Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Koralji na Mauricijusu ugroženi zbog izlijevanja nafte u more

Nafta dolazi s japanskog broda MV Wakashio, koji se 25. srpnja nasukao na greben.

Foto: Ilustracija / Pixabay

Koralji koji stoljećima žive na rubovima Mauricijusa, ugroženi su naftom koja se izlila iz olupine japanskog tankera, tvrde znanstvenici.

Na satelitskim snimkama vidi se 1.000 tona nafte koja se izlila i koja se širi sjeverno duž obale od mjesta izlijevanja u tirkiznim vodama morskog parka Blue Bay.

Znanstvenici tvrde da šteta prouzrokovana izlijevanjem može desetljećima utjecati na Mauricijus i njegovu ekonomiju koja ovisi o turizmu.

“Ovo izlijevanje nafte dogodilo se u jednom od najosjetljivijih područja Mauricijusa, ako ne i najosjetljivijem”, objasnio je oceanograf i inženjer zaštite životne sredine Vassen Kauppaymuthoo, a prenosi Reuters.

Prema njegovim tvrdnjama, bit će potrebna desetljeća da se Mauricijus oporavi od ove štete, a neki od grebena se možda nikad neće oporaviti.

Nafta dolazi s japanskog broda MV Wakashio, koji se 25. srpnja nasukao na greben, a još uvijek nije poznato zašto je uopće brod plovio tako blizu obale. Otprilike tjedan dana kasnije, nafta je počela curiti. Protok je zaustavljen, tvrde vlasti, nakon što su ispumpali preostalu naftu s broda.

Iz tvrtke Nagashiki Shipping, u čijem se vlasništvu nalazi brod, izjavili su da će se suočiti s odgovornošću za ovaj događaj te procijeniti nadoknadu štete za katastrofu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Ispijanje piva je omiljeni ritual mnogih ljudi iz svih sfera života. Međutim, prema navodima znanstvenika pivo nije dobro za zdravlje i može uzrokovati niz...

Ekologija i okoliš

Koncept koji je stvorila Lenka Petráková prikuplja otpad iz oceana i priprema ga za reciklažu

Arheologija i paleontologija

Misterij drevnih egipatskih mumija godinama fascinira ljude diljem svijeta, a sada su istraživači objavili nove fotografije koje prikazuju kako su vrlo vjerojatno izgledale. Istraživači...

Biotehnologija

Južnokorejski znanstvenici objavili su da su razvili umjetni materijal nalik koži, inspiriran prirodom, koji može brzo mijenjati svoje boje poput kameleona koji se prilagođava...

Oglašavanje