Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Kineska podmornica dosegla najdublje mjesto na Zemlji

Tijekom višemjesečne ekspedicije koja je započela 10. listopada, Fendouzhe je izvršio 13 zarona u Marijansku brazdu.

Foto: Screenshot YouTube / New China TV

Kineski batiskaf Fendouzhe stigao je do jednog od najdubljih mjesta na planetu. Batiskaf je zaronio u vrtoglavu mračnu dubinu od 10.909 metara.

Tijekom višemjesečne ekspedicije koja je započela 10. listopada, Fendouzhe je izvršio 13 zarona u Marijansku brazdu – najdublji dio svjetskih oceana i najdublje mjesto na Zemlji koje se nalazi na zapadu Tihog oceana.

Tijekom osam zarona, kineski batiskaf uspio se spustiti do dubine od 10.000 metara, a do rekordne dubine, Fendouzhe je s posadom uspio doprijeti 10. studenog, dostižući dubinu veću od visine Mont Everesta, objavila je China Daily, a prenosi Live Science.

Svjetski rekord u dubini i dalje drži Victor Vescovo, američki poslovnjak i umirovljeni pomorski oficir koji je u svojoj podmornici Limiting Factor, prema Guinnessovoj knjizi rekorda, 26. srpnja zaronio do dubine od 10.934 metara.

Maksimalna dubina koju je Fendouzhe (što na kineskom znači stremiti) dosegao, premašila je dubinu do koje je stigao redatelj filma Titanik, James Cameron, 2012. godine, a iznosila je 10.908 metara. No, Fendouzhe nije uspio doprijeti do 10.912 metara do kojih je stiglo švicarsko-talijansko-američko plovilo “Trst” 23. siječnja 1960. godine.

Dosezanje dna Marijanske brazde predstavlja razlog za nacionalni ponos u Kini, koja više od desetljeća ulaže u izgradnju plovila koja s posadom mogu doprijeti do dubine veće od 3.500 metara, što Kinu svrstava u red samo nekolicine zemalja (SAD, Francuska, Rusija i Japan) koje posjeduju takva plovila.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje