Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost za početnike

Koja je razlika između atomske i hidrogenske bombe?

Najrazornije oružje na svijetu je, kao što svi znamo, nuklearno oružje. I to je tako zbog razorne snage koja se dobiva nuklearnim reakcijama fisije i fuzije. Zašto je hidrogenska bomba puno opasnija od atomske?

Atomska bomba (A-bomba ili nuklearna bomba) stvara eksploziv putem procesa nuklearne fisije. Kombiniranjem materijala za fisiju s uranijem ili plutonijem nastaje superkritična masa, što čini količinu materijala neophodnog za otpočinjanje lančane nuklearne reakcije.

Kad se detonira onda eksplozivni materijal pokreće cijeli niz lančanih nuklearnih reakcija nakon čega se količina oslobođene energije mjeri u iznosima od jedne do 500 tisuća tona. Sve takve reakcije generiraju fisijske produkte ili fragmente koji su radioaktivni ostaci nastali cijepanjem atomske jezgra nekog kemijskog elementa. Pritom dolazi do emisije jednog ili više neutrona te oslobađanja ogromne količine energije.

Za razliku od toga, hidrogenska bomba (H-bomba, termonuklearna bomba ili superbomba) oslobađa ogromnu količinu energije putem procesa nuklearne fuzije i što je najvažnije – može biti i do tisuću puta snažnija od atomske. Njezin način funkcioniranja je baziran na nuklearnoj fuziji između deuterija i tricija (izotopa vodika).

Takva fuzijska reakcija stvara izuzetno velik broj jako brzih neutrona koji onda mogu izazvati fisije u onim materijalima koji tome inače nisu skloni (poput osiromašenog uranija). Sve hidrogenske bombe ustvari funkcioniraju u dvije faze. Najprije, detonacija dovodi do emitiranja gama i iks zraka koje kompresiraju i zagrijavaju fuzijsko gorivo (kapsulu u kojoj su tricij, deuterij ili litij), a onda nakon toga stvaraju brzi neutroni. Moguće dodati i još neku fazu. Kad se one povežu snaga te razorne bombe, kojoj je upravo vodik dao ime, može biti ogromna.

Iako su atomske bombe Little Boy i Fat Man, bačene na Hirošimu i Nagasaki, daleko iza nas, nadamo se da će na tome sve i ostati te da će povijest imati njih zabilježene kao jedino nuklearno oružje upotrebljeno u nekom ratu. Zastrašuje snažna hidrogenska bomba se spominje samo u kontekstu testiranja, i to od strane Sjeverne Koreje, iako su stručnjaci svojevremeno bili sumnjičavi prema toj objavi zbog premale seizmičke aktivnosti.

25 komentara

25 Comments

 1. Dalibor Kaurin

  6 veljače, 2017 u 12:18 pm

  Cepanjem atoma parčića na kriške dobija se kristal koji predivno miriše 🙂

  • edmond savić

   6 veljače, 2017 u 3:30 pm

   Neutronska ne ruši ali ubija ni ona nije za u vitrinu.Je smo šugavi gubavi proizveli smo ovakve bomb za napredak civilizacije.Eto njemci su uspili doć do fuzije na nekoliko trenutaka na Suncu se svako dnevno to događa. Kažu to je gral za čovijećanstvo bojim se da može poć po zlu kao u Cernu di oćeju doć do tamne materije.Mi smo kao mala dica stalno se igramo šibicama.

 2. Tomislav Bognar

  6 veljače, 2017 u 12:38 pm

  a neutronska ? 🙂

 3. Miroslav Ljiljana Radovanovic

  6 veljače, 2017 u 12:50 pm

  Никаква. Не дао ти бог да сазнаш.

 4. Ante Isha Vardo

  6 veljače, 2017 u 7:49 pm

  Veeeelikaaa*****

 5. Vera Lakatos

  6 veljače, 2017 u 9:56 pm

  Ni jedne se ne bojim.

 6. Srecko Sandler

  7 veljače, 2017 u 1:25 am

  Kod jedne dodje do cijepanja atoma a kod drihe do sabijanja ili spajanja atoma?

 7. Igor Merdzanovski

  7 veljače, 2017 u 9:25 am

  Strasno, ali ipak najstrasnije nesto na svetu je covecka glupost

 8. Danijel Bardić

  7 veljače, 2017 u 9:59 am

  Pa tko je ovo pisao, prevodio ili nasumično birao riječi da složi članak?!

 9. Kemal Suada Balalic

  10 ožujka, 2017 u 9:56 am

  drasticna 😀

 10. James W. Roe

  10 ožujka, 2017 u 10:48 am

  zasto nas pitate, pa radite clanak?

 11. Amir Delić

  10 ožujka, 2017 u 11:39 am

  Sa atomskom se kurcis ko Kim a sa hidrogenskom si glavni j…. na parti.

 12. Elvis Suljić

  10 ožujka, 2017 u 1:12 pm

  nijedna!bomba ja bomba ako grune blizu najebo si taman i da je kinder jaje.

 13. Boro Kajganic

  10 ožujka, 2017 u 2:44 pm

  Isti k…. , drugo pakovanje

 14. Matija Bibo Behetić

  10 ožujka, 2017 u 3:05 pm

  Stjepan Sičaja

 15. Ante Isha Vardo

  10 ožujka, 2017 u 6:18 pm

  MEGA tonska*****

 16. Leon Sow

  10 ožujka, 2017 u 7:09 pm

  Fisija pokrece fuziju!

 17. Romana Zovko

  11 ožujka, 2017 u 9:20 am

  Puno je gora, a naravno da je testirana u Sjevernoj Koreji

 18. Alen Štimac

  11 ožujka, 2017 u 9:29 am

  Razlika je u…… diferenciji?

 19. Robert Anicic

  11 ožujka, 2017 u 6:50 pm

  hmmm….kaco….običan deuterij i tricij rade takva sranja ?…..za ne povjerovat…….jbt….najkompliciranije stvari su sasvim jednostavne kad se rastave…..sranje…još 1x …sranje…..

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Hidrogenska bomba i atomska bomba oblici su nuklearnog oužja, ali ova dva uređaja međusobno se veoma razlikuju. Ukratko, atomska bomba je fisijski uređaj, dok...

Arheologija i paleontologija

Nakon što je tijekom prošle godine otkrivena lokacija gdje je potopljen USS Independence, kao jedan od poznatijih američkih nosača aviona iz Drugog svjetskog rata,...

Znanost

Iako je prošlo sedamdeset godina od prve detonacije nuklearnog oružja u sklopu projekta Manhattan, u ušima čovječanstva zasigurno još i danas odzvanjaju riječi njenog...

Ekologija i okoliš

Milijuni kilograma neeksplodiranih bombi i drugih vojnih ubojitih sredstava, koji su prije nekoliko desetljeća odbačene u Meksički zaljev, kao i pred američke obale na...

Oglašavanje