Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Koji su dinosauri bili najopasniji?

Atmospheric mountainous landscape with live volcanos and dinosaurs.
Atmospheric mountainous landscape with live volcanos and dinosaurs.

Atmospheric mountainous landscape with live volcanos and dinosaurs.

Dinosauri su bili vladari svijeta do prije 65 milijuna godina. Svojim su nestankom otvorili prostor sisavcima, koji su ga spremno popunili i uskoro postali dominantna vrsta na planetu. Ne samo da su bili najveće životinje koje su ikad hodale Zemljom, nego su bili i strahovito opasni. Pogledajte popis najkrvoločnijih među njima.

Alosaur

Najopasniji dinosaur iz kasne jure (prije 150 milijuna godina). U to je doba bio na vrhu hranidbenog lanca: gostio se kako biljožderima, tako i slabijim mesožderima. U prosjeku dugačak osam i pol metara, zadnje udove je koristio za kretanje, dok je prednjim čupao komade mesa sa svog plijena.

Giganotosaur

Jedan od najvećih mesoždera koji su ikad živjeli, Giganotosaur je bio dugačak do 13 metara te težak isto toliko tona. Imao je ogromne čeljusti duge gotovo dva metra, a u njima su počivali zubi dugački 20 cm. Iznimno oštra njuha, mogao je izdaleka osjetiti plijen i pojuriti za njim brzinom do 50 km/h. Čeljust mu je bila više prilagođena rezanju mesa, negoli kidanju. Pretpostavlja kako je plijenu nanosio duboke posjekotine, pa bi ovaj posustao s otporom uslijed gubitka krvi.

Giganotosaur (Credit: Wikipedia)

Giganotosaur (Credit: Wikipedia)

Majungasaur

Živio je prije 66 milijuna godina na području današnjeg Madagaskara, gdje je bio dominantan predator. Dugačak osam metara i težak oko jedne tone, nije bio pretjerano izbirljiv s hranom, pa je tako proždirao i pripadnike vlastite vrste.

Spinosaur

Najveći od svih dinosaura-mesoždera. Dužine do 18 metara i težine do 21 tone, živio je i na kopnu i u vodi, gdje je nalazio svoj plijen, slično današnjim krokodilima. Prepoznatljiv je po svojim istaknutim kralješcima, koje su znale narasti do dužine od gotovo dva metra.

Najveći od svih - Spinosaur (Credit: rorytait.net)

Najveći od svih – Spinosaur (Credit: rorytait.net)

Troodon

Nisu svi mesožderi bili krupni poput Spinosaura, dapače: Troodon je iznimno sitan u usporedbi s njim. Visok tek 130 cm i težak do 50 kg, nije se mogao ravnopravno boriti za plijen s krupnijom konkurencijom. No Troodon je zato bio iznimno inteligentan: imao je najveći mozak u odnosu na veličinu tijela od svih ondašnjih grabežljivaca. Brz, lukav i odlična vida, udruživao se u čopore i tako tamanio daleko veće životinje od sebe.

Mapusaur

Blizak rođak Giganotosaura, bio je izvanredan lovac. Dužine deset metara i tri tone težak, bez ustezanja je napadao Argentinosaure, koji se ubrajaju među najveća živa bića koja su ikad hodala Zemljom.

Mapusaur (Credit: BBC)

Mapusaur (Credit: BBC)

Velociraptor

Brzi grabežljivac s dugim repom i perjem živio je prije 75 do 71 milijuna godina. Bio je još sitniji od Troodona: s dva metra dužine i petnaestak kg težine, fizičku inferiornost je kompenzirao inteligencijom i, vjerojatno, lovom u čoporu.

Utahraptor

U bliskom srodstvu s Velociraptorom, Utahraptor bio je nekoliko puta veći: sa sedam metara dužine, tri metra visine i 500 kg težine napadao je daleko krupniji plijen od sebe. Pretpostavlja se da je također imao perje i lovio u čoporu.

Tiranosaur

Najupečatljiviji od svih predatora, Tiranosaur u svakom pogledu opravdava svoje ime: pet metara visine, 12 dužine i težine oko sedam tona bio je zastrašujuća pojava. Izvrsna vida i njuha, mogao je namirisati strvinu ili plijen nekoliko kilometara daleko. Kad bi ga dostigao, zagrizao bi ga zastrašujuće snažnim čeljustima, najjačim među svim kopnenim životinjama koje su ikad postojale.

Iako vrlo glasan u filmovima, zapravo se ne zna kako se Tiranosaur glasao (Credit: io9.com)

Iako vrlo glasan u filmovima, zapravo se ne zna kako se Tiranosaur glasao (Credit: io9.com)

Izvor: Forbes/howitworksdaily.com

16 komentara

16 Comments

 1. Alen Pokrajac

  12 prosinca, 2015 u 4:30 pm

  Živi

 2. Marko Psiho

  12 prosinca, 2015 u 4:32 pm

  Ljudozderi

 3. Ivan Odak

  12 prosinca, 2015 u 4:40 pm

  OŠTROZUBI

 4. Siniša Vujović-Vujo

  12 prosinca, 2015 u 4:49 pm

  Spinosaurus on je bio najgori tj najaci predaror u povijesti dinosaura!!

 5. Marko Mirković

  12 prosinca, 2015 u 5:19 pm

  Boli me kurac.

  • Zeljko Macekovic

   13 prosinca, 2015 u 1:44 pm

   više te zanima ekipa iz Big Brothera ili neka nova Ava KArabatić ili šoping kraljica jel ?

  • Marko Mirković

   13 prosinca, 2015 u 1:54 pm

   hahahah nabijem i tebe i njih skupa prijatelju, bez uvrede 😀

 6. Marijan Milinović

  12 prosinca, 2015 u 5:33 pm

  Purani

 7. Nikola Miklec

  12 prosinca, 2015 u 6:28 pm

  Sanader i karamarko

 8. Damir Odrljin

  12 prosinca, 2015 u 7:16 pm

  Ljudi…

 9. Vedran Grubešić

  12 prosinca, 2015 u 9:31 pm

  Velociraptori, inteligentni predatori koji su relativno sitnu građu kompenzirali lovom u čoporu. Imao sam priliku vidjeti i dodirnuti fosile troodona, velociraptora i lubanju tiranosaura (koja je velika kao fiat 500). Ipak, velociraptor me se najviše dojmio. Njegove kandže bi današnje životinje ubijale kao od šale.

 10. Niko Zepic

  13 prosinca, 2015 u 1:21 am

  UVJEK LJUDSKI DINOSAURI SU BILI I OSTALI NAJOPASNIJI..

 11. Auroro Schrijver

  13 prosinca, 2015 u 8:52 pm

  oni udruzeni u nacipoliticku stranku, zato su i propali

 12. Laura

  4 siječnja, 2016 u 10:39 pm

  Jezivo.bilo bilo bi ih zanimljivo vidjeti u zoo-u

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Paleontolozi u Argentini identificirali su ranije nepoznatu vrstu dinosaura koja je svojim ogromnim kandžama, snažnim ugrizom i oštrim sluhom lovila plijen u Patagoniji prije...

Evolucija

Kada je riječ o predatorima koji su nekoć lutali Zemljom i svojim čeljustima krojili zbivanja na njoj, prvo što će nam pasti na pamet...

Arheologija i paleontologija

Sličili su šišmišima

Arheologija i paleontologija

Mezozoik je bio jedno živopisno doba

Oglašavanje