Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Kineska posada započela misiju na svemirskoj stanici

Foto: Xinhua

Kineski astronauti danas su započeli svoju šestomjesečnu misiju na prvoj kineskoj svemirskoj stanici, nakon uspješnog slijetanja svemirske letjelice.

Astronauti, dva muškarca i jedna žena, viđeni su kako plutaju oko modula prije nego što su se javili videoprijenosom uživo.

Dio nove posade čini i Wang Yaping (41), koja je postala prva Kineskinja na svemirskoj postaji Tiangong, prenosi AP.

Svemirska letjelica Shenzhou-13 lansirana je raketom Long March-2F u subotu u 12:23 sati, a na modul Tianhe stigla je u jutros u 6:56 sati.

Ovo je druga astronautska posada koja se uselila na kinesku svemirsku stanicu Tiangong koja je lansirana prošlog travnja, a prva posada je provela tri mjeseca u svojoj misiji.

Posada će obaviti tri svemirske šetnje kako bi instalirala opremu za proširenje stanice, procijenila životne uvjete u modulu Tianhe i provela određene eksperimente.

Kineski vojno-svemirski program planira u sljedeće dvije godine poslati više posada na stanicu kako bi postala potpuno funkcionalna.

Također, u planu je proširenje stanice s još dva odjeljka – po imenu Mengtian i Wentian. Kompletna stanica će težiti oko 66 tona, što je mnogo manje od Međunarodne svemirske stanice, koja je svoj prvi modu lansirala 1998. godine i teži oko 450 tona.

Kina je isključena s Međunarodne svemirske stanice (ISS) jer se SAD pobunio zbog tajnosti kineskog vojnog programa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirat će svoj prvi lunarni rover u studenom, najavio je voditelj misije Hamad Al Marzooqi. Al Marzooqi je za državne novine,...

Svemir

Španjolska tvrtka PLS Space objavila je da je uspješno završila kompletno testiranje misije nakon što je ranije ove godine provela dva ključna testa motora....

Svemir

Međunarodna svemirska postaja (ISS) postoji više od dva desetljeća, a od svog lansiranja 1998. godine, ugostila je više od 200 astronauta i pomogla nebrojenim...

Svemir

Inženjeri američke svemirske agencije NASA dovršili su otvaranje ogromnog, glavnog zrcala svemirskog teleskopa James Webb. Taj manevar posljednji je korak dvotjedne faze postavljanja opservatorija...

Oglašavanje