Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Klima

Klimatske promjene će povećati cijenu piva

Dragi pivopije, zlo i naopako


Zahvaljujući klimatskim promjenama pojavit će se problem dostupnosti i cijene piva. To je, otprilike, sažeto saznanje do kojeg su došli znanstvenici u jednoj recentnoj studiji.

Naime, sve češći toplinski udari i pojava suše koji su uzrokovani klimatskim promjenama – naprosto će smanjiti urod ječma. Samim time i nužno proizvodnju piva, objavili su znanstvenici, vjerojatno na užas mnogih ljubitelja ove široko rasprostranjene kapljice.

Muke po ječmu

Ječam je biljka koja je jako osjetljiva na sušu i vrućinu te će se urod iste smanjiti nastave li se klimatske promjene ovim tijekom. Posljedično će to dovesti do nestašice piva i logičnog rasta njegove cijene, navodi studija objavljena u časopisu Nature Plants.

“Cilj naše studije nije potaknuti ljude da danas više piju”, pojasnio je profesor ekonomike klimatskih promjena na Sveučilištu East Anglia iz Norwicha, Dabo Guan.

“Htjeli smo pokazati da klimatske promjene mogu utjecati na našu kvalitetu života. Ako ne želimo da se to zaista i dogodi, ako i dalje želimo popiti pivo ili dva, jedini je način zajednički rad u borbi protiv klimatskih promjena”.

Jedino se ječam najbolje kvalitete koristi za pivo. To znači – manje od 20% ukupne globalne proizvodnje. Onim nadmoćnim ostatkom se hrani stoka.

Problem cijena

Ukoliko se globalno zagrijavanje nastavi ovakvim tempom, ekstremne će vrućine i suše zahvatiti regije u kojima se uzgaja ječam, i to barem jednom godišnje. Pad proizvodnje piva će biti oko 16%. Cijene će se u prosjeku udvostručiti, navodi se u studiji uz izračunate projekcije.

Foto: Nature.com

U izuzetno optimističnom scenariju, s trenutnim smanjenjem emisije stakleničkih plinova, globalna proizvodnja piva bi pala za 4%, a cijene bi porasle za 15%.

Neke zemlje bi bile jače pogođene, uključujući europske zemlje, Novi Zeland i Australiju te SAD.

Glavni svjetski izvoznici ječma su Australija, Rusija, Francuska, Ukrajina i Argentina. Najveći uvoznici su, pak, Kina, Saudijska Arabija, Iran i tri zemlje sa snažnom pivskom industrijom: Belgija, Nizozemska i Japan.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

1 komentar

1 komentar

  1. Rog

    listopad 17, 2018 kod 8:37 am

    Neće…povečat će je političari.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Klima

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh