Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

LED rasvjeta ima golem utjecaj na živi svijet

Exetersko sveučilište je izvijestilo o novom istraživanju kojeg su proveli, a koje kaže da bi ulična LED rasvjeta mogla biti podešena tako da smanji svoj utjecaj na ekosustav.

Tijekom milijardi godina život na Zemlji je evoluirao u skladu s uvjetima okoliša, a važan čimbenik tog okoliša je oduvijek bila izmjena dana i noći. Zahvaljujući tim izmjena je i većina živog svijeta prilagodila svoj bioritam, fiziološke potrebe, prehrambene navike te tehnike, potrebu za snom, proizvodnju hormona, reproduktivne cikluse, pronalaske skloništa te mnoge druge pojave koje uzimamo zdravo za gotovo.

Ciklus dana i noći je pomalo poremećen razvojem tehnologije koja je dovela do toga ili da ponegdje zbog upadljive rasvjete noć više i ne postoji ili da jednostavno želi rasvjetu što više učiniti takvom da sliči danjem svjetlu. Iako današnja LED rasvjeta, srećom, nema živu u sebi i ne treperi, svejedno nosi sa sobom neke loše posljedice. Predviđa se da će do 2020. godine LED rasvjeta biti odgovorna za 70% svjetlosnog onečišćenja.

Plavo svjetlo je naročito rizično, ne samo za biljke i životinje, nego i čovjeka jer smanjuje proizvodnju hormona melatonina što za sobom povlači rizik od mnogih loših posljedica i oboljenja. Lako je, međutim, riješiti se plavog LED osvjetljenja čija je štetnost već dobro poznata, ali ostaje ugroza ostalih boja za odvijanje normalnog života kukaca, ptica te mnogih drugih životinja.

U Exeteru su u svojoj studiji otkrili da je mnogo bolje kad je rasvjeta noću ili ugašena između ponoći i 4 sata ujutro ili smanjena za 50%. U kontekstu štetnosti LED rasvjete je zasad najveća bojazan u životinjskom svijetu kod pauka i kukaca koje navedena svjetlost jako privlači.

Iako je LED rasvjeta donijela mnogo dobra, istraživanja o njenom utjecaju na odvijanje života samo sve više pristižu s vremenom i vjerojatno slijedi još više prijedloga na tragu ovoga iz studije iz Exetera.

Možda će vas zanimati

Klima

Otapanje grenlandskog ledenog pokrova doprinijelo je porastu globalne razine mora za 1,2 centimetra u nešto manje od 20 godina. Satelitski podaci programa Grace i...

Klima

Američki znanstvenici koji prate broj i kretanje medvjeda koji žive u područjima oko Arktičkog oceana tvrde da polarni medvjedi zbog klimatskih promjena napuštaju svoja...

Klima

Stopa otapanja se povećava pošto se atmosfera i oceani zagrijavaju.

Ekologija i okoliš

Brod RV Polarstern je u ponedjeljak stigao u sjevernu njemačku luku Bremerhaven, nakon što je proveo 389 dana plutajući Arktikom.