Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kinezi poslali foton u svemir pomoću kvantne teleportacije!

Prošlog mjeseca kineski istraživači pokazali su da je kvantna komunikacija između Zemlje i svemira moguća, a sada su koristili tehnologiju za slanje fotona u svemir pomoću kvantne teleportacije.

Pokus je proveden između Miciusa (kineskog kvantnog satelita) i zemaljske stanice. Istraživači su uspjeli prenijeti nepoznato kvantno stanje iz jednog fotona ovdje na Zemlji na drugi u svemiru.

Međutim, ova kvantna teleportacija u svemir nije poput scene iz Star Treka. Stvarnost je puno manje glamurozna. Za teleportaciju svih svojstava čestice – tj. njenog kvantnog stanja – potrebne su drastične mjere.

Nije moguće savršeno poznavati kvantno stanje pa ga nije moguće ni kopirati. Međutim, ako ste spremni uništiti česticu, lako možete prenijeti njeno kvantno stanje na drugu česticu. Nova čestica će, za sve namjere i svrhe, biti ekvivalentna staroj čestici.

Kvantna teleportacija ključni je uvjet za stvaranje kvantnog interneta koji kvantnim računalima omogućuje međusobnu komunikaciju. Prekomjerna upotreba riječi ‘kvantno’ u prethodnoj rečenici nije tu da bi se izraz činio kompleksnim. Kvantna računala su računala koja mogu koristiti zakone kvantne mehanike za matematičke izračune brže nego čak i najbolje superračunalo koje možemo izgraditi.

Još uvijek postoje mnoga pitanja koja treba riješiti kako bi kvantna računala bila održiva, ali ovo istraživanje utvrdilo je mogućnost kvantne komunikacije na velikim udaljenostima. Satelit je udaljen 1.400 kilometara od zemaljske stanice.

“Teleportacija na veliku udaljenost prepoznata je kao temeljni element u protokolima kao što su kvantne mreže velikih razmjera i distribuirani kvantni izračuni”, napisao je istraživački tim u radu koji znanstvena zajednica tek treba ocijeniti. “Međutim, prethodni testovi teleportiranja između udaljenih lokacija bili su ograničeni na udaljenost od 100 kilometara zbog gubitka fotona u optičkim vlaknima ili u zemaljskim otvorenim prostorima”.

Kvantna komunikacija funkcionira na principu prepletenosti, gdje dvije čestice mogu međusobno utjecati jedna na drugu bez obzira na udaljenost. To bi se na prvu moglo činiti kao kršenje posebne relativnosti jer informacije ne mogu putovati brzinom svjetlosti, ali do kršenja ne dolazi. Ako imate prepletene čestice, njihovo kvantno stanje se dijeli. Nema smisla (barem u kvantnoj mehanici) smatrati ih jedinstvenim entitetima.

Iako je prepletenost vrlo korisna (i pomalo zbunjujuća), ona je također vrlo krhka. Kvantno stanje se lako razbija, i onda su čestice ponovno pojedinačne, “raspletene”. Zbog toga je bilo teško poslati ta kvantna stanja na udaljenost veću od 100 kilometara preko zraka ili optičkih vlakana.

Kao što ovo istraživanje pokazuje, za stvaranje uistinu globalne mreže za kvantnu komunikaciju, trebat će nam kvantni sateliti.

18 Comments

18 Comments

 1. Denis Saganić

  July 13, 2017 at 6:16 pm

  Hebeš to. Neka oni teleportiraju naše političare u Remetinec. To bi bio uspjeh.

 2. Kemal Kemo Karic

  July 13, 2017 at 6:35 pm

  Poslali su oni aha jjesu bas vjerujemo

 3. Selver Burekovic

  July 13, 2017 at 7:24 pm

  Nisam procitao text.Jos mi bubnja u glavi od kvantno,kvantno,kvantno…..kvaaaaaaaa

  • Ivan Žignić

   July 14, 2017 at 1:11 am

   I ja sam očekivao od članka da nam malo osvježi naše primitivno znanje o kvantima i kako bi oni bolje i brže prenosili svoja stanja na veće udaljenosti, u službi prenosa informcija sa budućih boljih računala. A pisci samo ponavljaju riječ “kvant”, kao da je ona sama dovoljna, npr. onima koji ju ne razumiju. Ali zato riječ “teleportacija” ide kao alva, to svi, kao, znaju… primitivizam. Članak o težoj temi je malo teže napisati, a da bi on bio istovremeno zanimljiv i informativan.

 4. Zdravko Bračun

  July 13, 2017 at 7:39 pm

  Al seru u naslovu. Nekoga bi trebalo malo sredit. Nije nikakvo slanje ni teleportacija, nego nešto sasvim deseto. Nije mi jasno kako netko dopušta idiotima da pišu idiotarije javno.

 5. Filip Latinovicz

  July 13, 2017 at 8:18 pm

  Kinezi su zakon!

 6. Milan Banic

  July 13, 2017 at 8:35 pm

  Teleportacija je moguca za sad je koriste Rusi

  • Dino Alberini

   July 14, 2017 at 4:51 am

   To kad se naliju vodke pa se teleportiraju u paralelni svemir

  • Milan Banic

   July 14, 2017 at 5:38 am

   Dino Alberini kajspisko jezero nema niti jedno brodogradiliste odsijeceno od svih mora pristup tom jezeru gotovo nemoguc jer sve ceste su pune tunela ali brodovi pravi preokeanski plove na jezeru duzina do 500 metara razmisli kako su ih prevezli

  • Božidar Paun

   July 14, 2017 at 5:53 am

   Tamo su ih izgradili jer je to jezero veće od jadranskog mora:) Nisu ništa prevezli 😛

  • Milan Banic

   July 14, 2017 at 5:58 am

   Božidar Paun nema brodogradilista gledao sam neku emisiju Japansku gdje je njima to zagonetno a ja o tome nemam pojma

  • Dino Alberini

   July 14, 2017 at 6:01 am

   Nema brodogradilišta, kažeš? 500m brodovi? Navedi jedan od 500m, ne mora biti u kaspijskom jezeru, bilo gdje u svijetu

  • Milan Banic

   July 14, 2017 at 6:03 am

   Dino Alberini to je nekaav vojni koji ima pokretnu pistu

  • Dino Alberini

   July 14, 2017 at 7:11 am

   Nosač aviona?

 7. Deni Pejaković

  July 15, 2017 at 8:49 am

  Ahh, kolko znam ovo nije teleportacija. Da, ime je kvantna teleportacija, Ali je vise u stilu superpositioning-a. Cak je to I na Redditu bilo, ps je frajer objasnjavo da nije zapravo teleportacija.

 8. matko matko

  July 17, 2017 at 12:10 pm

  znaci satelit je jos u Van Allanovom pojasu i to sve radi? ma zemlja je ploca!

 9. Arduino

  July 23, 2017 at 10:58 pm

  Bravo Kinezi! A Ševerina ga je primila što je i dokumentirano..

 10. Bane

  July 31, 2017 at 1:06 am

  Sad tu treba pitati – kako su identificirali novu česticu kao onu staru.. valjda ne bi pisali gluposti, ne? Pod uslovom da kineski mjerni uređaj nije zaribao.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Fizika je ogromno, kompleksno polje. Također je i jedno od najfascinantnijih, baveći se svime od crnih rupa i crvotočina do kvantne teleportacije i gravitacijskih...

Vrijeme se kreće samo u jednom smjeru, prema naprijed – ili? Fizičari ovu ideju nazivaju „strelica vremena“, a čini se da je ideja jednosmjernog...

Kvantna teorija, prvi put predložena prije gotovo 90 godina, konačno je potvrđena, potencijalno potičući nove pristupe u različitim područjima poput medicinskih biosenzora i skladištenja...

U slučaju da vas je ovo pitanje mučilo, konačno se možete opustiti. Tim teoretskih fizičara sa Sveučilišta Oxford pokazao je da život i stvarnost...

Advertisement