Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Kina objavila nove fotografije s površine Marsa

Foto: Rover i lander na Marsu / Xinhua

Kina je objavila seriju novih fotografija s Marsa koje je rover Zhurong Mars poslao prije par dana. Fotografije zaista oduzimaju dah, a predstavljaju veliki uspjeh kineske misije, kao i kineska zastava koja se “zavijorila” na Crvenom planetu.

“Fotografije su predstavljene na svečanosti u Pekingu i predstavljaju potpuni uspjeh prve kineske misije na Marsu”, objavila je novinska agencija Xinhua, a prenosi Futurism.

Misija i fotografije su istinu impresivni, pogotovo ako uzmemo u obzir da je NASA-i trebalo više od 25 godina da napreduje od orbitiranja sonde oko Marsa do laganog spuštanja landera na njegovu površinu. To su sve pothvati koje je Kina uspjela postići u jednoj misiji, što predstavlja veliki uspjeh i rastući prostor za ambicije.

Ipak, treba naglasiti da je kineska svemirska agencija imala tu prednost što je mogla graditi na NASA-inom uspjehu te je imala pristup naprednoj tehnologiji koja nije postojala sedamdesetih ili devedesetih godina prošlog stoljeća, kad je NASA započela istraživanje Crvenog planeta.

Fotografija iznad prikazuje veličanstvenu panoramu Marsove regije Utopia Planitia, gdje su se lander i rover spustili prošlog mjeseca.

Marsovska prašina

Rover će nastaviti s nizom znanstvenih projekata, od kojih mnogi za cilj imaju traženje dokaza o postojanju života na Marsu.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....