Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Koja je razlika između zmije i guštera bez nogu?

Početkom 2008. godine, u samo jednom mjesecu pretraživanja savane u središnjem Brazilu, znanstvenici su otkrili 14 novih vrsta. Jedna od njih je vrsta guštera bez nogu. Nitko nije znao da postoji. Gušter bez nogu? Ne bi li se trebao zvati zmija?

Ipak ne – to su dvije posve različite životinje iz posebnih evolucijskih linija. Gušteri bez nogu evoluirali su iz guštera s nogama s kojima se većina nas već upoznala, a zmije bez nogu evoluirale su od četveronožnih zmija koje većina nas nikada nije vidjela.

U ovom članku saznat ćemo što čini guštera bez nogu gušterom umjesto zmijom i kako razlikovati ovog guštera od zmije. Nije nemoguće da ćete doći u kontakt s jednim od njih jer žive diljem svijeta, na svim kontinentima osim na Antarktiku, a može živjeti u svim vrstama klima – hladnim, toplim, mokrim i suhim. Oni su prilično rašireni u cijelom SAD-u, posebno u jugoistočnom dijelu i dijelovima Srednjeg zapada, Teksasa i Kalifornije.

Dakle, recimo da ste otišli na planinarenje i možete naići na stvorenja koja izgledaju poput zmija, dužine između 25 cm do 122 cm. Ima tipične boje gmaza, smeđe, zeleno, bronca ili žućkasto, a možda na leđima ima tamnu prugu. Je li to zmija ili gušter bez nogu?

GUŠTERI BEZ NOGU U USPOREDBI SA ZMIJAMA

Razumljivo je da ako vidite guštera bez nogu da ćete pretpostaviti da je to zmija. To su dvije slične životinje, ne samo po izgledu već i u ponašanju. Obje nesu jaja koja sazrijevaju izvan tijela, kližu duž terena u S obliku i oboje jedu neke iste stvari poput miševa i jaja ptica.

Gušteri bez nogu imaju tendenciju ići za manjim plijenom. To je zato što imaju veliku fizičku osobinu koja ih razlikuje od zmija – nefleksibilna čeljust. Za razliku od zmija, oni ne mogu „otključati” svoje čeljusti i progutati cijelog zeca. Moraju se držati plijena koji je manji od njihove glave.

Postoje i druge razlike koje je lakše uočiti. Gušteri bez nogu imaju pokretne očne kapke dok zmije nemaju. Također imaju otvore za uši, a zmije ne.

Gušteri bez nogu, kao i većina ostalih guštera, mogu odvojiti svoj ​​rep od tijela kad je to potrebno. To je jedan od glavnih obrambenih mehanizama guštera bez nogu kad prijeti predator. Na taj način ostavlja iza sebe rep koji se još miče i odvraća pažnju predatora, a gušter zatim pobjegne. Kad se rep odvoji, često se lomi  u više od jednog komada. Pojavljuje se polomljen poput stakla. Gušter regenerira rep samo jednom, ali regeneracija može potrajati od nekoliko mjeseci do godinu dana ili dvije.

Otpuštanje repa vrlo je učinkovit obrambeni mehanizam, čak i ako to ima samo ograničenu uporabu. Većina guštera bez nogu ima rep dužine do dvije trećine dužine tijela. Zmija ima suprotne razmjere. Ako pokupite guštera bez nogu, primijetit ćete razliku u dodiru, a to je dijelom zbog ove razlike u omjeru tijela i repa. Budući da je rep je tvrđi od tijela, zmiju ćete osjećati kao da je podatnija od guštera.

Čak i sa svim tim razlikama, gušteri bez nogu i zmije izgledaju kao da dolaze iz sličnih predaka. U 2007. godini znanstvenici su otkrili 95 milijuna stari fosil, koji je najstariji poznati dokaz evolucije guštera u oblik bez nogu. Ovaj fosil nazvan je Adriosaurus microbrachis te ima sitne prednje noge i stražnje noge normalne veličine. Fosil je iz približno jednake dobi kao i fosil zmije koja ima slične zakržljale prednje noge, što dovodi do zaključka da su zmije i gušteri izgubili noge otprilike u isto vrijeme.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Arheologija i paleontologija

Kako nastaju fosili? Ovo je pitanje koje budi znatiželju mnogih ljubitelja prirode i povijesti. Fosili su čudesni prozori u prošlost, pružajući nam uvid u...