Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost za početnike

Koliko su velike galaksije?

Tamnu materiju prosječne galaksije čini otprilike 1071 atoma i otprilike 1081 nevidljive materije. Galaksije se okupljaju u ogromne strukture koje nazivamo superklasteri ili super-jata, koji izgledaju poput niti s velikim prazninama između sebe. Svaka galaksija sadrži oko bilijun zvijezda. „Super-praznina“ Eridan koja ima promjer od milijardu svjetlosnih godina otprilike je 10 000 puta veća od naše galaksije Mliječnog puta i smatra se najvećom galaksijom (dosad otkrivenom). U vidljivom svemiru nalazi se oko 100 milijardi galaksija.

galaksije

Mliječni put ima između 200 i 400 milijardi zvijezda i većina njih je pretvorena u crne rupe. Svjetlosna godina se definira kao udaljenost koju svjetlost prijeđe za godinu dana. Naša galaksija, Mliječni put, dugačka je 100 000 svjetlosnih godina i „duboka“ 1000 svjetlosnih godina.

Galaksija Andromeda je dugačka 220 000 svjetlosnih godina. Prije se smatralo da je dugačka oko 80 000 svjetlosnih godina, no čini se da brzo raste. Udaljenost između Andromede i Mliječnog puta je oko 2 milijuna svjetlosnih godina.  Galaksije ne samo da tvore velike klastere, odnosno galaktička jata već u svakom trenutku rastu. Prema tome, nevjerojatno je zamisliti da postoji oko 100 milijardi galaksija.

Mliječni put zapravo tvori sustav galaksija (binarni) te je gravitacijski vezana za sestrinsku galaksiju, Andromedu. Ove su dvije galaksije članovi velikog klastera, odnosno galaktičkog jata od 35 galaksija, koji zovemo Lokalna grupa.  Prema tome, Mliječni put je drugi po veličini u ovom jatu, odmah iza Andromede, najveće galaksije u Lokalnoj grupi. Lokalna grupa ima promjer od 110 milijuna svjetlosnih godina. Nadalje, Lokalna grupa je mali dio ogromnog galaktičkog jata „Djevice“, koji sadrži oko 100 galaksija.

Naša je galaksija dosta velika. Ovu tvrdnju podupire promišljanje da ako bi bila dovoljno mala, izvanzemaljci bi već dosad otkrili Zemlju i naš kutak Svemira. No, to nije bio slučaj. Smatra se da postoje ti svemirski putnici, no ili su tek nedavno evoluirali ili je galaksija jednostavno prevelika. Druga je teorija vjerojatnija jer nemamo nikakvih dokaza o nedavnoj pojavi svemirskih putnika. Ako bi oni postojali (a sigurno postoje), onda su nastali prije nego li se Zemlja oformila.

Prema tome, možemo zaključiti da je naša galaksija veća nego što možemo zamisliti. Također nam dokazi iz Andromeda galaksije govore da galaksije mogu začuđujuće brzo rasti. Zemlja, Sunce i Sunčev sustav od 9 planeta čine se kao ogromni entiteti, no oni su zapravo samo malen djelić naše galaksije.

7 komentara

7 Comments

 1. Gospodin Ivan

  4 travnja, 2013 u 10:30 am

  jos moramo izmisliti mjerne jedinice tolikoga razmjera.

 2. Nemanja Zukson Komlenovic

  4 travnja, 2013 u 10:31 am

  kad si sisao sa neba

 3. Marijan Rogić

  4 travnja, 2013 u 10:37 am

  Tekst ima par svojih grešaka, ali glavno je da se ljudi zanimaju za ovu temu 😉

 4. Goran Goc Borovcak

  4 travnja, 2013 u 11:00 am

  pa ovisi..od 100 000 svjetlosnih godina pa na više..neke su manje….uglavnom velike su hehe 😀

 5. Andjelko Markulin

  4 travnja, 2013 u 1:30 pm

  Na hrvatskom književnom jeziku kaže se galaktika.

 6. Dragana Prodanovic Haines

  4 travnja, 2013 u 11:46 am

  Prijevod katastrofa, a Pluton vec dugo nije planeta. . .

 7. axl

  21 travnja, 2013 u 1:56 pm

  nema ni jedne galaksije koja je veća od naše 10000 puta i još da se zove super praznina

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Astronomija

Oko 2000 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje, postoji zvijezda koja se kreće prema rubu Mliječne staze. Ova zvijezda, poznata kao LP 40-365, jedna je...

Svemir

Spomenuta studija bila je globalna suradnja NASA-inih znanstvenika koji su radili na misiji Kepler i istraživača iz međunarodnih agencija u rasponu od Brazila do...

Svemir

Astronomi su otkrili crnu rupu u Mliječnoj stazi toliko veliku da dovodi u pitanje postojeće modele razvoja zvijezda, objavili su u četvrtak znanstvenici. LB-1...

Svemir

Maknite se od gradskih svjetala, pogledaj gore i vidjet ćeš jedno od čuda noćnog neba – sjajne oblake zvijezda koje čine galaksiju pod nazivom...

Oglašavanje