Connect with us

Znanost

Foto: LCHF Paleo Hrvatska

Wellness i prehrana

LCHF – „novi ali stari” način prehrane


LCHF prehrana, ili točnije „Low carb high fat”, vrsta je ishrane koja se temelji na povećanom unosu prirodnih zdravih masnoća nauštrb danas sve popularnijih ugljikohidrata.

Švedski istraživači, kao i inače, uvijek nešto istražuju, ali ovaj put su nas dobro potresli kad su objavili izjavu da se zapravo godinama hranimo loše, tj. da smo svoju piramidu prehrane skroz obrnuto okrenuli. U čemu je zapravo kvaka? Naime, Šveđani tvrde da su naši preci imali idealni režim prehrane. Pri tome ne ciljaju na naše bliske pretke, nego na one koji sežu desetke tisuća godina u prošlost kada proizvodnja žitarica još nije bila na vidiku. Upravo ciljaju na one pretke koji su se hranili isključivo lovom na životinje, ribolovom i sakupljanjem plodova.

LCHF piramida prehrane, koju možete vidjeti u naslovnoj fotografiji, govori nam da zapravo povrće mora biti naša baza prehrane, osnova na koju ćemo dozirati ostale namirnice. Također nam govori da trebamo unositi što više zdravih masti i masnih kiselina nauštrb ugljikohidrata. Iz toga zaključujemo da bi se na našem tanjuru svakodnevno i u dominantnoj količini morale naći namirnice poput blitve, kupusa, tikvica, ribe, mesa i još mnogih drugih.

Nasuprot „idealnim” namirnicama, vrh LCHF piramide čine namirnice koje valja zaobilaziti u širokom luku. Pod negativne namirnice ubrajamo namirnice s velikim omjerom ugljikohidrata, nezdravih masti te „praznih kalorija”. Primjeri tih namirnica su glutenske žitarice i brašno tih žitarica, mahunarke, biljna ulja, krumpir, čips, čokolada te mnoge druge, posebno one visokog glikemijskog indeksa.

Na čemu se zasniva taj „idealni” način prehrane?

LCHF prehrana zasniva se na ograničavanju unosa ugljikohidrata, što dovodi do smanjenja lučenja hormona inzulina koji, podsjetimo, služi za regulaciju šećera u krvi te metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu. On je hormon koji omogućava glukozi da iz krvi prodre u tjelesne stanice, gdje se pretvara u energiju za tijelo te također regulira pohranu viška glukoze u obliku masti (čitaj salo i masne naslage). Upravo njegovim ograničavanjem u krvi pridonosimo trošenju štetnih masnih naslaga koje su pohranjene „za kasnije”, potičemo metabolizam da sam regulira našu tjelesnu težinu i omogućujemo našoj gušterači miran život.

Kako da moje tijelo funkcionira bez glukoze?

Vaše tijelo će uz ograničeni unos ugljikohidrata početi trošiti masne naslage kao izvor energije, odnosno vaše tijelo će se hraniti ketonima. To je i naš cilj kad je u pitanju program mršavljenja, ali što kad dostignemo idealnu težinu? LCHF tu odgovara s blago povećanom dozom ugljikohidrata koja će iznositi oko 100 g dnevno, čisto da se tijelo zavara te spriječi dodatno sagorijevanje masnoća i gubitak mišića.

Kad sve sagledamo, ovaj način prehrane ima svojih prednosti i mana. Još nismo sigurni gdje nas vodi nakon određenog broja godina provedenog na njemu, odnosno ne znamo kakve su posljedice po naše opće zdravlje. Potiče prirodno mršavljenje, ali nam onemogućuje intenzivno vježbanje i bavljenje određenim fizičkim aktivnostima zbog manjka unosa ugljikohidrata.

Na kraju se možemo samo zapitati je li ovo prehrana koja će napraviti revoluciju u ljudskoj ishrani?

7 komentara

7 Comments

  1. Roko Marović

    prosinac 5, 2015 kod 9:25 pm

    Nije.

  2. Zeljko Gti Swift

    prosinac 5, 2015 kod 9:48 pm

    Zivite na selu i jedite svoju zdravu hranu

  3. Vedran Ožir

    prosinac 5, 2015 kod 9:54 pm

    Trebalo bi uzeti u obzir da je prehrana ljudi prije par desetaka tisuća godina bila bazirana na dostupnoj hrani prije par desetaka tisuća godina, a tada žitarice nisu bile toliko dostupne i brojne.

    I to da su ljudi prije živjeli kraće. I da je ovo poželjna prehrana za ljude koji imaju problema sa prekomjernom težinom, no nisu svi takvi.

    Ja se, recimo, mučim dobiti 5 kila 😀

  4. Emir Zunic

    prosinac 5, 2015 kod 10:02 pm

    Ma tooooo !!!
    Hocemo li moci nastaviti jesti mrkvu? 🙁

  5. Кучкин Чичак

    prosinac 5, 2015 kod 11:13 pm

    Postoji jedan mali problem, mozak moze kao gorivo korsititi iskljucivo glukozu, jer su molekuli masti preveliki da pri prosli mozdanu barijeru, a sto se tice onih ketona to je tacno, oni nastaju prilikom matabolizma masti ali nihovo dugtrajno prisustvo u telu nije pozeljno. Ne znam, cuo sam za ishranu zasnovanu na mastima i nesto sam skeptican po tom pitanju…

  6. Antonio Barišić

    prosinac 7, 2015 kod 6:57 am

    Imam rodu u Bugojnu ima 220 kg hrani se samo mastima i potpuno je normalan.

  7. Libertas Nova

    prosinac 15, 2015 kod 9:30 pm

    sve se na kraju vraća na staro…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh