Connect with us

Znanost

Foto: Rendgenski snimak prostetika: dr. Xiao Jianru, Drugo vojno-medicinsko sveučilište Bolnice Changzheng

Zdravlje i Medicina

Kirurzi u Kini zamijenili 6 kralježaka 3D printanim proteticima

Bolnica u Kini dovršila je inovativnu operaciju uklanjanja šest kralježaka iz kralježnice pacijentice i zamjene istih s 3D printanim titanskim proteticima.

Kineska novinska grupa People’s Daily Online objavila je da je 28-godišnjoj ženi, poznatoj pod pseudonimom Xiao Wen, dijagnosticiran hondrosarkom u svibnju ove godine. Riječ je o rijetkom obliku kancerogenog tumora koji napada hrskavicu, otporno “gumasto” vezivno tkivo koje se nalazi između brojnih kostiju u ljudskome tijelu.

Ovi tumori obično se nalaze u zdjelici ili bedru. No, u slučaju ove žene tumor je napao šest ili sedam cervikalnih kralježaka, kostiju nalik diskovima koje čine vrat. S vremenom se njeno stanje pogoršavalo i uskoro više nije bila u stanju napraviti jednostavne kretnje s rukama.

Poznati spinalni kirurg Xiao Jianru iz šangajske Bolnice Changzheng odlučio je nešto poduzeti i donio revolucionarnu odluku o uklanjanju pogođenih kralježaka i umetanju umjetnih. Doktori su rekli da bi se tretiranje raka konvencionalnim metodama, poput kemoterapije ili radioterapije, pokazalo neučinkovitim s ovim tipom tumora i mlada bi žena bila u opasnosti od povratka bolesti. Obzirom na tešku narav njene bolesti, odlučili su djelovati brzo.

Jianru i njegovi kolege s Drugog vojno-medicinskog sveučilišta Bolnice Changzheng proveli su tri tjedna gradeći umjetne kosti koristeći se ligurom titana i prilagođenom tehnologijom 3D printanja. Kako bi bolje oblikovali nove protetske dijelove, konstruirali su model ženske gornje kralježnice u pravoj veličini koristeći se 3D printerom.

Operacija je trajala 13 sati, a obavljena je u srpnju ove godine. “Xiao Wen polako se oporavlja”, nedavno su izvijestile novine People’s Daily Online. Zahvaljujući operaciji, ona je ponovno u stanju stajati i hodati, iako još uvijek ne može normalno okrenuti glavu.

Ovo nije prvi put da je tim iskoristio tehnologiju 3D printanja u kirurškoj proceduri. Prošle godine, koristili su 3D printane dijelove kako bi zamijenili kralješke vrata i prsiju. Ovog mjeseca, tim kirurga u Indiji također je koristio 3D printane kralješke. No, ova posljednja operacija smatra se najvećom upotrebom ove tehnologije na kralježnici dosad.

11 komentara

11 Comments

 1. Darac Zmaj

  24 kolovoza, 2017 kod 10:48 am

  MADE IN KINA

 2. Ivan Pihač

  24 kolovoza, 2017 kod 11:32 am

  Čekam komentare o ustašama, četnicima i partizanima, jer to je važno, a ne napredak.

 3. Zoran Relić

  24 kolovoza, 2017 kod 1:36 pm

  China number one!

 4. Mladen Horvat

  24 kolovoza, 2017 kod 1:49 pm

  Kinezi rasturaju

 5. Ana Cvitković

  24 kolovoza, 2017 kod 2:40 pm

  Vesna Lončarević Labar

 6. Mihael Šuvak

  24 kolovoza, 2017 kod 6:55 pm

  Antonio Jagodić gle šarafa dragane 😀

 7. Şanja Tomislav Sanjalo

  25 kolovoza, 2017 kod 5:59 am

  Bravo

 8. Tomislav Jelavić

  25 kolovoza, 2017 kod 8:53 am

  Problem je sta vide od nehrđajućeg celika iz kine su jako loše

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh