Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Konačno pronađen glavni uzrok rizika za autizam

Nisu cjepiva

Mikrobiom majke u trudnoći je glavni uzrok rizika razvoja poremećaja iz autističnog spektra, pokazala je studija znanstvenika s University of Virginia School of Medicine (UVA).

Naime, znanstvenici su uspjeli spriječiti razvoj autizma kod laboratorijskih miševa. Rizik je smanjen blokiranjem određene upalne molekule interleukin-17a, a nju stvara obrambeni sustav organizma.

Stručnjaci vjeruju da bi se autizam također mogao sprječavati time da se inhibira stvaranje te molekule.  Također planiraju istražiti sudjeluju li u tom procesu i neke druge molekule.

“Utvrdili smo kako je mikrobiom glavni uzrok u određivanju sklonosti autističnim poremećajima, što znači da bismo mogli ciljati mikrobiom majke ili upalnu molekulu IL-17a”, poručio je dr. sc. John Lukens s Odjela za neuroznanosti na UVA. “Molekula bi se mogla također koristiti kao biomarker za rano dijagnosticiranje”, dodao je.

Poznato je kako u ljudskom tijelu ima više bakterijskih nego ljudskih stanica. Najviše ih je u probavnom sustavu, gdje većinom imaju pozitivnu ulogu. Već se ranije znalo kako poremećaji u funkcioniranju mikrobioma mogu biti uzrok brojnih bolesti, pogotovo nekih autoimunih, poput ulceroznog kolitisa ili Crohnove bolesti. Također je poznato kako je faktor rizika za autizam u genetici, ali i kako dio problema može biti u okolišu.

“Mikrobiom može oblikovati razvoj mozga na razne načine. Doista je važan za kalibriranje odgovora potomstva na infekcije, stres i ozljede”, pojasnio je Lukens.

Tim s UVA pokazao je kako nezdravi mikrobiom majke može uzrokovati probleme u neurološkom razvoju potomka. Dobro je to što se na mikrobiom može relativno lako utjecati putem pravilne prehrane, probiotika i presađivanja uzoraka zdravih fekalija. Svim tim tehnikama se može uspostaviti zdrava ravnoteža među mikroorganizmima u probavnom sustavu.

Drugi pristup, a to je blokiranje IL-17a, puno je rizičniji jer dotična upalna molekula ima bitnu ulogu u obrani organizma od upalnih procesa. Zato i postupanje s njom može imati neželjene posljedice.

Sljedeći korak je testiranje na ljudima. Inače, puno ranijih studija je pokazalo kako virusne i bakterijske infekcije trudnica povećavaju rizik za rađanje djece s autizmom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Za mnoge znanstvenike, virusi uopće nisu živi. Naravno, to ovisi o tome što se podrazumijeva pod pojmom „život”. Kad se razbolimo, često nam je...

Bakterije i virusi

Iz matičnih je stanica moguć programiran razvoj rezervnih tkiva, organa ili novog organizma, tj. klona.

Zdravlje i Medicina

Sve je više virusa i bakterija koji su otporni na antibiotike, a najviše zbog neodgovornog uzimanja lijekova i liječenja bez asistencije stručnjaka. Jedan model...

Bakterije i virusi

Novac doslovno neprestano ide iz ruke u ruku zbog čega se na njemu skuplja mnogo bakterija. I premda ih je većina bezopasna, nakon baratanja novčanicama ruke...

Oglašavanje