Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Kreme za sunčanje ulaze u krvotok već nakon jednog korištenja

Foto: Pixabay

Već nakon jednog dana upotrebe nekoliko uobičajenih sastojaka kreme za sunčanje ulazi u ljudski krvotok u dovoljno visokim razinama da je pokrenuta i istraga američkih agencija.

U krvotoku nakon dugotrajne primjene završava i puno veća količina aktivnih sastojaka iz dotičnih krema, nego što je to propisano aktualnim smjernicama Američke uprave za hranu i lijekove (FDA).

Studija koja je objavljeno u medicinskom časopisu JAMA, pokazala je kako bi proizvođači trebali dodatno istražiti 4 proučavana sastojka: avobenzon, oksibenzon, ekamsulea i oktokrilen prije nego što ih proglase “sigurnima i učinkovitima”.

“Nije novost da se stvari koje stavljate na kožu apsorbiraju u tijelo”, ispričao je medijima pravnik Scott Faber, potpredsjednik Radne skupine za zaštitu okoliša (EWG). “Ovim istraživanjem FDA upozorava proizvođače da trebaju provesti detaljne studije kako bi utvrdili je li navedena kemijska apsorpcija opasna po zdravlje korisnika”, dodao je.

Prije smo koristili puno manje krema za sunčanje pa nije bilo puno razloga za zabrinutost zbog mogućeg utjecaja na zdravlje. U zadnje vrijeme se, pak, situacija drastično promijenila.

Godinama se već proizvođači krema za zaštitu od sunca odupiru zdravstvenom ispitivanju njihovih sastojaka, a sada FDA predlaže da se to konačno učini kako bi se oni koji zadovoljavaju zadane kriterije održali na tržištu.

Udruga trgovaca koja djeluje pod nazivom Personal Care Products Council upozorava na ograničenja takve studije te smatra da bi ona moglo još više zbuniti potrošače.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

YouGov-ova studija iz 2017. je otkrila da se 68% Britanaca boji smrti, no prema autorima ove studije, umiranje je manje “tužno i zastrašujuće nego što...

Wellness i prehrana

Treninzi koje smo radili prije nekoliko godina još i danas mogu utjecati na naše zdravlje. Tako kaže fascinantna studija sa Sveučilišta Duke. Rezultati studije...

Zdravlje i Medicina

Menopauza je nešto kroz što prolaze sve žene i osobe koje imaju maternicu. To može biti teško vrijeme dok ne naučite više o svom...

Psihologija

Jedna od ozbiljnih posljedica sjedilačkog načina života jest upravo pretilost. Manjak kretanja i fizičke aktivnosti uzrokuje nagomilavanje suvišnih kilograma. Već je poznato kako pretilost...

Oglašavanje