Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Korištenje masnih kiselina za sprječavanje komplikacija infarkta

Foto: Pixabay

Masne kiseline srednjeg lanca koje možemo pronaći u energetskim pićima mogle bi jednog dana služiti kao zaštita od srčanog udara.

Srčani udar je i dalje vodeći uzrok smrti u svijetu. Oni ljudi koji prežive srčani udar, često imaju brojne komplikacije. Uvelike se traga za novim lijekovima koji će smanjiti komplikacije nakon srčanog udara te poboljšati funkciju srca. Ovo istraživanje je analiziralo međudjelovanje energetskog metabolizma i epigenetike posredovane masnim kiselinama srednjeg lanca.

Istraživači su promatrati zaštitnu ulogu oktanske kiseline. Radi se o masnoj kiselini srednjeg lanca koja sadrži osam ugljikovih atoma (8C). Osim nje, prepoznati su i neki drugi metaboliti sa sličnom funkcijom. Što se tiče mehanizma djelovanja, izgleda da masne kiseline povećavaju proizvodnju acetil-CoA, energetskog gradivnog bloka koji je potreban srcu u stanju stresa, prenosi Science Daily.

Glavna ideja je da se ova terapija primjeni osobi odmah po dolasku u bolnicu. Vjeruje se da će se na taj način poboljšati funkcija srca i spriječiti potencijalne komplikacije prilikom oporavka.

Razumijevanje međudjelovanja energetskog metabolizma i epigenetike je izuzetno važno kako bi se pružila odgovarajuća terapija za pacijente. Ovaj mehanizam bi se mogao primijeniti kod svih ozljeda koje nastaju zbog ishemije, a takve ozlijede mogu zahvatiti više-manje sve ograne u našem tijelu.

Sljedeći korak je istraživanje učinka masnih kiselina na većim životinjskim modelima. Ukoliko se to pokaže uspješno, slijede klinička ispitivanja na ljudima te u konačnici izrada lijekova ukoliko bude išlo sve po planu.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...