Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Koralji na Mauricijusu ugroženi zbog izlijevanja nafte u more

Nafta dolazi s japanskog broda MV Wakashio, koji se 25. srpnja nasukao na greben.

Foto: Ilustracija / Pixabay

Koralji koji stoljećima žive na rubovima Mauricijusa, ugroženi su naftom koja se izlila iz olupine japanskog tankera, tvrde znanstvenici.

Na satelitskim snimkama vidi se 1.000 tona nafte koja se izlila i koja se širi sjeverno duž obale od mjesta izlijevanja u tirkiznim vodama morskog parka Blue Bay.

Znanstvenici tvrde da šteta prouzrokovana izlijevanjem može desetljećima utjecati na Mauricijus i njegovu ekonomiju koja ovisi o turizmu.

“Ovo izlijevanje nafte dogodilo se u jednom od najosjetljivijih područja Mauricijusa, ako ne i najosjetljivijem”, objasnio je oceanograf i inženjer zaštite životne sredine Vassen Kauppaymuthoo, a prenosi Reuters.

Prema njegovim tvrdnjama, bit će potrebna desetljeća da se Mauricijus oporavi od ove štete, a neki od grebena se možda nikad neće oporaviti.

Nafta dolazi s japanskog broda MV Wakashio, koji se 25. srpnja nasukao na greben, a još uvijek nije poznato zašto je uopće brod plovio tako blizu obale. Otprilike tjedan dana kasnije, nafta je počela curiti. Protok je zaustavljen, tvrde vlasti, nakon što su ispumpali preostalu naftu s broda.

Iz tvrtke Nagashiki Shipping, u čijem se vlasništvu nalazi brod, izjavili su da će se suočiti s odgovornošću za ovaj događaj te procijeniti nadoknadu štete za katastrofu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Biljka dunjarica može apsorbirati 20 posto više zagađenja u odnosu na drugo raslinje

Arheologija i paleontologija

Istraživanje je započelo analizom tkiva izvađenih iz prapovijesnog konja za kojeg se vjeruje da je star najmanje 4.500 godina

Biljke i životinje

Istraživači u Velikoj Britaniji rade na neobičnom projektu, u okviru kojeg su četiri svinje naučile igrati video igre. Naravno, to ne znači da su...

Ekologija i okoliš

Koncept koji je stvorila Lenka Petráková prikuplja otpad iz oceana i priprema ga za reciklažu

Oglašavanje