Connect with us

Znanost

FOTO: Health Care Solutions Plus

Oboljenja i poremećaji

Konačno otkriveni pravi uzroci većine migrena?

Ako je vjerovati rezultatima nedavnog istraživanja, migrena se uglavnom javlja uslijed problema u opskrbi glave krvlju. Naime, objedinivši podatke iz čak 22 neovisna istraživanja gena vezanih uz probleme s migrenom, a u sklopu kojih su prikupljeni podaci od gotovo 60.000 bolesnika iz 12 zemalja, utvrđeno je da čak 38 grupa gena ima utjecaj na pojavu migrene, od kojih je 28 registirano po prvi put.

Istraživanje koje je su proveli znanstvenici pri International Headache Genetics Consortium (IHGC), uhvatilo se ukoštac s dugogodišnjom nedoumicom o primarnom uzroku migrene, gdje su se s vremenom izdvojile dvije struje, od kojih jedna zastupa ideju kako je navedena razultat problema krvožilnog sustava, odnosno opskrbe krvlju, dok druga zastupa ideju kako je riječ o prvenstveno neurološkom problemu.

Iako geni iz istraživanja tek sada povezani s pojavom migrena, oni su već otprije poznati kod slučajeva vaskularnih bolesti, slabljenja mišića i krvnih žila, ali i problema s arterijama. Kako bilo, istraživanje je pokazalo da su migrene umnogome uvjetovane problemima s krvnim žilama i mišićima.

„U ovom novom, ospežnom istraživanju, otkriveni su deseci rizičnih genetskih čimbenika. Budući da svaka od ovih promjena ima vrlo mali utjecaj na pojavu bolesti, vidljiv učinak prisutan je jedino u slučaju istovremenog aktiviranja cijelog niza ovih rizika“, otkrio je voditelj istraživanja Aarno Palotie.

„Rezultati ovog genetičkog istraživanja prvi su korak kao razvoju pojedinačnih, ciljanih tretmana ove iznimno složene bolesti. Mi doktori već odavno znamo kako se pacijenti koji boluju od migrene razlikuju jedni od drugih i kako ljekovi koji djeluju kod jednih nemaju nikakvog učinka na druge“, izjavio je John-Anker Zwart s Oslo University Hospital.

Ipak, valja naglasiti kako su prethodna istraživanja na genima dobivenim iz moždanog tkiva također pokazala povezanost tih gena i migrena, no što ovdje nije bio slučaj, i to iz jednostavnog razloga zato što jednostavno nije bilo dovoljno uzoraka moždanog tkiva.

Osim toga, istraživanje je pokazalo kako se uzrok migrena ponekad može kriti i u ionskim kabalima živčanog sustava, koji pomažu u prijenosu neuralnih signala, a što će svakako biti značajno područje proučavanja ove bolesti u budućnosti.

Izvor: Nature Genetics

Zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, serije i filmove, kao i kvizove znanja. Urednik SF Centra, najvećeg hrvatskog SF webringa

1 komentar

1 komentar

  1. Niko Zepic

    3 srpnja, 2016 kod 1:29 am

    Familijarne zene uglavnom ne pate od migrene,nego ofajle I ojebine koje skacu sa K. na K. I cjeli zivot samo gledaju vlastiti interes I nove avanture…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh