Connect with us

Znanost

Foto: Rafal Kowalczyk

Biljke i životinje

Krava pobjegla s farme pa pronađena kako se druži s krdom divljih bizona

Slučaj buntovnice iz Poljske iznenadio stručnjake

Ne čuje se često da jedna krava s farme pobjegne u divljinu i pridruži se krdu divljih bizona. Mediji su prepuni naslova o kravi koja je “odabrala slobodu”.

Prirodoslovci su bili iznenađeni jer je krdo, kako se čini, dobro prihvatilo kravu koja je još prošle jeseni odbjegla s jedne farme u Poljskoj. Pretpostavlja se kako je uz bizone dotična krava pronašla zaklon od vukova.

Nakon bijega je zamijećena u šumi Bialowieza, nedaleko same granice s Bjelorusijom. Prvi ju je uspio primijetiti ornitolog Adam Zbyryt, i to još u studenom prošle godine nakon što je, uobičajeno promatrajući ptice na tom području, naišao na krdo divljih bizona. Jedna jedinka u krdu mu je posebno zapela za oko.

“Nije neobično vidjeti krdo bizona u blizini ove šume, ali jedna životinja je ipak privukla moju pažnju jer je bila zaista drukčija. Svojom svijetlosmeđom bojom je odudarala od ostalih životinja u krdu, a bizoni su obično tamnije smeđe boje”, poručio je ornitolog Zbyryt , isprva vjerujući kako se radi o mutaciji.

Međutim, nakon izoštravanja dalekozora je shvatio da je zapravo riječ o jednoj kravi, i to pasmine limuzin. Ta pasmina potječe iz Francuske (limousine), a uzgaja se naveliko na farmama u Poljskoj. Iako je bila najmanja u krdu, krava se činila prlično zdravom i nimalo uplašenom.

Biolog Rafal Kowalczyk smatra kako se odmetnica s farme priključila krdu nakon što su je oni vjerojatno spasili od nasrtaja vukova, a koji zimi nisu rijetka pojava uz rubove šume.

Zasad ne izgleda da krava predstavlja krdu ikakvu prijetnju, no Kowalczyk ipak strahuje kako bi se mogla pariti s bizonima i onda tako kontaminirati inače ugroženu populaciju divljih bizona. Naime, oni u Poljskoj broje tek oko 600 jedinki.

Također, krava je premlada za parenje, a i hibridne pasmine imaju prilično velike mladunce (s obzirom na to da se ovdje radi o potencijalnom parenju s bizonima koji teže 800 kilograma) pa bi se moglo dogoditi i da ugine pri teljenju.

Vjerovalo se da će se butovna životinja sama vratiti na farmu zbog zime, no kako ona unatoč tome još uvijek rado luta s bizonima, vjerojatno će do proljeća biti vraćena na farmu s koje je pobjegla.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh