Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

LCHF – „novi ali stari” način prehrane

LCHF prehrana, ili točnije „Low carb high fat”, vrsta je ishrane koja se temelji na povećanom unosu prirodnih zdravih masnoća nauštrb danas sve popularnijih ugljikohidrata.

Švedski istraživači, kao i inače, uvijek nešto istražuju, ali ovaj put su nas dobro potresli kad su objavili izjavu da se zapravo godinama hranimo loše, tj. da smo svoju piramidu prehrane skroz obrnuto okrenuli. U čemu je zapravo kvaka? Naime, Šveđani tvrde da su naši preci imali idealni režim prehrane. Pri tome ne ciljaju na naše bliske pretke, nego na one koji sežu desetke tisuća godina u prošlost kada proizvodnja žitarica još nije bila na vidiku. Upravo ciljaju na one pretke koji su se hranili isključivo lovom na životinje, ribolovom i sakupljanjem plodova.

LCHF piramida prehrane, koju možete vidjeti u naslovnoj fotografiji, govori nam da zapravo povrće mora biti naša baza prehrane, osnova na koju ćemo dozirati ostale namirnice. Također nam govori da trebamo unositi što više zdravih masti i masnih kiselina nauštrb ugljikohidrata. Iz toga zaključujemo da bi se na našem tanjuru svakodnevno i u dominantnoj količini morale naći namirnice poput blitve, kupusa, tikvica, ribe, mesa i još mnogih drugih.

Nasuprot „idealnim” namirnicama, vrh LCHF piramide čine namirnice koje valja zaobilaziti u širokom luku. Pod negativne namirnice ubrajamo namirnice s velikim omjerom ugljikohidrata, nezdravih masti te „praznih kalorija”. Primjeri tih namirnica su glutenske žitarice i brašno tih žitarica, mahunarke, biljna ulja, krumpir, čips, čokolada te mnoge druge, posebno one visokog glikemijskog indeksa.

Na čemu se zasniva taj „idealni” način prehrane?

LCHF prehrana zasniva se na ograničavanju unosa ugljikohidrata, što dovodi do smanjenja lučenja hormona inzulina koji, podsjetimo, služi za regulaciju šećera u krvi te metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu. On je hormon koji omogućava glukozi da iz krvi prodre u tjelesne stanice, gdje se pretvara u energiju za tijelo te također regulira pohranu viška glukoze u obliku masti (čitaj salo i masne naslage). Upravo njegovim ograničavanjem u krvi pridonosimo trošenju štetnih masnih naslaga koje su pohranjene „za kasnije”, potičemo metabolizam da sam regulira našu tjelesnu težinu i omogućujemo našoj gušterači miran život.

Kako da moje tijelo funkcionira bez glukoze?

Vaše tijelo će uz ograničeni unos ugljikohidrata početi trošiti masne naslage kao izvor energije, odnosno vaše tijelo će se hraniti ketonima. To je i naš cilj kad je u pitanju program mršavljenja, ali što kad dostignemo idealnu težinu? LCHF tu odgovara s blago povećanom dozom ugljikohidrata koja će iznositi oko 100 g dnevno, čisto da se tijelo zavara te spriječi dodatno sagorijevanje masnoća i gubitak mišića.

Kad sve sagledamo, ovaj način prehrane ima svojih prednosti i mana. Još nismo sigurni gdje nas vodi nakon određenog broja godina provedenog na njemu, odnosno ne znamo kakve su posljedice po naše opće zdravlje. Potiče prirodno mršavljenje, ali nam onemogućuje intenzivno vježbanje i bavljenje određenim fizičkim aktivnostima zbog manjka unosa ugljikohidrata.

Na kraju se možemo samo zapitati je li ovo prehrana koja će napraviti revoluciju u ljudskoj ishrani?

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Jeste li se ikada osjećali izrazito pospano nakon obroka? Ovaj uobičajeni fenomen, poznat kao ‘pospanost poslije jela’, zanimljiv je predmet istraživanja u području prehrane...

Wellness i prehrana

Znanstvenici su imenovali osam zdravstvenih mjera koje mogu usporiti proces starenja tijela za šest godina. Održavanje tjelesne težine, razine šećera u krvi, kolesterola i...

Wellness i prehrana

Mediteranska prehrana je jedna od najzdravijih na svijetu, a znanstvenici su u jednoj studiji za Svjetski fond za istraživanje raka otkrili da snižava rizik...

Wellness i prehrana

Ako spadate među one koji imaju naviku poharati frižider u gluho doba noći dok ostali ukućani spavaju, to vam nije baš pametno. Naime, ako...