Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Koralji na Mauricijusu ugroženi zbog izlijevanja nafte u more

Nafta dolazi s japanskog broda MV Wakashio, koji se 25. srpnja nasukao na greben.

Foto: Ilustracija / Pixabay

Koralji koji stoljećima žive na rubovima Mauricijusa, ugroženi su naftom koja se izlila iz olupine japanskog tankera, tvrde znanstvenici.

Na satelitskim snimkama vidi se 1.000 tona nafte koja se izlila i koja se širi sjeverno duž obale od mjesta izlijevanja u tirkiznim vodama morskog parka Blue Bay.

Znanstvenici tvrde da šteta prouzrokovana izlijevanjem može desetljećima utjecati na Mauricijus i njegovu ekonomiju koja ovisi o turizmu.

“Ovo izlijevanje nafte dogodilo se u jednom od najosjetljivijih područja Mauricijusa, ako ne i najosjetljivijem”, objasnio je oceanograf i inženjer zaštite životne sredine Vassen Kauppaymuthoo, a prenosi Reuters.

Prema njegovim tvrdnjama, bit će potrebna desetljeća da se Mauricijus oporavi od ove štete, a neki od grebena se možda nikad neće oporaviti.

Nafta dolazi s japanskog broda MV Wakashio, koji se 25. srpnja nasukao na greben, a još uvijek nije poznato zašto je uopće brod plovio tako blizu obale. Otprilike tjedan dana kasnije, nafta je počela curiti. Protok je zaustavljen, tvrde vlasti, nakon što su ispumpali preostalu naftu s broda.

Iz tvrtke Nagashiki Shipping, u čijem se vlasništvu nalazi brod, izjavili su da će se suočiti s odgovornošću za ovaj događaj te procijeniti nadoknadu štete za katastrofu.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Arheologija i paleontologija

Kako nastaju fosili? Ovo je pitanje koje budi znatiželju mnogih ljubitelja prirode i povijesti. Fosili su čudesni prozori u prošlost, pružajući nam uvid u...