Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Leteće ribe lebde jednako dobro kao i ptice

Mi smo svi upoznati s pticama kojima je ronjenje jednako udobno kao i njihovo letenje, ali samo je jedna porodica riba napravila obrnuto putovanje.

Leteće ribe mogu ostati u zraku više od 40 sekundi, pokrivajući udaljenost do 400m brzinom od 70 km/h. Haecheon Choi, inženjer strojarstva iz Seoul National University, Koreja, postao je fasciniran letećim ribama prilikom čitanja znanstvene knjige svojoj djeci. Shvaćajući da leteće ribe stvarno lete, on i njegov kolega, Hyungmin Park, odlučili su saznati kako ti neočekivani letači ostaju iznad površine te su objavili 10. rujna 2010. godine, svoje otkriće da leteće ribe lebde kao ptice u Journal of Experimental Biology.

Ali testiranje letećih riba u zračnim tunelima pokazalo se lakše za reći nego i učiniti. Nakon putovanja u Japan kako bi pokušali kupiti ribu od svjetski poznate Tsukiji ribarnice, dvojac je na kraju sklopio suradnju s National Federation of Fisheries Cooperatives of Korea. Park je otišao u ribolov na istok Korejskog mora i uspješno prizemnio 40 crnokrilnih poletuša. Park je izabrao pet riba podjednakih veličina i odnio ih na Korean Research Centre of Maritime Animals, gdje su osušene i preparirane, neke sa svojim raširenim perajama (kao u letu) a neke s perajama privijenim uz tijelo, spremne za testiranje njihove aerodinamike u zračnom tunelu. Nakon što su pričvrstili 6-osovinske senzore za silu na krila riba i naginjali tijelo riba po kutovima do 45 stupnjeva, Park i Choi izmjerili su sile na perajama letećih riba i njihovom tijelu te potom simulirali letove.

Izračunavajući omjere uzlijetanja i letenja letećih riba – mjera pređene horizontalne udaljenosti u odnosu na spuštanje s visine tijekom lebdenja – Choi i Park su otkrili da to leteće ribe izuzetno dobro izvode: lebdeći bolje od insekata a jednako dobro kao i ptice, poput burnjaka i patke karolinke. A dok su analizirali kako se omjer uzlijetanja i letenja mijenjao s promjenom kuta nagiba, dvojac je otkrio da je omjer bio najveći i ribe su najdalje lebdjele kada su bile paralelne s površinom, a što je upravo ono što one i rade iznad oceana. Mjereći momente u zračnom kretanju riba, dvojac je također utvrdio da su ribe bile vrlo stabilne za vrijeme lebdenja. Međutim, kada su analizirali stabilnost riba s perajama privijenima nazad uz tijelo kao u položaju pri plivanju pokazalo se da su nestabilne, a što je upravo ono što vam je potrebno za mobilnost u vodi. Tako su leteće ribe vrhunski prilagođene za život u oba okruženja.

Znajući da leteće ribe uvijek lete blizu površine mora, Choi i Park su potom odlučili saznati da li je riba dobila bilo kakvu korist od tog aerodinamičkog učinka letenja blizu površine. Spuštajući ribu na nižu visinu u zračnom tunelu, otkrili su da se omjer podizanja i letenja povećavao dok su modeli riba `lebdjeli` blizu poda. A kada je Park zamijenio čvrstu površinu sa spremnikom vode, omjer dizanja i letenja je još više porastao, dopuštajući ribama da lebde još dalje. Dakle, lebdenje blizu površine mora pomaže ribama da idu što dalje.

Konačno, Choi i Park izravno su prikazali zračne struje koje prolaze oko krila i tijela leteće ribe. Puštajući struju dima na ribe, dvojac je uočio mlaz zraka koji ubrzava iza uz tijelo ribe. Park objašnjava da tandem rasporeda velike prsne peraje ispred i manje zdjelične peraje na kraju tijela ribe ubrzava protok zraka prema repu poput mlaza, povećavajući tako dodatno omjer podizanja i letenja i unapređujući performanse letenja još više. Nakon što su pokazali da su leteće ribe izuzetni letači, Choi i Park jedva čekaju da naprave avion koji bi koristio aerodinamiku efekta prizemljavanja inspiriranu tehnologijom letećih riba.

Izvor: TheCompanyOfBiologists

16 komentara

16 Comments

 1. Toni Mladineo Muro

  1 siječnja, 2013 u 12:40 pm

  Poletuša.!.´sretno´O´:)))

 2. Danijel Marun

  1 siječnja, 2013 u 12:54 pm

  Zakon covjece

 3. Petar Bertić

  1 siječnja, 2013 u 1:03 pm

  Na gradele …..

 4. Dušan Jovanović

  1 siječnja, 2013 u 2:12 pm

  ..čuj jednako!??

 5. Božidar Bosina

  1 siječnja, 2013 u 3:10 pm

  pa zato ja nemogu ribu ulovit sve odletile majku im poljubim

 6. Elizabeth Match

  1 siječnja, 2013 u 3:14 pm

  To je riba koja se zove POLETUŠA.

 7. Zvonko Vučkov

  1 siječnja, 2013 u 3:57 pm

  Super su frigane, a i lešo! Super su jer same skaču u brod! hahaha

 8. Anton Glavas

  2 siječnja, 2013 u 8:02 am

  Kako ce letit u zraku kad nemogu disat ? oO

 9. Ivica Kukla

  2 siječnja, 2013 u 2:54 pm

  jedanko kao sto ti ronis na dah….

 10. Anita Bajušić

  2 siječnja, 2013 u 2:57 pm

  Na Kubi mi je jedna takva za dlaku zabila u glavu 🙂

 11. Der Düjma

  2 siječnja, 2013 u 4:01 pm

  de nemojte srat. hahahahahaaahahha

 12. Sani-el Marusic

  2 siječnja, 2013 u 10:12 pm

  pogledajte film Kon-Tiki odlican po istinitom dogadjaju, mozete vidjeti ove ribe

 13. Miloš Parezanović

  3 siječnja, 2013 u 6:45 pm

  sta se koristi kao mamac za njih ?

 14. Luka Radić

  3 siječnja, 2013 u 10:43 pm

  koji kurac ahhaha

 15. Krsto Pichler

  6 siječnja, 2013 u 9:39 pm

  Stvarno im je aerodinamaka savrsena!Vidio sam ih par puta u Otrantu.

 16. Diana Hofileña

  9 siječnja, 2013 u 8:35 am

  That´s a flying fish?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Znanstvenici sa Sveučilišta Friedrich Schiller u Jeni i Sveučilišne bolnice u Jeni dekodirali su antihipertenzivni učinak omega-3 masnih kiselina. U dva objavljena članka u...

Biljke i životinje

Znanstvenici u Pennsylvaniji nedavno su otkrili izuzetno rijetko vrstu ptice pjevice koja na sebi ima s jedne strane muško, a s druge strane žensko...

Arheologija i paleontologija

Pronađeni fosil ribe dug je oko jedan metar i star oko 45 milijuna godina.

Biljke i životinje

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Linnean Society, ptica koja je viđena u letu, rezultat je „iterativne evolucije"

Oglašavanje