Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Kineski astronaut priznao da je čuo neobično kucanje u svemiru

Kuc, kuc. Tko je?

Kineski astronaut Yang Liwei je nedavno ispričao da je još 2003. godine čuo neobične zvukove kucanja za vrijeme boravka u svemiru. Zasad nitko nije siguran o čemu je riječ.

Kada govorimo o kineskim astronautima, riječ je zapravo o – taikonautima, jer je to njihov izraz za to uzbudljivo zanimanje. Kina je sa svojim prvim taikonautom, bojnikom Yangom Liweijem, postala treća zemlja na svijetu koja je neovisno poslala čovjeka u svemir, poslije Sjedinjenih Država i Rusije, dakako. I to 16. listopada 2003. godine.

Ono što je bilo zanimljivo u vezi tog svemirskog pothvata, koji je trajao 21 sat, su stvari koje su onda punile novinske stupce. Bilo je to razbijanje mita da se iz svemira može identificirati Kineski zid te ostatku svijeta neobični kulinarski meni u kojem se uživalo tada u letjelici Shenzhou 5. Pogađate, bila je riječ o psećem mesu. Nitko, međutim, nije pričao ni o kakvim neobičnim zvukovima sve do sada.

Naime, bojnik Yang Liwei, sada 51-godišnjak, je tek nedavno na kineskoj televiziji otkrio da mu je bilo neobično tajnovito kucanje s kojim se nekoliko puta u letjelici susreo. Bio je detaljniji u objašnjavanju pa je ispričao kako se, s vremena na vrijeme, zvuk kucanja pojavljivao bez očitog uzroka ili razloga te da nije dolazio ni iznutra ni izvana svemirskog broda. Kucanje po trupu letjelice Shenzhou 5 usporedio je s „kucanjem drvenog čekića po željeznoj kanti“.

Tada mu nije pomagalo to što bi se primakao prozoru da shvati što se događa, jer ničeg neobičnog nije bilo ni iznutra ni izvana. Da bi stvar bila zanimljivija, takvo kucanje su čuli i drugi kineski taikonauti u letjelicama Shenzhou 5 i Shenzhou 6 koje su se otisnule u svemir 2005. i 2008 godine.

Nekoliko je objašnjenja za ono što se dogodilo, tumače upućeni. Moguća je pojava udara svemirskih krhotina o tijelo letjelice, iako bi to bilo neobično. Uvjerljiviji razlog se krije u pojavi širenja i skupljanja svemirskog broda usred niske temperature u kojoj boravi u svemiru.

To nije prvi slučaj neobičnih zvukova koje su iskusili astronauti. Posada Apolla 10 je 1969. čula neobično zviždanje. Razlog tome su vjerojatno bili radijski valovi. Uvijek su puno vjerojatnija racionalna objašnjenja od onih da su u pitanju sumnjivi izvanzemaljci koji pokušavaju uspostaviti kontakt. Tome pridonosi činjenica da se neobični zvuk kucanja uvijek čuo samo u Shenzhou letjelicama pa je uzrok vjerojatno u reakciji zbog nečega dizajnerske naravi.

Kad se sve zbroji, sve kineske misije su bile uspješne, stoga koji god da je uzrok zvukova, očito je u pitanju nešto što ne može nauditi astronautima.

Možda će vas zanimati

Astronomija

Nedavno je otkrivena još jedna ogromna struktura u svemiru, što dovodi u pitanje naše razumijevanje kozmologije. Ta struktura, nazvana Veliki prsten, nalazi se 9,2...

Astronomija

Niz nevjerojatnih astronomskih pojava očekuje se na našem nebu tijekom 2024. godine, predstavljajući izuzetnu priliku za ljubitelje astronomije. Ova godina bi mogla biti osobito...

Astronomija

U samom srcu gotovo svake galaksije u kozmosu leži golemo čudovište: crna rupa, čija je masa milijunima, pa čak i milijardama puta veća od...

Evolucija

Najopsežnija simulacija svemira koja je dosad napravljena mogla bi nam pružiti ključne odgovore o tome kako je sve počelo i kako smo se našli...