Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Kreme za sunčanje ulaze u krvotok već nakon jednog korištenja

Foto: Pixabay

Već nakon jednog dana upotrebe nekoliko uobičajenih sastojaka kreme za sunčanje ulazi u ljudski krvotok u dovoljno visokim razinama da je pokrenuta i istraga američkih agencija.

U krvotoku nakon dugotrajne primjene završava i puno veća količina aktivnih sastojaka iz dotičnih krema, nego što je to propisano aktualnim smjernicama Američke uprave za hranu i lijekove (FDA).

Studija koja je objavljeno u medicinskom časopisu JAMA, pokazala je kako bi proizvođači trebali dodatno istražiti 4 proučavana sastojka: avobenzon, oksibenzon, ekamsulea i oktokrilen prije nego što ih proglase “sigurnima i učinkovitima”.

“Nije novost da se stvari koje stavljate na kožu apsorbiraju u tijelo”, ispričao je medijima pravnik Scott Faber, potpredsjednik Radne skupine za zaštitu okoliša (EWG). “Ovim istraživanjem FDA upozorava proizvođače da trebaju provesti detaljne studije kako bi utvrdili je li navedena kemijska apsorpcija opasna po zdravlje korisnika”, dodao je.

Prije smo koristili puno manje krema za sunčanje pa nije bilo puno razloga za zabrinutost zbog mogućeg utjecaja na zdravlje. U zadnje vrijeme se, pak, situacija drastično promijenila.

Godinama se već proizvođači krema za zaštitu od sunca odupiru zdravstvenom ispitivanju njihovih sastojaka, a sada FDA predlaže da se to konačno učini kako bi se oni koji zadovoljavaju zadane kriterije održali na tržištu.

Udruga trgovaca koja djeluje pod nazivom Personal Care Products Council upozorava na ograničenja takve studije te smatra da bi ona moglo još više zbuniti potrošače.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...