Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Ledenjak s Antarktike kao izvor pitke vode za Ujedinjene Arapske Emirate

Kompanija The National Advisor Bureau iz Abu Dhabija je došla na neobičnu ideju kako bi pokušala riješiti sve veći problem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima- nestašicu pitke vode.

Naime, oni planiraju dovući masivan ledenjak s Antarktike koji je od kopna udaljen 1000 km. Nalazi se pored otoka Heard. Iz jednog ledenjaka bi se moglo dobiti dovoljno vode za jedan milijun ljudi za vrijeme perioda od pet godina.

Ujedinjeni Arapski Emirati su jedna od 10 država koje nemaju dovoljno pitke vode zbog izrazito suhe klime. Godišnje na tom području padne samo 100 mm kiše, a stručnjaci prognoziraju veliki rizik od suša sljedećih 25 godina.

Direktor kompanije Al Shehi kaže da su već proputovali transportnu rutu te su koristili simulatore kako bi provjerili hoće li biti moguće provesti plan u djelo. U prosjeku, ledenjaci u sebi sadrže 1500 milijardi litara vode. Jako sporo se tope jer se 80% njihove površine nalazi ispod mora, a dio koji se nalazi iznad, reflektira sunčevu svjetlost i odbija njegovu toplinu.

Nakon dolaska opreme, sagradit će se posebna konstrukcija, a radnici će minirati ledenjake kako bi dobili svoj izvor vode. Blokovi leda će se tako razdvojiti i smjestiti u posebna spremišta prije procesa filtracije. Potom će se transportirati do 8,800 km udaljenog Fujairaha.

Prema dobivenim rezultatima iz analize, za prijevoz ledenjaka do Ujedinjenih Arapskih Emirata će im trebati godina dana. Nakon stvaranja tehničkog i financijskog plana, odlučili su kako je tegljenje najbolja metoda.

Direktor kompanije kaže kako oni žele ledenjak većinom zbog vode, ali u tom projektu vide još neke dodatne potencijale pa smatraju da bi im ledenjak mogao pomoći i za turizam i vremenske prilike. Naime, oni smatraju kako bi ledenjak mogao utjecati na mikro klimu i tako potaknuti padaline, a turisti će u velikom broju putovati do njihove zemlje kako bi vidjeli neobičan ledenjak u inače sušnim Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Projekt planiraju započeti 2018. godine.

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirat će svoj prvi lunarni rover u studenom, najavio je voditelj misije Hamad Al Marzooqi. Al Marzooqi je za državne novine,...

Planete i mjeseci

Snimka koju je sonda Hope (Amal) poslala prikazuje Marsov sjeverni pol i najveći vulkan Olympus Mons

Planete i mjeseci

NASA, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju put u daleki svemir, a broj misija i njihova kompleksnost ukazuju na to koliko se ozbiljno shvaćaju...

Ekologija i okoliš

Uspjeli smo početi zagađivati i nenaseljeni kontinent