Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Koliko je dijelova ljudskog tijela još uvijek neotkriveno?

(Credit: Wikimedia)

U posljednjih nekoliko mjeseci znanstvenici su pronašli novi sloj u rožnici ljudskog oka te novi ligament u koljenu. Kako je moguće da u današnjem modernom dobu slikovnih prikaza i drugih naprednih medicinskih tehnologija još uvijek u potpunosti ne poznajemo anatomiju ljudskog tijela?

(Credit: Wikimedia)

(Credit: Wikimedia)

Unatoč dugoj povijesti fascinacije ljudskim tijelom, stručnjaci tvrde da i dalje postoje određene rupe u znanju o anatomiji budući da smo nevjerojatno složena bića. Štoviše, neke razlike vidljive su čak od osobe do osobe. Prema tome, stvarnost je daleko od jasnih i šarenih slika u udžbenicima iz anatomije.

(Credit: Wikimedia)

(Credit: Wikimedia)

„Kada studenti medicine otvaraju tijelo po prvi put, za njih je to jako teško i zbunjujuće. To je kao da se nalazite u neposrednoj blizine poentilističke slike i vidite samo točkice“, rekao je Daniel Schmitt, evolucijski antropolog sa Sveučilišta Duke. No, postupno, kako mladi liječnici postaju stručnjaci u određenom području, nauče gdje tražiti strukture koje se pojavljuju u istim općim područjima kod svih osoba.

Ali čak i kirurzi, koji imaju iznimnu razinu znanja o specifičnim dijelovima tijela, ponekad naiđu na nešto neočekivano. Primjerice, u ruci postoji mišić koji se zove palmaris longus, a koji je odsutan kod 15% ljudi. Također, neki ga imaju u jednoj, ali ne i u drugoj ruci. Stoga, možda uzrok ovako kasnom otkrivanju pojedinih dijelova tijela leži u tome da liječnici vide samo točno ono što su tijekom vlastitog obrazovanja naučili tražiti, te pritom ne primjećuju neke neobične različitosti.

„A upravo su razlike u ljudskoj anatomiji nevjerojatne. Svatko je drugačiji“, zaključio je Schmitt.

Izvor: Discovery

13 komentara

13 Comments

 1. Milos Stankovic

  26 studenoga, 2013 u 11:29 am

  Zenski mozak 😀

 2. Ivan Kovač

  26 studenoga, 2013 u 11:37 am

  živčani sustav impulsi moždanih ovojnca .zapovijedni kadar tijela.valjda je on ne istražen.osim( mišičnog vezivnog )koštanog i krvnog sustava.

  • Martin Burčak

   26 studenoga, 2013 u 3:42 pm

   san

  • Ivan Kovač

   26 studenoga, 2013 u 3:44 pm

   san je tu je čovijek mentalno najslabiji.ko je jak u meditaciji ima budnost.to je kao stražar u vojsci.molitva znači poniznost pripravan stav.ljudi se svačim bave para psihologijom i psihologijom tzv (čarobnjaštvo ).vijera.

  • Ivan Kovač

   26 studenoga, 2013 u 4:07 pm

   Vijera u Dragog Boga prijatelju.

 3. Mirsad Picasso Jasic

  26 studenoga, 2013 u 11:48 am

  MOZAK !!!!

 4. Krešimir Šarić

  26 studenoga, 2013 u 11:49 am

  ljudska glupost

 5. James Balton

  26 studenoga, 2013 u 12:28 pm

  Valentino Rossi – Dottore.
  Budite dio nas, lajkajte nas!
  Hvala!

 6. Helou Njumen

  26 studenoga, 2013 u 1:16 pm

  Muda

 7. Ivan Stipišić

  26 studenoga, 2013 u 1:35 pm

  anima

 8. Mladen Šušnja

  26 studenoga, 2013 u 2:10 pm

  glupo pitanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Psihologija

Jeste li sigurni da ste prijatelji?

Neuroznanost

Pamćenje je jako zanimljiva stvar. Razvilo se od naših prvih predaka, neandertalaca, koji su se mogli prisjetiti stvari na različite načine koristeći instinkt i...

Biljke i životinje

Dok nas gledaju, često se čini da psi znaju što mislimo. Njihov položaj kao čovjekov najbolji prijatelj jača konstantno, a  sposobnost da razumiju i...

Biljke i životinje

Sigurno ste već čuli za Venerinu muholovku, najpoznatiju biljku mesožderku na svijetu. Sada znanstvenici donose nove spoznaje o tome kako ta biljka hvata svoj...

Oglašavanje