Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Kineska sonda Tianwen-1 poslala prvu sliku s Marsa

Tianwen-1 lansiran je u srpnju i očekuje se da će u Marsovu orbitu ući oko 10. veljače.

Foto: Chinese state administration of science

Kineska sonda Tianwen-1 poslala je svoju prvu sliku s Marsa, priopćila je danas Kineska svemirska agencija.

Tianwen-1 lansiran je u srpnju i očekuje se da će u Marsovu orbitu ući oko 10. veljače. Cilj misije je sondu dovesti na površinu Crvenog planeta.

Fotografija koju je objavila Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) prikazuje geološke značajke, uključujući krater Schiaparelli i Valles Marineris, ogroman dio kanjona na površini Marsa, piše The Guardian.

Spomenuta fotografija snimljena je s oko 2,2 milijuna kilometara, a letjelica se sada nalazi na udaljenosti od 1,1 milijun kilometara od Marsa.

Tianwen-1 težak je pet tona, a sa sobom nosi i rover koji će proučavati tlo na Marsu.

Kina se nada da će uspjeti spustiti rover u područje Utopija, mjesto gdje je nekad udario veliki objekt. Spuštanje rovera je planirano za svibanj ove godine.

U ovaj svemirski program uložene su milijarde dolara, a krajnji cilj je stvoriti svemirsku stanicu u Zemljinoj orbiti do 2022. godine.

Mars je oduvijek bio izazovna meta za svemirske poduhvate, a većina misija koje su SAD, Rusija, Europa, Japan i Indija slale od 1960., završile su neuspjehom.

Tianwen-1 nije prvi kineski pokušaj odlaska na Mars. Prethodna misija s Rusijom 2011. godine završila je prerano jer je lansiranje propalo.

Možda će vas zanimati

Svemir

NASA-in rover Curiosity prije nekoliko je dana došao do nepobitnog dokaza da je nekoć postojala voda na Marsu. Taj je dokaz došao u obliku...

Svemir

Mars je poznat kao “vatrena zvijezda” drevnih kineskih astronoma, a znanstvenici još uvijek gore s pitanjima o Crvenom planetu. Čak i nakon je na desetke...

Planete i mjeseci

Kineski orbiter Tianwen 1 snimio je nekoliko nevjerojatnih fotografija, a u pozadini je moguće vidjeti ogromnu površinu Crvenog planeta. Na jednoj od fotografija koje...

Svemir

Kineski astronauti danas su započeli svoju šestomjesečnu misiju na prvoj kineskoj svemirskoj stanici, nakon uspješnog slijetanja svemirske letjelice. Astronauti, dva muškarca i jedna žena,...