Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Koliko su točni online DNK testovi?

Sigurno ste primijetili da je danas moguće naručiti DNK kit preko interneta. Nakon nekoliko tjedana na vašu adresu će stići kit pomoću kojeg ćete pohraniti vaš DNK uzorak ( najčešće ćete dobiti štapić kojim ćete napraviti bris unutar usta), nakon toga taj paket šaljete nazad tvrtki koja nudi tu uslugu i nakon izvjesnog vremena na vaš mail stiže kompletna DNK analiza. Pomoću koje ćete saznati od kuda potječete i ako imate sreće pronaći ćete nekog rođaka. Najpoznatije tvrtke koje nude takvu uslugu su 23andMe, MyHeritage i Ancesty.com. Takav test će vam dati podatke o vašoj etničkoj pripadnosti, dakle iz koje zemlje potječete u određenim postocima. Međutim, da li su ti podaci zbilja 100% vjerodostojni?

Kada je riječ o podrijetlu, DNK je vrlo dobar pokazatelj u određivanju bliskih obiteljskih odnosa kao što su braća ili roditelji. Za dublje obiteljske korijene, ovi testovi vam zapravo ne govore odakle su došli vaši preci, već gdje se DNK poput vašeg danas može naći na Zemlji. Međutim, velika je vjerojatnost da su vaši preci došli iz tih mjesta. No, reći da ste 20% Irac, 4% Grk ili 12% Skandinavaca je zabavno, trivijalno i ima vrlo malo znanstvenog značenja.

Kada samo uzmemo u obzir da svaki čovjek ima 2 roditelja, 4 djeda i baka, 8 pradjeda i prabaka, 16 ljudi još u sljedećoj generaciji, pa onda 32, 64….to znači da 10 generacija unazad svako od nas ima preko 4000 direktnih predaka. Naša obiteljska stabla postaju isprepletene mreže dok se vraćamo u prošlost, što znači da su naši preci uskoro postali svi preci. Čovječanstvo je fascinantno usko povezano, a DNK će vam malo više reći o vašoj kulturi, povijesti i identitetu.

Možemo reći da je doba geneologije potrošača stiglo. Popularne tvrtke na ovom tržištu kao što su 23andMe i AncestryDNA, imaju više od pet milijuna korisnika u svojim bazama podataka.

Prvo, pojednostavimo stvari. DNK je kod u vašim stanicama. To je najbogatija, ali i najsloženija riznica informacija koju smo ikada pokušali razumjeti. DNK je raspoređen u oko 20.000 gena (iako rasprava ostaje o tome što je zapravo definicija gena). Kroz tijek 20. stoljeća čvrsto smo shvatili osnove biološkog nasljeđivanja: kako se geni prenose iz generacije u generaciju.

Efektivno je beskonačna varijacija u ljudskim genomima, a ispitivanje našeg DNK pomaže nam da shvatimo što nas čini ljudskim bićima kao vrstama i pojedincima.

S padom troškova sekvenciranja gena došli su komercijalni interesi. Odjednom svaka tvrtka može u zamjenu za nešto novca i bočicu sline, izvući vaš DNK i slijediti vaš genom. Uz ogromne tvrtke kao što su 23andMe i AncestryDNA, deseci tvrtki učinile su upravo to.

Postoje dva potencijalna pitanja koja proizlaze iz pitanja točnosti njihovih rezultata. Prvo je donekle trivijalno: je li sekvenciranje učinjeno dobro? U kritiziranju ovog posla, čini se poštenim pretpostaviti da su prikupljeni podaci točni. Pod pretpostavkom da su testovi izvedeni točno, neka odstupanja mogu i dalje proizlaziti iz razlika u bazama podataka raznih tvrtki. Gotovo svaki genetski test DTC-a ne sekvencira cijeli genom, već umjesto toga gleda na pozicije u vašem DNK uzorku za koje se zna da su od interesa.

Ako pretpostavimo da su dobiveni podaci točni, drugo pitanje koje se postavlja odnosi se na tumačenje. Uzima se hrpa ljudi, što ih je više moguće, koji imaju zajedničko obilježje. To može biti bolest, kao što je cistična fibroza (CF) ili normalna osobina, recimo, crvena kosa. Potom kada se sekvenciraju njihovi geni, pazi se na pojedina mjesta u njihovom DNK koji su sličniji unutar testne skupine.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....