Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Kirurzi u Kini zamijenili 6 kralježaka 3D printanim proteticima

Bolnica u Kini dovršila je inovativnu operaciju uklanjanja šest kralježaka iz kralježnice pacijentice i zamjene istih s 3D printanim titanskim proteticima.

Kineska novinska grupa People’s Daily Online objavila je da je 28-godišnjoj ženi, poznatoj pod pseudonimom Xiao Wen, dijagnosticiran hondrosarkom u svibnju ove godine. Riječ je o rijetkom obliku kancerogenog tumora koji napada hrskavicu, otporno “gumasto” vezivno tkivo koje se nalazi između brojnih kostiju u ljudskome tijelu.

Ovi tumori obično se nalaze u zdjelici ili bedru. No, u slučaju ove žene tumor je napao šest ili sedam cervikalnih kralježaka, kostiju nalik diskovima koje čine vrat. S vremenom se njeno stanje pogoršavalo i uskoro više nije bila u stanju napraviti jednostavne kretnje s rukama.

Poznati spinalni kirurg Xiao Jianru iz šangajske Bolnice Changzheng odlučio je nešto poduzeti i donio revolucionarnu odluku o uklanjanju pogođenih kralježaka i umetanju umjetnih. Doktori su rekli da bi se tretiranje raka konvencionalnim metodama, poput kemoterapije ili radioterapije, pokazalo neučinkovitim s ovim tipom tumora i mlada bi žena bila u opasnosti od povratka bolesti. Obzirom na tešku narav njene bolesti, odlučili su djelovati brzo.

Jianru i njegovi kolege s Drugog vojno-medicinskog sveučilišta Bolnice Changzheng proveli su tri tjedna gradeći umjetne kosti koristeći se ligurom titana i prilagođenom tehnologijom 3D printanja. Kako bi bolje oblikovali nove protetske dijelove, konstruirali su model ženske gornje kralježnice u pravoj veličini koristeći se 3D printerom.

Operacija je trajala 13 sati, a obavljena je u srpnju ove godine. “Xiao Wen polako se oporavlja”, nedavno su izvijestile novine People’s Daily Online. Zahvaljujući operaciji, ona je ponovno u stanju stajati i hodati, iako još uvijek ne može normalno okrenuti glavu.

Ovo nije prvi put da je tim iskoristio tehnologiju 3D printanja u kirurškoj proceduri. Prošle godine, koristili su 3D printane dijelove kako bi zamijenili kralješke vrata i prsiju. Ovog mjeseca, tim kirurga u Indiji također je koristio 3D printane kralješke. No, ova posljednja operacija smatra se najvećom upotrebom ove tehnologije na kralježnici dosad.

11 komentara

11 Comments

 1. Darac Zmaj

  24 kolovoza, 2017 u 10:48 am

  MADE IN KINA

 2. Ivan Pihač

  24 kolovoza, 2017 u 11:32 am

  Čekam komentare o ustašama, četnicima i partizanima, jer to je važno, a ne napredak.

 3. Zoran Relić

  24 kolovoza, 2017 u 1:36 pm

  China number one!

 4. Mladen Horvat

  24 kolovoza, 2017 u 1:49 pm

  Kinezi rasturaju

 5. Ana Cvitković

  24 kolovoza, 2017 u 2:40 pm

  Vesna Lončarević Labar

 6. Mihael Šuvak

  24 kolovoza, 2017 u 6:55 pm

  Antonio Jagodić gle šarafa dragane 😀

 7. Şanja Tomislav Sanjalo

  25 kolovoza, 2017 u 5:59 am

  Bravo

 8. Tomislav Jelavić

  25 kolovoza, 2017 u 8:53 am

  Problem je sta vide od nehrđajućeg celika iz kine su jako loše

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Riječ je o tehnici koja omogućuje printanje materijala koji mogu mijenjati oblik.

Tehnologija

Znanstvenici su u laboratoriju razradili ideju o nuklearnom reaktoru koji se proizvodi samo uz pomoć 3D printera.

Alternativna medicina

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Tehnologija

Bolnica u Bresciji, koja na odjelu intenzivne njege trenutno ima 250 pacijenata zaraženih koronavirusom, suočila se s nedostatkom ventila za respiratore. Zbog toga joj...

Oglašavanje