Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Kineska posada započela misiju na svemirskoj stanici

Foto: Xinhua

Kineski astronauti danas su započeli svoju šestomjesečnu misiju na prvoj kineskoj svemirskoj stanici, nakon uspješnog slijetanja svemirske letjelice.

Astronauti, dva muškarca i jedna žena, viđeni su kako plutaju oko modula prije nego što su se javili videoprijenosom uživo.

Dio nove posade čini i Wang Yaping (41), koja je postala prva Kineskinja na svemirskoj postaji Tiangong, prenosi AP.

Svemirska letjelica Shenzhou-13 lansirana je raketom Long March-2F u subotu u 12:23 sati, a na modul Tianhe stigla je u jutros u 6:56 sati.

Ovo je druga astronautska posada koja se uselila na kinesku svemirsku stanicu Tiangong koja je lansirana prošlog travnja, a prva posada je provela tri mjeseca u svojoj misiji.

Posada će obaviti tri svemirske šetnje kako bi instalirala opremu za proširenje stanice, procijenila životne uvjete u modulu Tianhe i provela određene eksperimente.

Kineski vojno-svemirski program planira u sljedeće dvije godine poslati više posada na stanicu kako bi postala potpuno funkcionalna.

Također, u planu je proširenje stanice s još dva odjeljka – po imenu Mengtian i Wentian. Kompletna stanica će težiti oko 66 tona, što je mnogo manje od Međunarodne svemirske stanice, koja je svoj prvi modu lansirala 1998. godine i teži oko 450 tona.

Kina je isključena s Međunarodne svemirske stanice (ISS) jer se SAD pobunio zbog tajnosti kineskog vojnog programa.

Možda će vas zanimati

Svemir

Skupina znanstvenika došla je do novih saznanja u istraživanju supernove Tycho koja se dogodila prije više od 450 godina i bila je vidljiva golim...

Svemir

NASA-in rover Curiosity prije nekoliko je dana došao do nepobitnog dokaza da je nekoć postojala voda na Marsu. Taj je dokaz došao u obliku...

Astrofizika

Vrijeme se, kako ga mi razumijemo, nepovratno kreće iz prošlosti u budućnost. No, jedan međunarodni trio teorijskih fizičara sugerira da postoji više od jedne...

Astrofizika

Većina znanstvenika slaže se da je svemir započeo Velikim praskom. No, kako znamo da se nešto dogodilo prije toliko vremena? Svemir se širi Kad...