti 14 sati dnevno i ukupno pojedu 12,5 kilograma bambusa na dan, ali od toga probave svega 17 posto.

Podatak da svakoj odrasloj pandi svijeta treba osigurati 12,5 kilograma bambusa na dan dovoljno govori o tome koliko su pandama njihova staništa važna. Toj važnosti se nadodaje i činjenica da te životinje u zatočeništvu izgube interes za parenjem.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Biotehnologija

U potrazi za ekološki prihvatljivijim izvorima hrane, svijet se okreće neobičnim rješenjima. Jedno od takvih su i veliki pitoni, koji se pokazuju kao obećavajući...