Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Krokodili iz Afrike mutiraju u novu vrstu

Oni su narančasti i žive zarobljeni u špiljama

Zvuči neobično, ali postoje narančasti krokodili koji žive u afričkim špiljama u potpunoj tami.

Prvi put su otkriveni još 2008. u jednoj špilji u Gabonu. Bili su dugi 1.5 metar i hranili su se sa šišmišima i cvrčcima. Stručnjaci su nakon pomnog proučavanja došli do zaključka da ova vrsta krokodila mutira u drugu vrstu jer su u početku istraživanja mislili su da narančasti krokodil pripada vrsti patuljastih krokodila.

Znanstvenici s Institute of Research for Development iz Marseillea su u jednoj špilji pronašli 30 životinja, među kojima je bilo 10 narančastih krokodila. Oni pretpostavljaju da tu ima još krokodila, ali se skrivaju u dubljim dijelovima špilje u kojima ima vode. Na njima je obavljeno genetsko testiranje i rezultati su pokazali kako se oni razlikuju od svojih rođaka tj. patuljastih krokodila.

Voditelj istraživanja dr. Richard Osisly je rekao: “Mogli bismo reći da imamo vrstu koja mutira jer špiljski krokodil već ima različit genski haplotip. On se drugačije hrani te se prilagodio podzemnom okolišu. ”

Mladi krokodili mogu izaći iz špilje kroz brojne male otvore, ali jednom kada narastu, ostaju zarobljeni u špilji pa se moraju hraniti s bilo čim što nađu kako bi preživjeli. “Oni su u jednoj vrsti zatvora”, rekao je Osisly. Budući da u špiljama ima jako mnogo šišmiša i cvrčaka, oni su postali njihova glavna hrana. Njihova neobična narančasta boja je rezultat života u mješavini vode iz špilje i izmeta od šišmiša.

Geni pronađeni u ovom krokodilu se ne poklapaju s genima patuljastog krokodila. Razlika je nastala vjerojatno prije 1000 godina. Afrički patuljasti krokodili su noćne životinje. Vide dobro u tami i love u noći. Narančasti krokodili žive slično, ali ipak ne pripadaju patuljastoj vrsti kao što se do sada mislilo.

Možda će vas zanimati

Genetika

Imali su čast i da se neobični sindrom nazove po njima. Za obitelj Marsili može se reći da svakodnevno žive poput superheroja. Šest članova...

Bakterije i virusi

Istraživači sa sveučilišta u kineskoj provinciji Zhejiang tvrde da je koronavirus mutirao u više od 30 sojeva, kao i da to dijelom objašnjava činjenicu...

Arheologija i paleontologija

Špiljska umjetnost je nastala puno prije dolaska modernog čovjeka

Biljke i životinje

Izgledaju čudno, ali im nije ništa. U pitanju je brumacija.