Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Kineska sonda Tianwen-1 poslala prvu sliku s Marsa

Tianwen-1 lansiran je u srpnju i očekuje se da će u Marsovu orbitu ući oko 10. veljače.

Foto: Chinese state administration of science

Kineska sonda Tianwen-1 poslala je svoju prvu sliku s Marsa, priopćila je danas Kineska svemirska agencija.

Tianwen-1 lansiran je u srpnju i očekuje se da će u Marsovu orbitu ući oko 10. veljače. Cilj misije je sondu dovesti na površinu Crvenog planeta.

Fotografija koju je objavila Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) prikazuje geološke značajke, uključujući krater Schiaparelli i Valles Marineris, ogroman dio kanjona na površini Marsa, piše The Guardian.

Spomenuta fotografija snimljena je s oko 2,2 milijuna kilometara, a letjelica se sada nalazi na udaljenosti od 1,1 milijun kilometara od Marsa.

Tianwen-1 težak je pet tona, a sa sobom nosi i rover koji će proučavati tlo na Marsu.

Kina se nada da će uspjeti spustiti rover u područje Utopija, mjesto gdje je nekad udario veliki objekt. Spuštanje rovera je planirano za svibanj ove godine.

U ovaj svemirski program uložene su milijarde dolara, a krajnji cilj je stvoriti svemirsku stanicu u Zemljinoj orbiti do 2022. godine.

Mars je oduvijek bio izazovna meta za svemirske poduhvate, a većina misija koje su SAD, Rusija, Europa, Japan i Indija slale od 1960., završile su neuspjehom.

Tianwen-1 nije prvi kineski pokušaj odlaska na Mars. Prethodna misija s Rusijom 2011. godine završila je prerano jer je lansiranje propalo.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Hipoteza, često smatrana jednostavnom pretpostavkom, predstavlja temeljni kamen znanstvenog istraživanja i razumijevanja svijeta koji nas okružuje. Kada govorimo o znanosti, često se spominju različiti...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...