Connect with us

Znanost

Znanost za početnike

Koliko su daleko zvijezde?

Jeste li se ikada pitali koliko su daleko od nas prekrasne zvijezde koje trepere u noći? Odgovor na to jest da su jako daleko od našeg planeta.

Udaljenost do zvijezda se ne mjeri u metrima ili kilometrima, kao što mjerimo sve udaljenosti. Njihovu udaljenost mjerimo vremenom koje je potrebno svjetlosti da prijeđe put od zvijezde da bi došla do nas. Svjetlost je nešto najbrže što se kreće svemirom. Putuje brzinom od oko 300 tisuća kilometara u sekundi. Treba joj tek nešto više od sekunde da dođe od Mjeseca do Zemlje, te 8,3 minute da prijeđe put od Sunca do nas.

Zvijezde koje su, golim okom, vidljive sa Zemlje mogu biti desetcima pa i stotinama svjetlosnih godina daleko. Stoga, svjetlo koje dolazi do nas u određeno vrijeme je napustilo tu zvijezdu prije isto toliko godina kolika je njena udaljenost izražena u svjetlosnim godinama. To zvuči zapanjujuće. Najbliža zvijezda nam je Alpha Centauri koja je 4,3 svjetlosne godine udaljena od Zemlje, a najudaljenija zvijezda vidljiva golim okom je tisuću svjetlosnih godina udaljena od našeg planeta.

Sunce je također zvijezda, ali njegov nam je sjaj mnogo jači od drugih, jer su druge zvijezde predaleko od nas pa je njihova svjetlost prigušena kada dođe do nas. Štoviše, neke zvijezde, koje su jako daleko od nas, sjaje i 50 tisuća puta jače od Sunca i vidljive su običnom promatraču sa Zemlje, a neke zvijezde koje su blizu, a zrače manje od tisućitog dijela sunčeve svjetlosti, nisu vidljive golim okom, već nam treba teleskop da bismo ih ugledali.

Kada njihova svjetlost prođe kroz našu atmosferu, ona se savija na svome putu, zbog temperature, gustoće i drugih čimbenika, pa nam se čini da trepere, ali u stvarnosti one ravnomjerno emitiraju svjetlost. Tu ravnomjernost možemo primijetiti ako promatramo zvijezde iz svemira, odnosno izvan Zemljinog atmosferskog omotača.

3 komentara

3 Comments

 1. Darko Draguljic

  26 veljače, 2013 kod 9:14 pm

  daleko koliko ljudska glupost može dosegnuti…..

 2. Danijel Knezevic

  26 veljače, 2013 kod 9:15 pm

  predaleko

 3. Denis Stefan

  26 veljače, 2013 kod 9:18 pm

  jako

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Znanost za početnike

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh