Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Koji alarm birate: Budi li vas ugodna melodija ili oštar i prodoran ton?

Znanstvenici tvrde da nije svejedno kakav zvuk alarma vas budi ujutro jer utječe na vas, a melodični tonovi su bolji od prodornih.

Sudeći prema novom istraživanju, nije svejedno zvoni li vam ujutro neka melodija ili običan, ali prodoran “bip-bip” ton. Upravo ovaj zvuk utječe na to koliko ćete biti tromi i nespretni nakon buđenja, piše Science Daily.

Istraživanje Sveučilišta RMIT pokazuje da melodični jutarnji alarmi mogu poboljšati nivo budnosti, a oštri tonovi alarma povezani su s povećanim nivoom jutarnje nespretnosti.

Ovo iznenađujuće otkriće moglo bi imati važne implikacije za sve koji trebaju dostići vrhunac sposobnosti u što kraćem roku od buđenja, kao što su radnici zaduženi za pružanje određene pomoći.

Vodeći autor istraživanja Stuart McFarlane, rekao je da je jutarnja tromost – ili inercija spavanja, ozbiljan problem u našem 24-satnom svijetu.

“Ako se ne probudite pravilno, radni učinak vam se može pogoršati tijekom razdoblja do četiri sata, a upravo ova činjenica povezana je s velikim nesrećama”, kaže McFarlane.

Možda mislite da bi oštri “bip- bip” ton poboljšao vašu budnost, ali naši podaci govore da su melodični alarmi možda ključni element za pravilno buđenje. Ovakvi rezultati su neočekivani. Iako je potrebno provesti više istraživanja kako bi se bolje razumjela precizna kombinacija melodije i ritma koji bi najbolje funkcionirali, izbor alarma može se pokazati kao veoma važan, jer većina ljudi koristi upravo njih kako bi se na vrijeme probudila.

“Ovo je posebno važno za ljude koji mogu raditi u opasnim situacijama ubrzo nakon buđenja, poput vatrogasaca ili pilota, ali i za one od kojih se očekuje brza pripravnost, kao što je neko tko vozi u bolnicu u hitnim slučajevima”, objašnjava McFarlane.

U istraživanju je sudjelovalo 50 ljudi. Ispitanici su koristili posebno dizajniranu internetsku anketu koja im je omogućavala na daljinu doprinijeti istraživanju iz udobnosti vlastitog doma. Svaka osoba je prijavila kakvu vrstu zvuka koristi za buđenje, a zatim je ocijenila nivo usporenosti i budnosti prema standardnim kriterijima inercije spavanja.

“Ovo istraživanje je važno, jer čak i NASA-ini astronauti navode da inercija spavanja utječe na njihove performanse na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Mislimo da bi oštar zvučni signal mogao ometati ili zbunjivati naše moždane aktivnosti kada se budimo, dok melodičan zvuk pomaže prijeći u budno stanje na efikasniji način. Ako uspijemo nastaviti poboljšavati razumijevanje povezanosti zvuka i budnog stanja, postojao bi potencijal za primjenu u mnogim područjima”, rekao je Adrian Dyer, koautor istraživanja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Utvrdili su da se koronavirus ne razmnožava u slatkoj i slanoj vodi, ali da može preživjeti u njoj.

Svemir

Nove tehnologije bi trebale ubrzati buduće misije i smanjiti troškove istraživanja.

Bakterije i virusi

Od 817 osoba zaraženih koronavirusom, koje su bile obuhvaćene istraživanjem, njih 49,8 posto je osjetilo promjene u osjetu okusa.

Bakterije i virusi

Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, a za članove obitelji pet dana.

Oglašavanje