Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Kineski znanstvenici tvrde da sada imaju najsnažnije kvantno računalo na svijetu

Foto: University of Science and Technology of China

Tim istraživača u Kini tvrdi da je njihovo novo računalo daleko moćnije od bilo kojeg prije njega, uključujući i najbolji napor megakorporacije Google.

U preprintu otpremljenom na arXiv, istraživači tvrde da je njihovo kvantno računalo uspjelo riješiti problem koristeći 56 od svojih 66 kubita, kvantni ekvivalent bitova u konvencionalnom računalu.

To je korak više od Googleovog Sycamore procesora koji ima samo 54 kubita. Google je 2019. godine tvrdio da je njegovo računalo prvo postiglo kvantnu nadmoć, prag preko kojeg su kvantna računala u stanju riješiti probleme koji izmiču klasičnim računalima.

Tvrtka Google je istakla da je njihovo računalo riješilo problem za manje od 3,5 minute, za što bi najmoćnijem konvencionalnom superračunalu trebalo 10.000 godina. Kineski tim u svojoj objavi nije otišao toliko daleko.

“Procjenjujemo da će za rješenje zadatka koji je Zuchongzhi završio za oko 1,2 sata (ili 70 minuta), dosadašnjem najmoćnijem superračunalu biti potrebno najmanje osam godina.” napisao je tim u svojem radu.

Prema riječima istraživača, problem koji je računalo rješavalo bio je otprilike 100 puta teži od onoga koji je riješio Sycamore, piše Futurism.

Ovo je nagovještaj za što bi kvantna računala uskoro mogla biti sposobna, ali njihov uspjeh ipak treba uzeti s dozom rezerve. U konkretnom slučaju, ovaj najnoviji članak tek treba recenzirati.

Osim toga, kao što je to bio slučaj s gotovo svim kvantnim računalima do sada, slučajevi korištenja su i dalje izuzetno specijalizirani, što znači da neće uskoro zamijeniti svoje binarne prethodnike.

Zuchongzhi sustav je dvodimenzionalno programibilno računalo koje može manipulirati do 66 kubita. Drugim riječima, može kodirati kvantne informacije, kvantno stanje pojedinog elektrona, kroz 66 kvantnih bitova.

Prošle godine je tim demonstrirao kvantno računalo sa 76 fotonskih kubita, koji pohranjuju informacije o stanju naelektriziranosti fotona. To računalo, međutim, nije bilo moguće programirati poput Zuchongzhija.

Postavlja se pitanje, koji je problem Zuchongzhi riješio? Računalo je uzrokovalo izlaznu raspodjelu slučajnih kvantnih sklopova, vrlo složen problem koji se pokazao nerješivim za klasična superračunala. Drugim riječima, to je izvrsno mjerilo za trenutni doseg kvantnih računala.

Iako korisnost takvih izračuna još uvijek nije realno praktična za upotrebu u stvarnom svijetu, znanstvenici su bili impresionirani rezultatima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biotehnologija

Južnokorejski znanstvenici objavili su da su razvili umjetni materijal nalik koži, inspiriran prirodom, koji može brzo mijenjati svoje boje poput kameleona koji se prilagođava...

Tehnologija

Sadašnji nosivi uređaji za svoj rad trebaju baterije, ali to bi se uskoro moglo promijeniti. Novi moderni uređaji možda bi mogli raditi bez ograničenja,...

Tehnologija

Postoji ograničenje onoga što možete naučiti o stanicama iz 2D slika, a stvaranje 3D je vremenski zahtjevniji proces i samim time revolucionaran. Sada su...

Arheologija i paleontologija

Istraživači su otkrili posmrtne ostatke najstarije žrtve napada morskog psa koji su stari oko 3.000 godina. Stručnjaci sa Sveučilišta Oxford su do otkrića došli...

Oglašavanje