Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

Korak dalje od računala zasnovanih na siliciju

Osoblje odsjeka fizike na IUPIU radi na osnutku mreže laboratorija za kvantnu informatiku u Kini. Ovog ljeta, baš kao i svakog ljeta u zadnjih pet godina, dr.sci. Zhe-Yu “Jeff” otputovao je Kinu gdje radi kao vodeći znanstvenik na utemeljenju mreže laboratorija za kvantnu informatiku.

Zhe-Yu “Jeff” član je znanstvenog osoblja na školi za prirodne znanosti koja radi pod okriljem Indiana University-Purdue sveučilišta u Indianapolisu. Kvantna informatika za prijenos informacija koristi fotone – jedinice svijetla – i jednog bi dana mogla proizvesti nasljednika današnjih, sveprisutnih računala zasnovanih na silikonu.

Uz potporu kineske vlade, dr. Ou, profesor fizike na školi za prirodne znanosti radi na utemeljenju laboratorija za kvantnu informatiku u cijeloj Kini. Istodobno, u tim laboratorijima nastavlja rad na vlastitom istraživanju. Naime, ti su laboratoriji opremljeni najnaprednijom dostupnom tehnologijom.

“Ova je suradnja na dobrobit sviju – od znanstvenika do studenata, kako u Kini tako i na IUPUI-u, iako studenti s IUPUI-a neće putovati do laboratorija. Kineska strana dobiva korisne savjete o načinu na koji bi trebalo graditi moderne laboratorije opremljene naprednom tehnologijom. U tim će laboratorijima raditi kineski znanstvenici i studenti. Ja sam s druge strane u mogućnosti koristiti novu tehnologiju u Kini za dokazivanje teorija o kvantnoj prirodi svjetlosti, teorija koje su formirane na temelju istraživanja provedenih u našim laboratorijima na IUPUI-u. Na taj nam se način otvara mogućnost nastavka naprednih istraživanja na ovom polju. Mi smo sada u mogućnosti testirati nešto što postoji samo u teoriji. Rezultate tih istraživanja možemo potom prenijeti kolegama i studentima na IUPUI-u”, objašnjava Ou.

“Sama uključenost Oua u ovaj rad uvelike koristi studentima i postdiplomantima sveučilišta IUPUI. Bilo da se radi o predavanjima ili radu u laboratoriju, zahvaljujući ovoj suradnji poboljšat će se razmjena ideja, omogućit će brojna gostovanja stručnih predavača i otvoriti prostor za mnoge debate”, naglašava dr.sci. Gautam Vemuri, profesor fizike i bivši predsjednik odsjeka na sveučilištu IUPUI. “Radi se o jednom od najuzbudljivijih područja moderne fizike. Mi pouzdano znamo da ono što elektroni rade u našim računalima, kako kod kuće tako i u laboratorijima, se može još znatno ubrzati ukoliko uspijemo iskoristiti svojstva fotona. Pomoću valova svjetlosti, informacije se mogu obraditi mnogo brže nego li uz pomoć elektrona. Ovdje se uistinu radi o jednom od najvažnijih područja fizike za ovo desetljeće”, zaključuje Vemuri.

Program osnutka laboratorija za kvantnu informatiku pomogao je i osnutak novog područja znanstvenih istraživanja u Kini. Povezao je i neke od najprestižnijih sveučilišta u toj zemlji. Među njima se nalazi i kinesko sveučilište za prirodne znanosti i tehnologiju, nacionalno sveučilište koje se bavi znanstvenim istraživanjima. U osnivanju tog sveučilišta sudjelovali su: kineska akademija za znanosti, sveučilište Tianjin i Normal sveučilište istočne Kine. Ou je ovog ljeta bio stacioniran u Šangaju gdje je surađivao s Normal sveučilištem istočne Kine.

Izvor: Indiana University School of Medicine

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Fizika

Inženjeri australskog Sveučilišta New South Wales (UNSW) izumili su radikalnu novu arhitekturu kvantnog računanja zasnovanu na novim “flip-flop kvantnim bitovima ili qubitima”, koja obećava...

Elektronika

Kineski znanstvenici uspjeli su prenijeti svjetleću diodu, tzv. LED (engl. light-emitting diode) od galij nitrida (GaN) sa silicijske osnove na osnovu od bakra. Nova...

Elektronika

Sveučilište Purdue napravilo je veliki korak u razvoju “potpunog” optičkog računalstva. Brzina svjetlosti je (zasad) najveća brzina kojom se nešto može kretati u našem...

Oglašavanje