Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Kineska posada započela misiju na svemirskoj stanici

Foto: Xinhua

Kineski astronauti danas su započeli svoju šestomjesečnu misiju na prvoj kineskoj svemirskoj stanici, nakon uspješnog slijetanja svemirske letjelice.

Astronauti, dva muškarca i jedna žena, viđeni su kako plutaju oko modula prije nego što su se javili videoprijenosom uživo.

Dio nove posade čini i Wang Yaping (41), koja je postala prva Kineskinja na svemirskoj postaji Tiangong, prenosi AP.

Svemirska letjelica Shenzhou-13 lansirana je raketom Long March-2F u subotu u 12:23 sati, a na modul Tianhe stigla je u jutros u 6:56 sati.

Ovo je druga astronautska posada koja se uselila na kinesku svemirsku stanicu Tiangong koja je lansirana prošlog travnja, a prva posada je provela tri mjeseca u svojoj misiji.

Posada će obaviti tri svemirske šetnje kako bi instalirala opremu za proširenje stanice, procijenila životne uvjete u modulu Tianhe i provela određene eksperimente.

Kineski vojno-svemirski program planira u sljedeće dvije godine poslati više posada na stanicu kako bi postala potpuno funkcionalna.

Također, u planu je proširenje stanice s još dva odjeljka – po imenu Mengtian i Wentian. Kompletna stanica će težiti oko 66 tona, što je mnogo manje od Međunarodne svemirske stanice, koja je svoj prvi modu lansirala 1998. godine i teži oko 450 tona.

Kina je isključena s Međunarodne svemirske stanice (ISS) jer se SAD pobunio zbog tajnosti kineskog vojnog programa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Europska svemirska agencija (ESA) priopćila je da se lansiranje novog NASA-inog teleskopa, koji treba zamijeniti slavni Hubble, odgađa. Do odgode je došlo kako bi...

Planete i mjeseci

Sjedinjene Američke Države i Rusija potvrdile su namjeru organiziranja zajedničke misije na Veneru, priopćio je generalni direktor Roscosmosa Dmitry Rogozin. “Dogovorili smo se s...

Svemir

Nade tvrtke SpaceX za pravovremeni orbitalni let Starshipa blago rečeno, nisu išle prema planu, ali možda se ipak pojavila nada. Prema navodima portala TechCrunch,...

Svemir

NASA je objavila da je svemirski teleskop Hubble po drugi put ove godine doživio kvar zbog kojeg su neke njegove funkcije prestale s radom....

Oglašavanje