Connect with us

Znanost

Koja je razlika između whiskeya i bourbona?

bourbon

Kemija

Koja je razlika između whiskeya i bourbona?

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje bio bi da je svaki bourbon whiskey, dok whiskey nije uvijek bourbon. Niz strogih federalnih regulacija određuje što je što.

Američki whiskey (za razliku od škotskog whiskyja) je destilirani alkohol (špirit) dobiven iz fermentiranog zrnja žitarica koji obično stari u hrastovim bačvama. Različiti tipovi (raž, pšenica, bourbon, kukuruz) zahtijevaju različite sastojke i drugačije procese destilacije u skladu sa specifičnim regulacijama za prodaju alkohola nazvanim Federal Standards of Identity for Distilled Spirits.

Bourbon je najpopularnija vrsta whiskeyja u SAD-u, a destilacija se tradicionalno obavlja u okrugu Bourbon u Kentuckyju. Ova regija tako je nazvana prema dinastiji Bourbon koja je 500 godina vladala različitim europskim zemljama.

Pogledajte i članak o tome kako se dobiva alkohol.

Dok bourbon ima korijene u Kentuckyju i nastavlja se tamo proizvoditi, danas se proizvodi i u brojnim drugim destilerijama u SAD-u. Proizvođači moraju zadovoljiti niz pravila kako bi se njihov proizvod mogao reklamirati kao bourbon:

Mora se proizvesti u SAD-u od mješavine žitarica (eng. “mash”) u kojoj udio kukuruza mora biti najmanje 51%. Zatim se mješavina destilira do najveće jačine od 160 proofa (80% alkohola), u bačve se stavlja bourbon jačine 125 proofa, a u boce dospijeva bourbon s 80 proofa, odnosno 40% alkohola. Bačve u kojima stari moraju biti nove, pougljenjene i napravljene od hrasta. Kako bi dobio naziv “straight bourbon”, moraju se zadovoljiti dodatni uvjeti – alkohol mora biti star najmanje dvije godine i ne smije sadržavati nikakve boje, okuse ili druge alkohole.

Mnoge destilerije u Kentuckyju hvale se upotrebom posebne filtrirane vode, no federalni zakoni i regulacije ne propisuju kakva se voda mora koristiti u proizvodnji bourbona.

Najprodavaniji brandovi bourbona su Jim Beam, Maker’s Mark i Wild Turkey. Mnoga pića poput Jack Danielsa po federalnim regulacijama spadaju pod bourbon, no ne prodaju se kao takvi, već kao, u ovom slučaju, “Tennessee whiskey”.

Načine proizvodnje drugih vrsta whiskeyja također određuje Federal Standards of Identity for Distilled Spirits. Za whiskey koji se dobiva od raži vrijede iste regulacije što se tiče starenja i količine alkohola kao i za bourbon, no dobiva se od mješavine zrna u kojoj udio raži mora biti veći od 51%. Jim Beam proizvodi jedan od najpopularnijih whiskeyja koji se dobiva od raži.

Babuške su zle.

16 komentara

16 Comments

  1. Aleksandar Erceg

    7 srpnja, 2013 kod 7:21 pm

    rakija forever

  2. Mito Utaja

    7 srpnja, 2013 kod 7:21 pm

    Fuck the Coke, fuck the pizza, all we need is Shljivovitza 😀

  3. Zeljko Gti Swift

    7 srpnja, 2013 kod 7:27 pm

    najveca razlika je u imenu

  4. Lada Crnobori

    7 srpnja, 2013 kod 10:51 pm

    Jonathan Francis Doherty

  5. Ivan Tišljar

    8 srpnja, 2013 kod 9:16 am

    Meni to sve ima isti ukus… bljak.

  6. Martin Pejic

    8 srpnja, 2013 kod 7:44 am

    20 eura?

  7. Kurgan Anarhy

    8 srpnja, 2013 kod 9:44 am

    U burbon se stavlja mineralna

  8. Kristijan Dobrenić

    8 srpnja, 2013 kod 12:10 pm

    Meni je svejedno, i onako ne pijem, moja jetra mi je još uvijek jako draga…

  9. Alan Marić

    9 srpnja, 2013 kod 11:41 pm

    ako nisi probao onda ne seri i ne komentiraj pičko

  10. Časlav Pejčić

    10 srpnja, 2013 kod 1:30 am

    To te ja pitam!! Mariću svaka ti čast na komentaru!

  11. Časlav Pejčić

    10 srpnja, 2013 kod 1:31 am

    TIca, svaka čast!!

  12. Časlav Pejčić

    10 srpnja, 2013 kod 1:31 am

    TA ti je dobra..

  13. Kristijan Dobrenić

    10 srpnja, 2013 kod 5:37 am

    kroneru

  14. Boris Magaš

    5 lipnja, 2016 kod 4:55 pm

    Ministar Marac

  15. Dino Pivčić

    5 lipnja, 2016 kod 4:56 pm

    Nisam impresioniran! Ipak, niste dali definiciju whiskey-a, čisto amrička definicija, dede, malo što kažu škoti

  16. Vazda.ba

    5 lipnja, 2016 kod 7:13 pm

    Ovo je ono so ljudi vole…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Kemija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh