Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Laserska obrana helikoptera od navođenih raketa

Zaštita helikoptera u borbi od toplinski navođene rakete cilj je nove laserske tehnologije stvorene na američkom University of Michigan i tvrtki Omni Sciences, koja je inače tvrtka toga sveučilišta.

“Ratišta na područjima kao što su Afganistan i Irak mogu biti toliko opasni da su se američki vojnici često morali oslanjati na helikoptere, a oni mogu biti laka meta za neprijatelje koji lansiraju rakete s ramena”, rekao je Mohammed Islam, profesor na Odsjeku za električno inženjerstvo i računarstvo. “Naši laseri odbijaju signal što je kao bacanje pijeska u oči projektila.”

Koristeći jeftina, već postojeća i lako dostupna telekomunikacijska optička vlakna, Islam je razvio snažne i prenosive” superkontinuirane lasere srednjeg infracrvenog spektra” koji bi mogli zaslijepiti toplinski navođena oružja s udaljenosti od oko tri kilometra. Ta će tehnologija na tržište doći putem tvrtke Omni Sciences, koja je nedavno dobila milijun dolara u subvencijama od američke vojske i Ureda za napredne razvojne projekte Ministarstva obrane (DARPA) za izgradnju prototipa druge generacije. Vojska je dala potporu od 730.000 dolara, a DARPA financira projekt sa 300.000 dolara. Laseri obećavaju dobru zaštitu helikoptera zbog svoje robusnosti, a jednostavan dizajn može izdržati lelujav let helikoptera, dok njihov superkontinuirani srednji infracrveni spektar može efikasno zaslijepiti senzore raketa.

Većina lasera emitira svjetlo samo jedne valne duljine, odnosno boje. Ali superkontinuirani laseri daju fokusirane zrake svjetlosti puno šireg spektra valnih duljina. Vidljive-valne duljine superkontinuiranih lasera, primjerice, pojavljuju se kao bijele jer sadrže svjetlost iz cijelog vidljivog spektra.

Islamov srednje infracrveni superkontinuirani laser radi jednako, ali je prvi koji radi na duljim infracrvenim valnim duljinama koje ljudi ne mogu vidjeti, ali mogu osjetiti kao toplinu. Toplinski navođene rakete su dizajnirane da prate infracrveno zračenje koje emitira motor helikoptera. Budući da ovaj novi laser emitira takav široki spektar infracrvene svjetlosti, ona učinkovito može oponašati elektromagnetske karakteristike motora i zbuniti svako dolazeće oružje, izjavio je Islam. Ovaj novi izvor svjetla može imati brojne vojne primjene, kaže Islam, ali je posebno dobro prilagođen za helikoptere.

“Infracrveni laserski uređaji koji se sada koriste za neke zrakoplove imaju 84 komada pokretne optike. Oni ne bi mogli izdržati lelujavi let helikoptera”, rekao je Islam. “Mi smo iskoristili dobre, staromodne stvari iz obične telefonske mreže za izgradnju lasera koji nema pokretnih dijelova.”

Izvor: University of Michigan

Možda će vas zanimati

Fizika

Hologrami su čudesne slike koje izgledaju kao da imaju dubinu poput pravih predmeta. Gledamo li naprimjer, hologram kocke i okrećemo li ga na jednu...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Neuroznanost

Znanstvenici instituta Scripps Research imaju sretne vijesti. Tvrde da im je pošlo za rukom izliječiti štakore ovisne o alkoholu. Evo o čemu se konkretno...

Oboljenja i poremećaji

Tehnologija opet iznenađuje novim načinima za poboljšanje ljudskih života.