Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Koje su zdravstvene dobrobiti ljubljenja?

Foto: Pixabay

Osim što ljubljenje bolje povezuje partnere, ono ima i drugih zdravstvenih koristi pa ljubljenjem možete poboljšati imunitet, sagorjeti kalorije i čak se riješiti stresa.

Ljubljenje, naime, može poboljšati imunitet za obranu od citomegalovirusa koji može uzrokovati sljepoću kod djece i druge defekte pri rođenju. Kaže jedno istraživanje.

Ljubljenjem možete sagorjeti i 2-6 kalorija u minuti. Nije baš poput trčanja na traci, ali ako se ljubite sat vremena potrošit ćete kalorija dovoljno da sagorite pola čaše vina ili pola šake M&M bombona.

Osim toga, ljubljenje je dobro za oralno zdravlje. Dijele se tako dobri mikrobi pa ako oralni mikrobiom nije raznolik i zdrav, razmjena s partnerom koji ima zdrave mikrobiome može biti od pomoći.

Kad se ljubite koristite čak 30 mišića pa ako to radite često ljubljenjem možete utegnuti mišiće lica. Ljubljenje je odlično i za opuštanje budući da povećava nivo oksitocina i endorfina, ali i dopamina pomoću kojeg se razvija osjećaj privrženosti prema partneru.

Dio s rješavanjem stresa se odnosi na smanjeni nivo hormona kortizola koji se još naziva i hormon stresa. Ljubljenje s partnerom može povećati i nivo serotonina koji vodi do osjećaja smirenosti i zadovoljstva.

Ne treba zaboraviti ni blagotvorni učinak za krvni tlak.

Ova radnja umanjuje i alergijske reakcije. Barem što se tiče kožnih i proljetnih alergija.

Možda će vas zanimati

Psihologija

Kako definirati ljubav ? Što je ljubav? Kako je definiramo? Je li ljubav jedna stvar ili skup mnogih stvari? Postoje li različite vrste ljubavi?...

Društvene znanosti

Broj parova u kojima žena ima višu razinu sveučilišnog obrazovanja nego njezin muški partner je u porastu, a u mnogim zemljama taj trend nadilazi...

Psihologija

Sjetite se svog prvog prekida koji je zaista bio bolan. Pamtite li da ste mislili kako nikad nećete preboljeti? Bol je bila nepodnošljiva? Niste...

Psihologija

Sigurno ste se barem jednom u životu pitali kako se odljubiti i koliko je to težak proces. Ljubav je emocija koju karakterizira snažna naklonost...