Connect with us

Znanost

Foto: ProtectiveResources

Ekologija i okoliš

LED rasvjeta ima golem utjecaj na živi svijet

Exetersko sveučilište je izvijestilo o novom istraživanju kojeg su proveli, a koje kaže da bi ulična LED rasvjeta mogla biti podešena tako da smanji svoj utjecaj na ekosustav.

Tijekom milijardi godina život na Zemlji je evoluirao u skladu s uvjetima okoliša, a važan čimbenik tog okoliša je oduvijek bila izmjena dana i noći. Zahvaljujući tim izmjena je i većina živog svijeta prilagodila svoj bioritam, fiziološke potrebe, prehrambene navike te tehnike, potrebu za snom, proizvodnju hormona, reproduktivne cikluse, pronalaske skloništa te mnoge druge pojave koje uzimamo zdravo za gotovo.

Ciklus dana i noći je pomalo poremećen razvojem tehnologije koja je dovela do toga ili da ponegdje zbog upadljive rasvjete noć više i ne postoji ili da jednostavno želi rasvjetu što više učiniti takvom da sliči danjem svjetlu. Iako današnja LED rasvjeta, srećom, nema živu u sebi i ne treperi, svejedno nosi sa sobom neke loše posljedice. Predviđa se da će do 2020. godine LED rasvjeta biti odgovorna za 70% svjetlosnog onečišćenja.

Plavo svjetlo je naročito rizično, ne samo za biljke i životinje, nego i čovjeka jer smanjuje proizvodnju hormona melatonina što za sobom povlači rizik od mnogih loših posljedica i oboljenja. Lako je, međutim, riješiti se plavog LED osvjetljenja čija je štetnost već dobro poznata, ali ostaje ugroza ostalih boja za odvijanje normalnog života kukaca, ptica te mnogih drugih životinja.

U Exeteru su u svojoj studiji otkrili da je mnogo bolje kad je rasvjeta noću ili ugašena između ponoći i 4 sata ujutro ili smanjena za 50%. U kontekstu štetnosti LED rasvjete je zasad najveća bojazan u životinjskom svijetu kod pauka i kukaca koje navedena svjetlost jako privlači.

Iako je LED rasvjeta donijela mnogo dobra, istraživanja o njenom utjecaju na odvijanje života samo sve više pristižu s vremenom i vjerojatno slijedi još više prijedloga na tragu ovoga iz studije iz Exetera.

Nastavi čitati
Advertisement
17 komentara

17 Comments

 1. Nataša Kodrič

  6 veljače, 2017 kod 9:24 pm

  Znamo mi to. Ali gdje su oni, čiji glas bi trebali da slušaju, zašto to dozvoljavaju??

 2. Vlado Josic

  6 veljače, 2017 kod 9:28 pm

  Bljak

 3. Senad Kolasinac

  6 veljače, 2017 kod 9:36 pm

  Ako je zbog izmjene dana i noći, onda to isto radi i bilo koja druga vrsta rasvjete.

  • Domagoj Maglić

   6 veljače, 2017 kod 10:16 pm

   Ne bas. Stvar je spektru.

  • Senad Kolasinac

   7 veljače, 2017 kod 7:00 am

   Jano da zavisi. Samo, koliko znam, spektar sijalice sa žarnom niti je sličan sunčevoj, kao i spektar LED.
   Ne znam kakav je spektar sijalica koje se koriste za luičnu rasvjetu (onih standardnih, ne LED).

 4. Matej Horvat

  6 veljače, 2017 kod 9:40 pm

  Mislim, uz ceste di je osvjetljenje 24 sata dnevno, izložene su ispušnim plinovima, 99% ih je posađeno, iz rasadnika… pa jednostavno će zamjeniti biljke novima, iz rasadnika. a ekosustav koji se razvije uz cestu je zanemariv u odnosu na okolinu

 5. Filip Smrečki

  6 veljače, 2017 kod 9:46 pm

  Stipe Surić Mateo Mandić pa di nas nađe haahah

 6. mesinovicphoto

  6 veljače, 2017 kod 11:03 pm

  Zato svicarci gase ulicnu rasvjetu vec u 22:00h. Pametani ljudi 🙂

 7. Danijel Ljubicic

  7 veljače, 2017 kod 12:34 am

  Bojan Fišer

 8. Mihaela Lužanac

  7 veljače, 2017 kod 1:08 pm

  dakle, moje sumnje su opravdane. …bemti “znanost”.

 9. Santino Medved

  7 veljače, 2017 kod 8:17 pm

  Ok. A zašto se tu spominje led rasvjeta kao takva. Di je objašnjenje led rasvjete. Naravno, objašnjenje je za samo plavo svjetlo(6000-6500K). Što je po njima led rasvjeta onda. Bijelo( poznatije kao cool white svjetlo 3500-5500K), ako su na njega mislili, da štetno je i spada u rang neprirodnog svjetla. Nitko ne spominje led rasvjetu prirodnog svjetla. 2700-3000K. Boja svjetla ista kao kod svih dosadašnjih žarulja. Lol. Ajte članke stavljajte tek nakon što proučite neke stvari.

 10. Bane

  8 veljače, 2017 kod 10:18 am

  LED zrači vrlo uski spektar. Može se dobiti bilo koja boja kombinacijom tri LED, ali je tu problem tri uska i izražena spektra kojeg subjektivno doživljavamo kao “toplo”, “hladno”, “neonsko”, itd.

  Šta hoću reći – ja nisam siguran da je takvo svijetlo dobro, ne bar dok ne prođu godine uporabe i to i potvrdimo. S druge strane u spektru svijetla klasične žarulje (ili halogene) je gotovo linearna kriva zastupljenosti talasnih dužina. Kao i kod sunčevog svijetla.

  Da li je LED s tri pika talasnih dužina koja u zbroju subjektivno izgledaju “prirodno” baš to isto i bez posledica na vid recimo, to je ono što mene zanima. Takvo istraživanje se ne može napraviti bez godina uporabe svijetla u kontroliranim uvjetima.

  Ako se hoćete igrati s time na ebayu kupite LED trake s promenljivom bojom.

 11. Misko Markovic

  10 ožujka, 2017 kod 6:21 pm

  Da kazu da biljke bolje napreduju pod njima

 12. Edona Bakija Patrčević

  11 ožujka, 2017 kod 7:32 am

  Slazem se,a da ne pricamo o ogromnoj ustedi energije 😉

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh