Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biologija

Lažno pozitivan test trudnoće – kako, kada i zašto?

Foto: Shutterstock

Ispitivanje trudnoće može biti uzbudljivo i zastrašujuće, dok lažno pozitivno može biti vrlo zbunjujuće. To se događa kada test pokazuje da je žena trudna kad ona nije. Lažno pozitivan je mnogo rjeđi od lažnog negativca. Dobro je razumjeti što ih uzrokuje.

Kako funkcionira test na trudnoću?

Tester za trudnoću koristi tjelesnu tekućinu urin za testiranje hormona povezanih s trudnoćom. Takvi testovi obično su vrlo precizni u provjeri ljudskog korionskog gonadotropina, ili hCG, proizvedenog nakon začeća, ali se i pojavljuju pogreške.

Neki lijekovi mogu imati hCG u njima ili na neki drugi način ometati test. Tijekom liječenja plodnosti, žena ponekad dobiva hCG terapiju. Ako sudjelujete u hCG terapiji, važno je pitati liječnika koliko dugo nakon tretmana treba čekati prije testiranja na trudnoću. Neki medicinski uvjeti, poput nekih vrsta raka ili trofoblastičnih bolesti, mogu uzrokovati lažno pozitivan učinak. Također, neke žene proizvode nisku razinu hCG kada nisu trudne, iako je to vrlo rijetko.

Biokemijska trudnoća

Moguće je dobiti pozitivan rezultat na testu za trudnoću, a zatim menstrualni ciklus nastavlja se normalno, bez drugih znakova trudnoće. To može biti posljedica “biokemijske trudnoće”, kada dođe do pojave koncepcije, ali postoji rani pobačaj. Biokemijske trudnoće nešto su češče kod novopečenih majka.

Izbjegavanje ili pojašnjenje lažno pozitivnog

Pažljivo pročitajte i pratite upute na testu trudnoće kako biste izbjegli pogrešne rezultate. Također je pametno da razgovarate s liječnikom o tome bi li eventualni trenutni ili nedavni lijekovi mogli uzrokovati taj problem. Općenito, uvijek je najbolje razgovarati s liječnikom ili pričekati par dana i uzeti drugi test kako bi potvrdio pozitivan rezultat.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Redovito pratite vaš menstrualni ciklus Žena koja želi zatrudnjeti mora pratiti da li je njezin menstrualni ciklus uredan, odnosno da li dolazi do više...

Rođenje djeteta je mnogima najljepši događaj u životu, ali ponekad može izazvati neželjene emocije. Jedna studija pokazala je da muškarci koji očekuju rođenje djeteta,...

Znanost

Nevjerojatna pomoć koja je nadohvat ruke

Redovno konzumiranje brze hrane udvostručuje rizik od neplodnosti kod žena, pokazala je studija australskih znanstvenika. Ako ostavimo na stranu fast food, također je ustanovljeno...

Advertisement