Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Kontroliraju li bakterije u crijevima naše raspoloženje?

Znanstvenici su otkrili da odsutnost endokanabinoida u hipokampusu, ključnoj regiji mozga koja sudjeluje u stvaranju sjećanja i osjećaja, rezultira depresivnim ponašanjem

Foto: Pixabay

Već od prije znamo da je depresija mentalni poremećaj (medicinski rečeno) koji zahvaća milijune ljudi diljem svijeta (264 milijuna preciznije rečeno). Da bi se razvila dobra terapija, potrebno je razumjeti i patogenezu same depresije. Nedavno istraživanje pokazuje da neravnoteža crijevnih bakterija rezultira smanjenjem određenih metabolita i posljedično tome, promjene u ponašanju nalik depresiji. Istraživanje koje pokazuje da zdrava crijevna mikrobiota pridonosi normalnoj funkciji mozga objavljeno je u časopisu Nature Communications u prosincu prošle godine.

Populacija bakterija u crijevima, poznata kao crijevna mikrobiota, najveći je rezervoar bakterija u tijelu. Odnos crijevnih bakterija i čovjeka predstavlja simbiotski mutualizam, odnosno, stanje u kojem obje strane imaju koristi od zajedničkog suživota.

Koristeći životinjske modele, znanstvenici su nedavno otkrili da promjena mikrobiote u crijevima, uzrokovana kroničnim stresom, može dovesti do depresivnog ponašanja smanjenjem lipidnih metabolita u krvi i mozgu.

Ovi lipidni metaboliti, poznati kao endogeni kanabinoidi, koordiniraju komunikacijski sustav u tijelu te na taj način reguliraju rad mozga i raspoloženje.

Endokanabinoidi se vežu za receptore koji su ujedno i glavna meta THC-a, najpoznatije aktivne komponente kanabisa. Znanstvenici su otkrili da odsutnost endokanabinoida u hipokampusu, ključnoj regiji mozga koja sudjeluje u stvaranju sjećanja i osjećaja, rezultira depresivnim ponašanjem.

Do rezultata se došlo promatrajući zdrave životinje i životinje s poremećajima raspoloženja. Iznenađujuće, jednostavno prenošenje mikrobiote sa životinje s poremećajima raspoloženja na zdravu životinju, bilo je dovoljno da dovede do biokemijskih promjena i depresivnog ponašanja.

Također je utvrđeno i točno populacija kojih bakterija se smanjuje kod životinja s poremećajima ponašanja. Osim toga, utvrdili su da je oralno liječenje istim bakterijama obnovilo normalne razine lipidnih derivata i time ublažilo depresivno ponašanje. Te bi se bakterije stoga mogle koristiti kao antidepresiv. Takvi su tretmani poznati kao “psihobiotici”.

Iako ova studija nije promatrala utjecaj hrane na crijevnu mikrobiotu, smatra se da nezdrava hrana preko istog mehanizma može doprinijeti razvoju depresije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Visoko kalorična hrana i sjedilački način života najčešća su objašnjenja pretilosti, no nova istraživanja također su povezala pretilost s izloženošću umjetnoj rasvjeti tijekom noći, navodi...

Zdravlje i Medicina

Dobro poznata mantra o najvažnijem obroku dobila je novo ruho. Istraživanje na Kraljevskom koledžu i Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu otkrilo je...

Psihologija

Mnogim korisnicima Facebooka je važno koliko će “lajkova” dobiti njihova najnovija fotografija, objava ili video. Sada se postavlja pitanje koliko mišljenje drugih osoba u...

Psihologija

Jedna od ozbiljnih posljedica sjedilačkog načina života jest upravo pretilost. Manjak kretanja i fizičke aktivnosti uzrokuje nagomilavanje suvišnih kilograma. Već je poznato kako pretilost...

Oglašavanje