Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Kina gradi plutajuću stanicu za lansiranje raketa

Riječ je o Istočnoj svemirskoj luci, a iza cijelog projekta stoji China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC).

Foto: CASC

Kina gradi plutajuću luku za lansiranje svojih svemirskih raketa. Lokacija se nalazi na otvorenom moru u blizini obale grada Haiyanga. Najveća prednost ovakvih stanica je činjenica da su naseljena područja daleko, pa dijelovi koji se odvajaju tijekom lansiranja neće ugrožavati stanovništvo.

Riječ je o Istočnoj svemirskoj luci, a iza cijelog projekta stoji China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), najveći nacionalni izvođač radova ovakvog tipa, piše Futurism.

Uz to što će služiti za lansiranje manjih raketa, luka će se koristiti i za izgradnju, održavanje i testiranje satelita i drugih svemirskih letjelica. Prvo lansiranje s mora u ovoj zemlji dogodilo se u lipnju 2019. godine, a tad je poletjela raketa Long March 11 visine preko 20 metara. Raketa je lansirana s plutajuće platforme u Žutom moru, a u svemir je ponijela nekoliko meteoroloških satelita. Novo lansiranje s iste platforme će se navodno dogoditi prije kraja 2020. godine.

Lansiranje s mora ima brojne prednosti, prije svega sigurnosne prirode, s obzirom na to da se polijetanja odvijaju daleko od gusto naseljenih područja. Upravo zato je i tvrtka SpaceX zainteresirana za izgradnju sličnih stanica, kako bi svoje Starship brodove sigurno poslala u svemir. Zapravo, novootvorena radna mjesta u tvrtki ukazuju da je taj projekt već u tijeku, pa možemo očekivati da će se broj lansirnih stanica na vodenim površinama u budućnosti samo povećavati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

NASA-in znanstvenik Donald Kessler je još 1978. godine upozorio na potencijalnu katastrofu do koje bi moglo doći zbog lančanih reakcija u svemiru. Iz toga...

Svemir

Trenutno, tvrtke samo prate kretanje većih komada, ali neke, poput startup tvrtke Astroscale, planiraju lansirati satelite koji će imati za cilj uklanjanje otpada.

Robotika

Za robota se tvrdi da je vrlo efikasan u obavljanju svog posla.

Svemir

Kinesku letjelicu mnogi uspoređuju s američkim misterioznim avionom X-37B koji se trenutno nalazi u orbiti Zemlje.