Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost za početnike

Koja je razlika između atomske i hidrogenske bombe?

Najrazornije oružje na svijetu je, kao što svi znamo, nuklearno oružje. I to je tako zbog razorne snage koja se dobiva nuklearnim reakcijama fisije i fuzije. Zašto je hidrogenska bomba puno opasnija od atomske?

Atomska bomba (A-bomba ili nuklearna bomba) stvara eksploziv putem procesa nuklearne fisije. Kombiniranjem materijala za fisiju s uranijem ili plutonijem nastaje superkritična masa, što čini količinu materijala neophodnog za otpočinjanje lančane nuklearne reakcije.

Kad se detonira onda eksplozivni materijal pokreće cijeli niz lančanih nuklearnih reakcija nakon čega se količina oslobođene energije mjeri u iznosima od jedne do 500 tisuća tona. Sve takve reakcije generiraju fisijske produkte ili fragmente koji su radioaktivni ostaci nastali cijepanjem atomske jezgra nekog kemijskog elementa. Pritom dolazi do emisije jednog ili više neutrona te oslobađanja ogromne količine energije.

Za razliku od toga, hidrogenska bomba (H-bomba, termonuklearna bomba ili superbomba) oslobađa ogromnu količinu energije putem procesa nuklearne fuzije i što je najvažnije – može biti i do tisuću puta snažnija od atomske. Njezin način funkcioniranja je baziran na nuklearnoj fuziji između deuterija i tricija (izotopa vodika).

Takva fuzijska reakcija stvara izuzetno velik broj jako brzih neutrona koji onda mogu izazvati fisije u onim materijalima koji tome inače nisu skloni (poput osiromašenog uranija). Sve hidrogenske bombe ustvari funkcioniraju u dvije faze. Najprije, detonacija dovodi do emitiranja gama i iks zraka koje kompresiraju i zagrijavaju fuzijsko gorivo (kapsulu u kojoj su tricij, deuterij ili litij), a onda nakon toga stvaraju brzi neutroni. Moguće dodati i još neku fazu. Kad se one povežu snaga te razorne bombe, kojoj je upravo vodik dao ime, može biti ogromna.

Iako su atomske bombe Little Boy i Fat Man, bačene na Hirošimu i Nagasaki, daleko iza nas, nadamo se da će na tome sve i ostati te da će povijest imati njih zabilježene kao jedino nuklearno oružje upotrebljeno u nekom ratu. Zastrašuje snažna hidrogenska bomba se spominje samo u kontekstu testiranja, i to od strane Sjeverne Koreje, iako su stručnjaci svojevremeno bili sumnjičavi prema toj objavi zbog premale seizmičke aktivnosti.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kada govorimo o oružjima masovnog uništenja, često susrećemo pojmove atomska i nuklearna bomba. Iako se na prvi pogled mogu činiti sličnima, zapravo postoje bitne...

Energija i gorivo

Hidrogenska bomba i atomska bomba oblici su nuklearnog oužja, ali ova dva uređaja međusobno se veoma razlikuju. Ukratko, atomska bomba je fisijski uređaj, dok...

Znanost

Iako je prošlo sedamdeset godina od prve detonacije nuklearnog oružja u sklopu projekta Manhattan, u ušima čovječanstva zasigurno još i danas odzvanjaju riječi njenog...