Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Lavovi u sudanskom zoološkom vrtu umiru od gladi

Jedan od pet izgladnjelih lavova koji su držani u prljavim kavezima u zoološkom vrtu iz noćnih mora u Sudanu umro je jučer dok je kampanja za spas preostale četiri životinje u zamahu.Lavica je primala infuziju nekoliko dana u Al-Qureshi Parku koji se nalazi u blizini glavnog grada zemlje Khartoumu, ali je preminula u ponedjeljak. Brigadir Essamelddine Hajjar rekao je kako ove životinje pate sedmicama bez hrane i lijekova nakon povećanja cijena u cijeloj zemlji zbog nedostatka deviza te da su izgubili skoro dvije trećine svoje tjelesne težine.

Kampanja pod nazivom #SudanAnimalRescue poziva da se pothranjeni i bolesni lavovi oduzmu ovom zoološkom parku.

“Jedan od dva bolesna lava uginuo je danas. Ljekari su kazali da su im dali lijekove nakon čega su ih nahranili. Jedan se oporavio, ali je drugi uginuo. Sada utvrđujemo uzrok”, rekao je Hajjar.

Lavovi su nahranjeni nakon što su uposlenici centra kupili hranu od svog novca iako su i sami u teškom stanju. Loše stanje parka kojim upravlja općina Khartoum, ali dijelom ga finansiraju privatni donatori, također utječe na njihovo zdravlje.

“Bio sam potresen kada sam vidio ove lavove u parku. Njihove kosti su stršile iz kože. Apelujem na zainteresovane ljude i institucije da im pomognu”, napisao je Osman Salih na Facebooku i pokrenuo kampanju pod sloganom #Sudananimalrescue.

Službenici parka kazali su kako se stanje lavova pogoršalo posljednjih sedmica, a da su neki izgubili dvije trećine svoje težine.

“Hrana nije uvijek dostupna pa je kupujemo vlastitim novcem kako bismo ih hranili”, rekao je Hajjar, menadžer ovog zoo centra, za AFP, prenosi Daily Mail.

U nedjelju je veliki broj građana, volontera i novinara došao u centar kako bi vidio lavove nakon što su njihove fotografije objavljene na društvenim mrežama. Jedan od pet lavova je bio vezan konopcem, a tečnost su mu unosili kapaljkom dok se oporavljao od dehidracije, javio je dopisnik AFP-a.

Komadi trulog mesa prekriveni muhama ležali su raštrkani u blizini kaveza. Uposlenici su kazali kako lavovi boluju od nekoliko bolesti.

Nije precizirano koliko divljih lavova ima još u Sudanu, ali nekoliko ih ima u Dinder parku na granici s Etiopijom. Prema podacima Unije za očuvanje prirode (IUCN) afrički lavovi su ugrožena vrsta, jer je njihova populacija pala za 43 posto u periodu od 1993. do 2014. godine te ih samo oko 20 hiljada živih danas.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje