Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Korisniku bioničke ruke vraćen osjet dodira

Bez ruke je bio 17 godina, a danas bioničku ruku kontrolira mozgom

Muškarcu koji je bez ruke ostao prije 17 godina ponovno je vraćen osjet dodira putem bioničke ruke koju može kontrolirati mozgom.

Kevenu Walgamottu je nakon nesreće amputirana ruka do lakta, a danas može vjerno osjetiti 119 različitih taktilnih podražaja u bioničkoj ruci.

Razlikuje velike, male, mekane ili tvrde predmete čak i kad ima povez na očima, a može i rukovati osjetljivim predmetima i hranom. Svakodnevni zadaci, poput stavljanja vjenčanog prstena, guljenja banane ili tipkanja na mobitelu, više ne predstavljaju problem.

Foto: YouTube

Rad na razvoju bioničke ruke i zgloba traje već punih petnaest godina. Elektrode su implantirane u preostali dio Kevenove ruke i omogućuju komunikaciju između ruke i mozga. Ruka se može kretati u šest različitih smjerova i opremljena je s 19 senzora koji mogu detektirati dodir i poziciju.

Nizovi elektroda tumače signale koje Kevenov mozak šalje živcima njegovih ruku, a računalo izvan njegova tijela pretvara ih u digitalne informacije. Postoji i prijenos računalno generiranih signala za dodir u njegove živce, koje zatim percipira i interpretira njegov mozak.

Ovaj posao obavio je tim sa Sveučilišta Utah, a rezultati su objavljeni u časopisu Science Robotics.

Tim planira i proširiti osjetilne informacije koje korisnici mogu primiti, uključujući bol i temperaturu. Osim toga, budući da ovaj prototip zahtijeva povezivanje sa stacionarnim računalom, razvijaju i prijenosni sustav za korištenje bioničkih ruku u svakodnevnom životu.

Kad su Kevena Walgamotta upitali zašto je odlučio sudjelovati u ovom istraživanju, rekao je: “Imam prijatelje koji su ostali bez obje ruke. Ja se dobro snalazim s jednom rukom, ali njima bi ovo bilo zaista korisno. Nadam se da će ovo istraživanje biti odskočna daska za buduća poboljšanja”.

Možda će vas zanimati