Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kina objavila nove fotografije s površine Marsa

Foto: Rover i lander na Marsu / Xinhua

Kina je objavila seriju novih fotografija s Marsa koje je rover Zhurong Mars poslao prije par dana. Fotografije zaista oduzimaju dah, a predstavljaju veliki uspjeh kineske misije, kao i kineska zastava koja se “zavijorila” na Crvenom planetu.

“Fotografije su predstavljene na svečanosti u Pekingu i predstavljaju potpuni uspjeh prve kineske misije na Marsu”, objavila je novinska agencija Xinhua, a prenosi Futurism.

Misija i fotografije su istinu impresivni, pogotovo ako uzmemo u obzir da je NASA-i trebalo više od 25 godina da napreduje od orbitiranja sonde oko Marsa do laganog spuštanja landera na njegovu površinu. To su sve pothvati koje je Kina uspjela postići u jednoj misiji, što predstavlja veliki uspjeh i rastući prostor za ambicije.

Ipak, treba naglasiti da je kineska svemirska agencija imala tu prednost što je mogla graditi na NASA-inom uspjehu te je imala pristup naprednoj tehnologiji koja nije postojala sedamdesetih ili devedesetih godina prošlog stoljeća, kad je NASA započela istraživanje Crvenog planeta.

Fotografija iznad prikazuje veličanstvenu panoramu Marsove regije Utopia Planitia, gdje su se lander i rover spustili prošlog mjeseca.

Marsovska prašina

Rover će nastaviti s nizom znanstvenih projekata, od kojih mnogi za cilj imaju traženje dokaza o postojanju života na Marsu.

Možda će vas zanimati

Vrijeme se, kako ga mi razumijemo, nepovratno kreće iz prošlosti u budućnost. No, jedan međunarodni trio teorijskih fizičara sugerira da postoji više od jedne...

Svemir

Mars je poznat kao “vatrena zvijezda” drevnih kineskih astronoma, a znanstvenici još uvijek gore s pitanjima o Crvenom planetu. Čak i nakon je na desetke...

Većina znanstvenika slaže se da je svemir započeo Velikim praskom. No, kako znamo da se nešto dogodilo prije toliko vremena? Svemir se širi Kad...

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirat će svoj prvi lunarni rover u studenom, najavio je voditelj misije Hamad Al Marzooqi. Al Marzooqi je za državne novine,...

Advertisement