Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Kinez dizajnirao odijelo za koje tvrdi da štiti od zaraze koronavirusom

Dayong Sun kineski je arhitekt i autor odijela “Be a Batman” koje se sastoji od vlakana oblikovanih poput krila šišmiša, a može se nositi kao ruksak.

Materijal od termoplastike se rasteže i omogućuje stvaranje mjehura oko čovjeka koji ga nosi kako bi se zaštitio od koronavirusa. Sprava je opremljena UV svjetlima koja zbog visoke temperature mogu ubiti svaki patogen u zraku, pa čovjek koji je nosi ostaje u sterilnom prostoru, piše The Sun.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) istakla je kako UV lampe ne treba koristiti na koži jer taj tip svjetlosti oštećuje kožu i stvara iritacije.

Dizajn odijela imitira krila šišmiša, životinje koja je navodni krivac za pojavu virusa, ali istraživanja su pokazala kako su šišmiši zapravo imuni na zarazu.

Smatra se da je razlog u njihovim letačkim sposobnostima, s obzirom na to da tijekom leta razvijaju temperaturu tijela do 40 stupnjeva Celzija te imaju brz metabolizam koji onemogućuje širenje patogena.

“Koronavirus ubija temperatura od 56 stupnjeva. Termoplastični premaz djeluje kao vjetrobransko staklo, u njemu su grijači koji otapaju led i snijeg zimi. Ali još imamo puno posla kako bi stvorili stvaran proizvod”, rekao je Sun novinarima.

Inspiraciju je pronašao u fikcijskom junaku Batmanu te objasnio kako on pomiče granice ljudskih mogućnosti, a činjenica je da su šišmiši mogući izvor koronavirusa.

“Šišmiši su sisavci kao i ljudi, s različitostima i dugovječnošću, zbog čega su idealan domaćin za koronavirus. Promjene temperature tijela im omogućuju da budu nositelji virusa, a istovremeno spriječe njegovo širenje tijelom”, izjavio je Dayong nadajući se da će uskoro pronaći investitora za svoje odijelo kako bi ono postalo dostupno čovječanstvu, a istovremeno će vlastite usluge ponuditi besplatno.

“Be a Batman” odijelo je koje je osmislio za slučaj epidemije, ali ono se može koristiti i kao vlastiti prostor jedanput kad zaraza prođe. Iako stručnjaci još nisu sasvim sigurni kako se virus širi, vjeruju kako je ključan bliski osobni kontakt sa zaraženom osobom.

Nadalje, vjeruju kako je moguće zaraziti se diranjem površina koje je dotakao zaraženi te prenijeti virus do svojih usta ili očiju. Možda nije riječ o zarazi koja se širi udisanjem istog zraka s oboljelim, a “Be a Batman” nije odijelo koje štiti od prodora zraka, ali u svakom slučaju ograničava izravni kontakt s drugim ljudima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Istraživači su uvjereni da određeni aktivni sastojci iz kanabisa mogu utjecati na sprječavanje ulaska virusa u stanice pluća.

Računarstvo i internet

Iako je ponosan na posao koji je obavio, ovaj 17-godišnjak kaže da ne želi postati uzor kako se postaje poznato ime za vrijeme pandemije

Biljke i životinje

Istraživači smatraju da bi antitijela ljame mogla pomoći u zaštiti onih koji do sad nisu bili zaraženi koronavirusom.

Biljke i životinje

Znanstvenici se nadaju da će labradori i koker španijeli moći prepoznati koronavirus čak i na asimptomatskim nositeljima.

Oglašavanje