Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Konačno otkriveni pravi uzroci većine migrena?

Ako je vjerovati rezultatima jednog istraživanja, migrena se uglavnom javlja uslijed problema u opskrbi glave krvlju. Naime, objedinivši podatke iz čak 22 neovisna istraživanja gena vezanih uz probleme s migrenom, a u sklopu kojih su prikupljeni podaci od gotovo 60.000 bolesnika iz 12 zemalja, utvrđeno je da čak 38 grupa gena ima utjecaj na pojavu migrene, od kojih je 28 registirano po prvi put.

Istraživanje koje je su proveli znanstvenici pri International Headache Genetics Consortium (IHGC), uhvatilo se ukoštac s dugogodišnjom nedoumicom o primarnom uzroku migrene, gdje su se s vremenom izdvojile dvije struje, od kojih jedna zastupa ideju kako je navedena razultat problema krvožilnog sustava, odnosno opskrbe krvlju, dok druga zastupa ideju kako je riječ o prvenstveno neurološkom problemu.

Iako geni iz istraživanja tek sada povezani s pojavom migrena, oni su već otprije poznati kod slučajeva vaskularnih bolesti, slabljenja mišića i krvnih žila, ali i problema s arterijama. Kako bilo, istraživanje je pokazalo da su migrene umnogome uvjetovane problemima s krvnim žilama i mišićima.

„U ovom novom, ospežnom istraživanju, otkriveni su deseci rizičnih genetskih čimbenika. Budući da svaka od ovih promjena ima vrlo mali utjecaj na pojavu bolesti, vidljiv učinak prisutan je jedino u slučaju istovremenog aktiviranja cijelog niza ovih rizika“, otkrio je voditelj istraživanja Aarno Palotie.

„Rezultati ovog genetičkog istraživanja prvi su korak kao razvoju pojedinačnih, ciljanih tretmana ove iznimno složene bolesti. Mi doktori već odavno znamo kako se pacijenti koji boluju od migrene razlikuju jedni od drugih i kako ljekovi koji djeluju kod jednih nemaju nikakvog učinka na druge“, izjavio je John-Anker Zwart s Oslo University Hospital.

Ipak, valja naglasiti kako su prethodna istraživanja na genima dobivenim iz moždanog tkiva također pokazala povezanost tih gena i migrena, no što ovdje nije bio slučaj, i to iz jednostavnog razloga zato što jednostavno nije bilo dovoljno uzoraka moždanog tkiva.

Osim toga, istraživanje je pokazalo kako se uzrok migrena ponekad može kriti i u ionskim kabalima živčanog sustava, koji pomažu u prijenosu neuralnih signala, a što će svakako biti značajno područje proučavanja ove bolesti u budućnosti.

Izvor: Nature Genetics

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako baterija funkcionira tema je koja postaje sve važnija u našem svakodnevnom životu. Od pametnih telefona i prijenosnih računala do električnih automobila i pametnih...

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...