Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Konačno pronađen glavni uzrok rizika za autizam

Nisu cjepiva

Mikrobiom majke u trudnoći je glavni uzrok rizika razvoja poremećaja iz autističnog spektra, pokazala je studija znanstvenika s University of Virginia School of Medicine (UVA).

Naime, znanstvenici su uspjeli spriječiti razvoj autizma kod laboratorijskih miševa. Rizik je smanjen blokiranjem određene upalne molekule interleukin-17a, a nju stvara obrambeni sustav organizma.

Stručnjaci vjeruju da bi se autizam također mogao sprječavati time da se inhibira stvaranje te molekule.  Također planiraju istražiti sudjeluju li u tom procesu i neke druge molekule.

“Utvrdili smo kako je mikrobiom glavni uzrok u određivanju sklonosti autističnim poremećajima, što znači da bismo mogli ciljati mikrobiom majke ili upalnu molekulu IL-17a”, poručio je dr. sc. John Lukens s Odjela za neuroznanosti na UVA. “Molekula bi se mogla također koristiti kao biomarker za rano dijagnosticiranje”, dodao je.

Poznato je kako u ljudskom tijelu ima više bakterijskih nego ljudskih stanica. Najviše ih je u probavnom sustavu, gdje većinom imaju pozitivnu ulogu. Već se ranije znalo kako poremećaji u funkcioniranju mikrobioma mogu biti uzrok brojnih bolesti, pogotovo nekih autoimunih, poput ulceroznog kolitisa ili Crohnove bolesti. Također je poznato kako je faktor rizika za autizam u genetici, ali i kako dio problema može biti u okolišu.

“Mikrobiom može oblikovati razvoj mozga na razne načine. Doista je važan za kalibriranje odgovora potomstva na infekcije, stres i ozljede”, pojasnio je Lukens.

Tim s UVA pokazao je kako nezdravi mikrobiom majke može uzrokovati probleme u neurološkom razvoju potomka. Dobro je to što se na mikrobiom može relativno lako utjecati putem pravilne prehrane, probiotika i presađivanja uzoraka zdravih fekalija. Svim tim tehnikama se može uspostaviti zdrava ravnoteža među mikroorganizmima u probavnom sustavu.

Drugi pristup, a to je blokiranje IL-17a, puno je rizičniji jer dotična upalna molekula ima bitnu ulogu u obrani organizma od upalnih procesa. Zato i postupanje s njom može imati neželjene posljedice.

Sljedeći korak je testiranje na ljudima. Inače, puno ranijih studija je pokazalo kako virusne i bakterijske infekcije trudnica povećavaju rizik za rađanje djece s autizmom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Provedena studija objavljena je u časopisu ACS Applied Materials and Interfaces.

Bakterije i virusi

Za mnoge znanstvenike, virusi uopće nisu živi. Naravno, to ovisi o tome što se podrazumijeva pod pojmom „život”. Kad se razbolimo, često nam je...

Bakterije i virusi

Iz matičnih je stanica moguć programiran razvoj rezervnih tkiva, organa ili novog organizma, tj. klona.

Zdravlje i Medicina

Sve je više virusa i bakterija koji su otporni na antibiotike, a najviše zbog neodgovornog uzimanja lijekova i liječenja bez asistencije stručnjaka. Jedan model...

Oglašavanje