Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Koja je razlika između zmije i guštera bez nogu?

Početkom 2008. godine, u samo jednom mjesecu pretraživanja savane u središnjem Brazilu, znanstvenici su otkrili 14 novih vrsta. Jedna od njih je vrsta guštera bez nogu. Nitko nije znao da postoji. Gušter bez nogu? Ne bi li se trebao zvati zmija?

Ipak ne – to su dvije posve različite životinje iz posebnih evolucijskih linija. Gušteri bez nogu evoluirali su iz guštera s nogama s kojima se većina nas već upoznala, a zmije bez nogu evoluirale su od četveronožnih zmija koje većina nas nikada nije vidjela.

U ovom članku saznat ćemo što čini guštera bez nogu gušterom umjesto zmijom i kako razlikovati ovog guštera od zmije. Nije nemoguće da ćete doći u kontakt s jednim od njih jer žive diljem svijeta, na svim kontinentima osim na Antarktiku, a može živjeti u svim vrstama klima – hladnim, toplim, mokrim i suhim. Oni su prilično rašireni u cijelom SAD-u, posebno u jugoistočnom dijelu i dijelovima Srednjeg zapada, Teksasa i Kalifornije.

Dakle, recimo da ste otišli na planinarenje i možete naići na stvorenja koja izgledaju poput zmija, dužine između 25 cm do 122 cm. Ima tipične boje gmaza, smeđe, zeleno, bronca ili žućkasto, a možda na leđima ima tamnu prugu. Je li to zmija ili gušter bez nogu?

GUŠTERI BEZ NOGU U USPOREDBI SA ZMIJAMA

Razumljivo je da ako vidite guštera bez nogu da ćete pretpostaviti da je to zmija. To su dvije slične životinje, ne samo po izgledu već i u ponašanju. Obje nesu jaja koja sazrijevaju izvan tijela, kližu duž terena u S obliku i oboje jedu neke iste stvari poput miševa i jaja ptica.

Gušteri bez nogu imaju tendenciju ići za manjim plijenom. To je zato što imaju veliku fizičku osobinu koja ih razlikuje od zmija – nefleksibilna čeljust. Za razliku od zmija, oni ne mogu „otključati” svoje čeljusti i progutati cijelog zeca. Moraju se držati plijena koji je manji od njihove glave.

Postoje i druge razlike koje je lakše uočiti. Gušteri bez nogu imaju pokretne očne kapke dok zmije nemaju. Također imaju otvore za uši, a zmije ne.

Gušteri bez nogu, kao i većina ostalih guštera, mogu odvojiti svoj ​​rep od tijela kad je to potrebno. To je jedan od glavnih obrambenih mehanizama guštera bez nogu kad prijeti predator. Na taj način ostavlja iza sebe rep koji se još miče i odvraća pažnju predatora, a gušter zatim pobjegne. Kad se rep odvoji, često se lomi  u više od jednog komada. Pojavljuje se polomljen poput stakla. Gušter regenerira rep samo jednom, ali regeneracija može potrajati od nekoliko mjeseci do godinu dana ili dvije.

Otpuštanje repa vrlo je učinkovit obrambeni mehanizam, čak i ako to ima samo ograničenu uporabu. Većina guštera bez nogu ima rep dužine do dvije trećine dužine tijela. Zmija ima suprotne razmjere. Ako pokupite guštera bez nogu, primijetit ćete razliku u dodiru, a to je dijelom zbog ove razlike u omjeru tijela i repa. Budući da je rep je tvrđi od tijela, zmiju ćete osjećati kao da je podatnija od guštera.

Čak i sa svim tim razlikama, gušteri bez nogu i zmije izgledaju kao da dolaze iz sličnih predaka. U 2007. godini znanstvenici su otkrili 95 milijuna stari fosil, koji je najstariji poznati dokaz evolucije guštera u oblik bez nogu. Ovaj fosil nazvan je Adriosaurus microbrachis te ima sitne prednje noge i stražnje noge normalne veličine. Fosil je iz približno jednake dobi kao i fosil zmije koja ima slične zakržljale prednje noge, što dovodi do zaključka da su zmije i gušteri izgubili noge otprilike u isto vrijeme.

3 komentara

3 Comments

  1. 'a Muhamed Lukovic

    31 prosinca, 2013 u 6:29 pm

    Zmija nema ocne kapke?

  2. Zeljko Gti Swift

    31 prosinca, 2013 u 6:51 pm

    Koja je razlika izmedu konja i zebre bez crta

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici su otkrili da se hrani grinjama s tla te da se od grabežljivaca noću krije u travi.

Psihologija

Strah je jedan od temeljnih ljudskih osjećaja. Utkan je u naš živčani sustav i zadužen je za preventivno djelovanje ukoliko se nađemo u opasnosti....

Ekologija i okoliš

Borneo, indonezijski otok koji je bio poznat po svojoj netaknutoj prirodi i obilju biljnih i životinjski vrsta, posljednjih godina doživljava velike promjene zbog sve...

Biljke i životinje

Najveća europska zmija, četvoroprugi kravosas, “zmijski car” i trepet tradicijske kulture, krotko je poslužila hrvatskim znanstvenicima da joj ispitaju bakterije usne školjke. Kravosas (Elaphe...

Oglašavanje