Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Koralji na Mauricijusu ugroženi zbog izlijevanja nafte u more

Nafta dolazi s japanskog broda MV Wakashio, koji se 25. srpnja nasukao na greben.

Foto: Ilustracija / Pixabay

Koralji koji stoljećima žive na rubovima Mauricijusa, ugroženi su naftom koja se izlila iz olupine japanskog tankera, tvrde znanstvenici.

Na satelitskim snimkama vidi se 1.000 tona nafte koja se izlila i koja se širi sjeverno duž obale od mjesta izlijevanja u tirkiznim vodama morskog parka Blue Bay.

Znanstvenici tvrde da šteta prouzrokovana izlijevanjem može desetljećima utjecati na Mauricijus i njegovu ekonomiju koja ovisi o turizmu.

“Ovo izlijevanje nafte dogodilo se u jednom od najosjetljivijih područja Mauricijusa, ako ne i najosjetljivijem”, objasnio je oceanograf i inženjer zaštite životne sredine Vassen Kauppaymuthoo, a prenosi Reuters.

Prema njegovim tvrdnjama, bit će potrebna desetljeća da se Mauricijus oporavi od ove štete, a neki od grebena se možda nikad neće oporaviti.

Nafta dolazi s japanskog broda MV Wakashio, koji se 25. srpnja nasukao na greben, a još uvijek nije poznato zašto je uopće brod plovio tako blizu obale. Otprilike tjedan dana kasnije, nafta je počela curiti. Protok je zaustavljen, tvrde vlasti, nakon što su ispumpali preostalu naftu s broda.

Iz tvrtke Nagashiki Shipping, u čijem se vlasništvu nalazi brod, izjavili su da će se suočiti s odgovornošću za ovaj događaj te procijeniti nadoknadu štete za katastrofu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Klima

Znanstvenici su izračunali da bi se do 2030. godine emisija šetnih plinova morala smanjiti za 50 posto kako bi se stvorile prilike da se...

Fizika i Kemija

Dijamanti bi mogli trajati vječno, ali to ne znači da im treba vječnost da bi nastali. To potvrđuju australski znanstvenici koji u svojim laboratorijima...

Svemir

Prema posljednjim proračunima astronoma, asteroid bi se trebao približiti Zemlji 2068. godine, a šansa da pogodi naš planet je 1 prema 150.000.

Bakterije i virusi

Znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah (KAUST) u Saudijskoj Arabiji kreirali su najtočniji trodimenzionalni model koronavirusa. Na web stranici Sveučilišta navodi...