Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Wellness i prehrana

Kućni test za provjeru koliko vas ugljikohidrati debljaju

Tzv. kreker test za probavljivost ugljikohidrata

Kanadski genetičar Sharon Moalem našao je jednostavno rješenje na mnogima važno pitanje: koliko ugljikohidrati debljaju? Tzv. “kreker test” služi da se jednostavno provjeri količina ugljikohidrata koja je primjerena svakome od nas, s obzirom na sposobnost probavljanja.

Prema Moalemu, kreker test bi trebao pomoći da se otkrije kako naše tijelo probavlja makromolekule zvane ugljikohidrati, a sve kako bismo znali svoju specifičnu tolerancija na ovu grupu namirnica.

U BBC-jevom dokumentarcu “Istina o ugljikohidratima” Xand van Tulleken, liječnik i ljubitelj ugljikohidrata, testirao je skupinu studenata. Svaki student je morao žvakati neposoljeni kreker u trajanju 30 sekundi i dignuti ruku kad bi osjetio da se okus počeo mijenjati, tj. kad bi kreker postao slađi.

Student koji je najbrže primijetio promjenu, podignuo je ruku za samo 17 sekundi , a najsporiji student – za 35 sekundi. Neki su prijavili da uopće nisu primijetili promjenu okusa u ustima.

Van Tulleken je objasnio da prema Moalemovom istraživanju to sugerira kako osoba koja brzo primijeti promjenu okusa ima visoke koncentracije enzima amilaze u ustima. Oni razbijaju velike molekule škroba u molekule šećera ili šećeru nalik molekule. “To znači da ta osoba može pojesti dosta ugljikohidrata bez problema.”

“Studenti koji su kasnije primijetili promjenu”, pojašnjava van Tulleken,” moraju pripaziti na unos ugljikohidrata”. I konačno, oni koji ne primjećuju nikakvu promjenu okusa vjerojatno imaju jako nisku koncentraciju potrebnih enzima u ustima.

“Činjenica je kako neki od nas mogu jesti ugljikohidrata koliko god žele, dok drugi moraju paziti”, izjavio je van Tulleken i požalio se da i sam spada u drugu skupinu.

Probate li sami kod kuće nešto slično i ako za 30 sekundi ne bude promjene, to može sugerirati da vam je tolerancija na ugljikohidrate niska.

Nedavna istraživanja također tvrde da bi ugljikohidrate možda bilo bolje jesti uvečer.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

1 komentar

1 komentar

  1. Mg

    lipanj 15, 2018 kod 4:32 pm

    Ugljikohidrati nose energiju za tijelo, Kako bi pravilno izbalansirali prehranu ugljikohidrate je bolje jesti ujutro ili nekoliko sati prije velikih napora kako bi dobili vecu količinu energije a istu potom i potrošili kako se ne bi debljali, proteine je bolje jesti u popodnevnim satima (meso, ribu, sjemenke)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh