Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Biljke i životinje

Koale izumiru od spolnoprenosive bolesti

Klamidija ih ugrožava desetljećima, a antibiotici samo odmažu

Jedan od glavnih uzroka zašto izumiru australske koale je infekcija bakterijom klamidija. To je bolest koja se obično prenosi seksualnim kontaktom, a te životinjice pogađa u razmjerima epidemije.

Analize pokazuju kako neke populacije koala iz divljine imaju postotak infekcije klamidijom od 100 %, a bolest uzrokuje sljepoću, tešku upalu mjehura, neplodnost i, u konačnici, smrt. Liječenje antibioticima zna stvarati daljnje probleme, jer antibiotici mijenjaju crijevne bakterije i čine teškim probavljanje eukaliptusovog lišća (što je njihova glavna hrana).

Bakterija klamidije pogađa koale već desetljećima i ne zna se zašto su te životinje toliko ranjive na infekciju. Znanstvenici sumnjaju kako je virus iz iste obitelji baš kao i virus HIV-a kod ljudi. Koale zaražene retrovirusom tipa B, vjerojatnije budu i zaražene klamidijom te vjerojatnije razvijaju teške simptome, poput infekcija urinarnog i reproduktivnog trakta, konjunktivitis te karcinom.

Odrasle koale dobivaju klamidiju poput ljudi, seksualnim putem. Mlade koale se, pak, zaraze jedući hranjivi dio izmeta zaražene majke, objašnjava se u studiji. Bolesne koale se tretiraju antibioticima, ali često gube na težini i umiru tijekom tretmana.

Klamidija je najsmrtonosnija od svih bolesti koje pogađaju životinje. Znanstvenici sumnjaju da im lijekovi koji bi ih trebali spasiti jako poremete balans raznolikosti u crijevima te ometaju probavu hrane.

Lišće eukaliptusa koje je u divljini glavna hrana koalama, sadrži tanin koji može biti jako toksičan ako se ne razgradi određenom vrstom crijevnih bakterija (lonepinella koalarum), stoga ako tih mikroorganizama nema, koale ne mogu probavljati svoje jelo, navode znanstvenici u časopisu Scientific Reports.

U tijeku zadnja dva desetljeća, populacija koala je u dosta područja Australije pala i za 80 %.

Tražili ste na googlu:

koale da li izumiru

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh