Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Kralježnica pati zbog dugog sjedenja: Znate li pravilno namjestiti stolicu

Zdravstveni problemi velikog broja zaposlenih ljudi nastaju i zbog predugog sjedenja.

Čak i kada koristite skupu stolicu koja drži idealan položaj tijela tijekom dužeg razdoblja, ne znači da nećete osjetiti bol u leđima. Problemi s kralježnicom koji nastaju uslijed dugog sjedenja mogu dovesti do ozbiljnih stanja čije liječenje podrazumijeva duže izostajanje s posla. Ipak, postoje korisne navike koje sprečavaju bol u kostima i mišićima uslijed dugog sjedenja.

Prvo i osnovno pravilo je izbjegavanje dužih intervala u sjedećem položaju. Čak i u slučaju da je menadžment kompanije osigurao udobne stolice, predugo sjedenje je siguran put prema bolesti. Stručnjaci savjetuju ustajanje svakih sat vremena i pauze u radu koje traju do pet minuta. Ako je nužno obaviti važan poslovni sastanak, najbolje ga je obaviti u pokretu. Umjesto uobičajene komunikacije e-mailom i porukama, usmeni razgovor ima mnogo jače efekte na posao, ali i na zdravlje zaposlenika.

Osobe koje rade od kuće najčešće nemaju adekvatan uredski namještaj za obavljanje posla u razdoblju od osam do deset sati dnevno. Mnogi izvršavaju radne zadatke koristeći kuhinjske stolice. Dugo sjedenje u ovakvim uvjetima je još opasnije za kralježnicu i mišiće. Rad na fotelji često je primamljiv, ali takav položaj tijela još je opasniji za kralježnicu.

Prije početka korištenja nove stolice, trebali biste razumjeti kako funkcionira. Da bi držanje bilo pravilno, nužno je da što veća površina tijela bude u kontaktu sa stolicom.

Pravilno sjedenje podrazumijeva da leđni oslonac bude pripijen uz kralježnicu. Prilikom postavljanja visine, nužno je da stopala budu čvrsto oslonjena na pod. Ako olako stavljate ruke ispod butina, onda je stolica postavljena prenisko. Kada ne možete rukama dosegnuti ispod butina, stolica se mora spustiti, piše Guardian.

Ruke se odmaraju na posebnim naslonima koji se koriste prilikom ustajanja.

Ljudski mišići se prilično brzo umaraju, pa su česta ustajanja jedini način kako se prirodno opustiti i odmoriti. Kretanje je osnovni uvjet za očuvanje zdravlja tijela.

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

Sljedeća postaja: ljudi

Oboljenja i poremećaji

Švedsko istraživanje otkriva

Zdravlje i Medicina

Bolnica u Kini dovršila je inovativnu operaciju uklanjanja šest kralježaka iz kralježnice pacijentice i zamjene istih s 3D printanim titanskim proteticima. Kineska novinska grupa...

Zdravlje i Medicina

Nedavno istraživanje Britanske udruge kiropraktičara pokazalo je da skinny traperice mogu pridonijeti jačanju bolova u kralježnici te da zbog toga mogu biti opasnije od...