Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Alternativna medicina

Koje su prednosti maca korijena?

Maca je peruanska biljka koja se uzgaja u planinama Anda. Ona je čest sastojak peruanske kuhinje koji jelima daje zemljani okus. Korijen mace može se mljeti u prah i dodati u obroke ili smoothiese. Osim kulinarskih, maca može imati i nekoliko zdravstvenih koristi. 

Postoji niz potencijalnih prednosti korijena mace, uključujući:

Povećanje libida

Najpoznatija korist korijena maca je njegov potencijal za povećanje libida. Postoje neki znanstveni dokazi koji potvrđuju ovu tvrdnju. Na primjer, starija studija iz 2002. godine otkrila je da su muškarci koji su uzimali 1,5 ili 3 grama (m) maca dnevno, imali povećan libido u usporedbi s onima koji su primili placebo. Studija iz 2010. godine o maci i seksualnom funkcioniranju otkrile je činjenice koje predlažu da Maca može poboljšati libido, ali su autori upozorili da je potrebno više istraživanja. Studija iz 2015. pokazala je da maca može smanjiti seksualnu disfunkciju kod žena u postmenopauzi koje su uzimale antidepresive.

Smanjenje erektilne disfunkcije

Maca također može imati koristi za osobe s erektilnom disfunkcijom (ED). Mala studija iz 2009. godine proučila je učinak konzumiranja 2,4 g mace dnevno tijekom 12 tjedana. Sudionici istraživanja bili su muškarci s blagom ED. Oni koji su uzimali maca-korijen imali su značajnije povećanje seksualnog blagostanja od onih koji su uzimali placebo.

Poticanje energije i izdržljivosti

Neki sportaši i bodybuilderi koriste maca korijen kao dodatak za povećanje energije i performansi. Postoje neki dokazi koji to podupiru, ali još uvijek je potrebno više istraživanja.

Povećanje plodnosti

Još jedna raširena uporaba maca-korijena je povećanje plodnosti, osobito kod muškaraca. Pregled iz 2016. godine pronašao je neke dokaze da korijen maca može povećati kvalitetu sperme kod plodnih i neplodnih muškaraca. Međutim, potrebno je više istraživanja.

Poboljšanje raspoloženja

Maca sadrži flavonoide, za koje se smatra da poboljšavaju raspoloženje i smanjuju tjeskobu. Istraživanje u 14 žena u postmenopauzi otkrili da maca može smanjiti osjećaj tjeskobe i depresije.

Smanjenje krvnog tlaka

Moguće je da maca korijen također može pomoći u poboljšanju krvnog tlaka. Isto istraživanje iz 2015. također je pokazalo da je 3,3 g maca dnevno tijekom 12 tjedana smanjilo krvni tlak kod nekoliko žena u postmenopauzi.

Smanjenje štete od sunca

Starija studija na životinjskom modelu je otkrila da maca može pomoći u zaštiti kože od UV zraka. Druga studija na životinjama iz 2011. otkrila je da ekstrakti iz lišća maca mogu pomoći u sprečavanju nastanka stanica sunčanih opeklina .

Borba protiv slobodnih radikala

Maca također potiče prirodne antioksidanse u tijelu, kao što su glutation i superoksid dismutaza. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice u tijelu. Neki ljudi vjeruju da antioksidansi mogu pomoći u sprečavanju nekih zdravstvenih stanja, uključujući bolesti srca i rak .

Smanjenje simptoma menopauze

Neki zagovornici korijena maca vjeruju da bi to moglo pomoći uravnotežiti razinu hormona estrogena. Tijekom perimenopauze, faza prije nego što žena dosegne menopauzu, razina estrogena varira i uzrokuje različite simptome. Jedno istraživanje pokazalo je da su žene u postmenopauzi koje su uzele dvije dnevne tablete koje sadrže maca imale smanjene simptome, kao što su vruće trepće i noćno znojenje.

Poboljšanje učenja i pamćenja

Postoje neki dokazi koji upućuju na to da maca može poboljšati učenje i pamćenje. Na primjer, istraživanje iz 2011. otkrilo je da maca može poboljšati pamćenje kod miševa. Pregled literature iz 2014. sugerirao je da maca može imati koristi za učenje i pamćenje. Istraživači su predložili da bi to moglo biti korisno u liječenju stanja koja utječu na te procese, kao što je Alzheimerova bolest. Međutim, trenutno su dostupna samo istraživanja na životinjskim modelima, tako da nije jasno hoće li maca imati iste prednosti u ljudi.

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Alternativna medicina

Neven je autohtona biljka mediterana, ali ju nalazimo u cijelome svijetu. Ova biljka je poznata još od davnima po svojim ljekovitim djelovanjima. Najpoznatija je...

Alternativna medicina

Cikorija je ljekovita biljka koja posjeduje itekakva ljekovita svojstva, od toga da pomaže pri probavnim tegobama, u suzbijanju žgaravice, kod artritisa, bakterijskih infekcija, održavanju...

Alternativna medicina

Korijander je biljka koja ima izuzetno pozitivne učinke na zdravstveno stanje čovjeka, ali poznata je i po specifičnom mirisu te se stoga koristi i...

Alternativna medicina

Valerijana je ljekovita biljka. Izvorno ju nalazimo u Europi i u dijelovima Azije, ali također raste u Sjevernoj Americi. Najčešće se koristi za poremećaj...

Oglašavanje