Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Koja je razlika između whiskeya i bourbona?

bourbon

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje bio bi da je svaki bourbon whiskey, dok whiskey nije uvijek bourbon. Niz strogih federalnih regulacija određuje što je što.

Američki whiskey (za razliku od škotskog whiskyja) je destilirani alkohol (špirit) dobiven iz fermentiranog zrnja žitarica koji obično stari u hrastovim bačvama. Različiti tipovi (raž, pšenica, bourbon, kukuruz) zahtijevaju različite sastojke i drugačije procese destilacije u skladu sa specifičnim regulacijama za prodaju alkohola nazvanim Federal Standards of Identity for Distilled Spirits.

Bourbon je najpopularnija vrsta whiskeyja u SAD-u, a destilacija se tradicionalno obavlja u okrugu Bourbon u Kentuckyju. Ova regija tako je nazvana prema dinastiji Bourbon koja je 500 godina vladala različitim europskim zemljama.

Pogledajte i članak o tome kako se dobiva alkohol.

Dok bourbon ima korijene u Kentuckyju i nastavlja se tamo proizvoditi, danas se proizvodi i u brojnim drugim destilerijama u SAD-u. Proizvođači moraju zadovoljiti niz pravila kako bi se njihov proizvod mogao reklamirati kao bourbon:

Mora se proizvesti u SAD-u od mješavine žitarica (eng. “mash”) u kojoj udio kukuruza mora biti najmanje 51%. Zatim se mješavina destilira do najveće jačine od 160 proofa (80% alkohola), u bačve se stavlja bourbon jačine 125 proofa, a u boce dospijeva bourbon s 80 proofa, odnosno 40% alkohola. Bačve u kojima stari moraju biti nove, pougljenjene i napravljene od hrasta. Kako bi dobio naziv “straight bourbon”, moraju se zadovoljiti dodatni uvjeti – alkohol mora biti star najmanje dvije godine i ne smije sadržavati nikakve boje, okuse ili druge alkohole.

Mnoge destilerije u Kentuckyju hvale se upotrebom posebne filtrirane vode, no federalni zakoni i regulacije ne propisuju kakva se voda mora koristiti u proizvodnji bourbona.

Najprodavaniji brandovi bourbona su Jim Beam, Maker’s Mark i Wild Turkey. Mnoga pića poput Jack Danielsa po federalnim regulacijama spadaju pod bourbon, no ne prodaju se kao takvi, već kao, u ovom slučaju, “Tennessee whiskey”.

Načine proizvodnje drugih vrsta whiskeyja također određuje Federal Standards of Identity for Distilled Spirits. Za whiskey koji se dobiva od raži vrijede iste regulacije što se tiče starenja i količine alkohola kao i za bourbon, no dobiva se od mješavine zrna u kojoj udio raži mora biti veći od 51%. Jim Beam proizvodi jedan od najpopularnijih whiskeyja koji se dobiva od raži.

16 komentara

16 Comments

  1. Aleksandar Erceg

    7 srpnja, 2013 u 7:21 pm

    rakija forever

  2. Mito Utaja

    7 srpnja, 2013 u 7:21 pm

    Fuck the Coke, fuck the pizza, all we need is Shljivovitza 😀

  3. Zeljko Gti Swift

    7 srpnja, 2013 u 7:27 pm

    najveca razlika je u imenu

  4. Lada Crnobori

    7 srpnja, 2013 u 10:51 pm

    Jonathan Francis Doherty

  5. Ivan Tišljar

    8 srpnja, 2013 u 9:16 am

    Meni to sve ima isti ukus… bljak.

  6. Martin Pejic

    8 srpnja, 2013 u 7:44 am

    20 eura?

  7. Kurgan Anarhy

    8 srpnja, 2013 u 9:44 am

    U burbon se stavlja mineralna

  8. Kristijan Dobrenić

    8 srpnja, 2013 u 12:10 pm

    Meni je svejedno, i onako ne pijem, moja jetra mi je još uvijek jako draga…

  9. Alan Marić

    9 srpnja, 2013 u 11:41 pm

    ako nisi probao onda ne seri i ne komentiraj pičko

  10. Časlav Pejčić

    10 srpnja, 2013 u 1:30 am

    To te ja pitam!! Mariću svaka ti čast na komentaru!

  11. Časlav Pejčić

    10 srpnja, 2013 u 1:31 am

    TIca, svaka čast!!

  12. Časlav Pejčić

    10 srpnja, 2013 u 1:31 am

    TA ti je dobra..

  13. Kristijan Dobrenić

    10 srpnja, 2013 u 5:37 am

    kroneru

  14. Boris Magaš

    5 lipnja, 2016 u 4:55 pm

    Ministar Marac

  15. Dino Pivčić

    5 lipnja, 2016 u 4:56 pm

    Nisam impresioniran! Ipak, niste dali definiciju whiskey-a, čisto amrička definicija, dede, malo što kažu škoti

  16. Vazda.ba

    5 lipnja, 2016 u 7:13 pm

    Ovo je ono so ljudi vole…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Ljudi koji puše i piju svakodnevno mogli bi pokazati “skromno povećanje” u dobi svog mozga, ukazuje novo istraživanje. Istraživači su otkrili da ljudi koji...

Oboljenja i poremećaji

Većina ljudi nakon novogodišnje noći odlučuje novu godinu započeti bez alkohola. U toj odluci januar im je mjesec motivacije, ali donosi i nekoliko zdravstvenih...

Ovisnost i liječenje

Rezultati novoga istraživanja pokazuju kako su oštećenja moždanog tkiva posljedica ne samo zlouporabe alkohola, već pomalo komplicirane kombinacije alkohola, kroničnog pušenja cigareta pa čak...

Ovisnost i liječenje

Rezultati velikog istraživanja