Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Koji je sport najopasniji po zdravlje?

Sport se smatra najzdravijom razbibrigom naše vrste; jedan od njih dogurao je tako daleko, da ga se smatra “najvažnijom sporednom stvari na svijetu”. Sportom se više nego poželjno baviti kako zbog tjelesnog, tako i duševnog zdravlja.

No neke od tih aktivnosti nisu bezazlene kakvima se sport općenito smatra: zapravo, mogu ozbiljno narušiti zdravlje onih koji se njima bave. To se, pogađate, prije svega odnosi na borilačke sportove, između kojih prednjače boks i mješovite borilačke vještine (engl. Mixed Martial Arts – MMA).

Istražujući i uspoređujući medicinske nalaze sportaša, a osobito boksača i MMA boraca unazad deset godina, znanstvenici sa sveučilišta Alberta ustanovili su da je, pomalo iznenađujuće, između ova dva žestoka sporta boks neprikosnoveno opasniji. Na prvi se pogled čini upravo suprotno – MMA borci zapravo svoje borbe češće završavaju ozlijeđeni – ali razliku čine vrste ozljeda kojima su ti sportaši izloženi.

Ukoliko se bavite boksom, znajte da imate dvostruko veće izglede da prilikom borbe ostanete bez svijesti – nokautirani, boksačkim žargonom rečeno – u odnosu na borbe MMA boraca. Udarac kojim vas vaš protivnik onesvješćuje nije nimalo zanemariv: izaziva potres mozga, odnosno poremećaj njegova funkcioniranja. Oporavak od ove ozljede zna potrajati tjednima, a u toj je fazi mozak iznimno osjetljiv. Ukoliko dođe do ponovnog udarca u glavu, sportaš riskira puno teže oštećenje mozga, u nekim slučajevima i nepovratno. Uz navedeno, u boksu je veća šansa od ozljede oka i slomljenih kostiju, prvenstveno lica.

I MMA borci su, dakako, izloženi sličnim ozljedama, no u manjoj mjeri. Poprilične količine krvi koje se natjecateljima slijevaju niz lice i tijelo, iako djeluju zastrašujuće, nisu dugoročno opasne; većina ozljeda u tom sportu svodi se na posjekotine ili modrice.

Mješoviti borilački sportovi također su opasni i zbog načina pripreme za meč, koji nema veze s borbom kao takvom: primijećeno je kako sve veći broj sudionika koristi ekstremne dijete za gubitak težine, kako bi brzo smanjili tjelesnu masu. Tako se uspijevaju boriti za naslove u nižim kategorijama no što to inače dozvoljava njihova tjelesna konstitucija, no dugotrajno ozbiljno narušavaju svoje zdravlje.

Izvor: IFL Science/sportskamedicina.hr

1 komentar

1 komentar

  1. Zeljko Gti Swift

    11 studenoga, 2015 u 8:46 pm

    Biciklizam

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Strastveni nogometni navijači izloženi su takvim razinama stresa dok gledaju utakmice svojih klubova da im može prijetiti rizik srčanog udara, sugerira novo istraživanje koje...

Društvene znanosti

Djeci i adolescentima tijekom tjedna bi trebalo omogućiti najmanje dva dana bez treninga, ne bi smjeli trenirati više od tri ili četiri sata u...

Društvene znanosti

Kod bivših nogometaša uočen je tri i pol puta veći rizik od razvoja demencije nego kod njihovih vršnjaka iz opće populacije koji su se...

Wellness i prehrana

Za održavanje kardiovaskularnog sustava ništa nije bolje od uspinjanja stepenicama, smatra dr. Alain Frey, voditelj francuske Udruge za sportsku medicinu. Ne trebate se uspeti...

Oglašavanje