Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Leteće ribe lebde jednako dobro kao i ptice

Mi smo svi upoznati s pticama kojima je ronjenje jednako udobno kao i njihovo letenje, ali samo je jedna porodica riba napravila obrnuto putovanje.

Leteće ribe mogu ostati u zraku više od 40 sekundi, pokrivajući udaljenost do 400m brzinom od 70 km/h. Haecheon Choi, inženjer strojarstva iz Seoul National University, Koreja, postao je fasciniran letećim ribama prilikom čitanja znanstvene knjige svojoj djeci. Shvaćajući da leteće ribe stvarno lete, on i njegov kolega, Hyungmin Park, odlučili su saznati kako ti neočekivani letači ostaju iznad površine te su objavili 10. rujna 2010. godine, svoje otkriće da leteće ribe lebde kao ptice u Journal of Experimental Biology.

Ali testiranje letećih riba u zračnim tunelima pokazalo se lakše za reći nego i učiniti. Nakon putovanja u Japan kako bi pokušali kupiti ribu od svjetski poznate Tsukiji ribarnice, dvojac je na kraju sklopio suradnju s National Federation of Fisheries Cooperatives of Korea. Park je otišao u ribolov na istok Korejskog mora i uspješno prizemnio 40 crnokrilnih poletuša. Park je izabrao pet riba podjednakih veličina i odnio ih na Korean Research Centre of Maritime Animals, gdje su osušene i preparirane, neke sa svojim raširenim perajama (kao u letu) a neke s perajama privijenim uz tijelo, spremne za testiranje njihove aerodinamike u zračnom tunelu. Nakon što su pričvrstili 6-osovinske senzore za silu na krila riba i naginjali tijelo riba po kutovima do 45 stupnjeva, Park i Choi izmjerili su sile na perajama letećih riba i njihovom tijelu te potom simulirali letove.

Izračunavajući omjere uzlijetanja i letenja letećih riba – mjera pređene horizontalne udaljenosti u odnosu na spuštanje s visine tijekom lebdenja – Choi i Park su otkrili da to leteće ribe izuzetno dobro izvode: lebdeći bolje od insekata a jednako dobro kao i ptice, poput burnjaka i patke karolinke. A dok su analizirali kako se omjer uzlijetanja i letenja mijenjao s promjenom kuta nagiba, dvojac je otkrio da je omjer bio najveći i ribe su najdalje lebdjele kada su bile paralelne s površinom, a što je upravo ono što one i rade iznad oceana. Mjereći momente u zračnom kretanju riba, dvojac je također utvrdio da su ribe bile vrlo stabilne za vrijeme lebdenja. Međutim, kada su analizirali stabilnost riba s perajama privijenima nazad uz tijelo kao u položaju pri plivanju pokazalo se da su nestabilne, a što je upravo ono što vam je potrebno za mobilnost u vodi. Tako su leteće ribe vrhunski prilagođene za život u oba okruženja.

Znajući da leteće ribe uvijek lete blizu površine mora, Choi i Park su potom odlučili saznati da li je riba dobila bilo kakvu korist od tog aerodinamičkog učinka letenja blizu površine. Spuštajući ribu na nižu visinu u zračnom tunelu, otkrili su da se omjer podizanja i letenja povećavao dok su modeli riba `lebdjeli` blizu poda. A kada je Park zamijenio čvrstu površinu sa spremnikom vode, omjer dizanja i letenja je još više porastao, dopuštajući ribama da lebde još dalje. Dakle, lebdenje blizu površine mora pomaže ribama da idu što dalje.

Konačno, Choi i Park izravno su prikazali zračne struje koje prolaze oko krila i tijela leteće ribe. Puštajući struju dima na ribe, dvojac je uočio mlaz zraka koji ubrzava iza uz tijelo ribe. Park objašnjava da tandem rasporeda velike prsne peraje ispred i manje zdjelične peraje na kraju tijela ribe ubrzava protok zraka prema repu poput mlaza, povećavajući tako dodatno omjer podizanja i letenja i unapređujući performanse letenja još više. Nakon što su pokazali da su leteće ribe izuzetni letači, Choi i Park jedva čekaju da naprave avion koji bi koristio aerodinamiku efekta prizemljavanja inspiriranu tehnologijom letećih riba.

Izvor: TheCompanyOfBiologists

16 komentara

16 Comments

 1. Toni Mladineo Muro

  1 siječnja, 2013 u 12:40 pm

  Poletuša.!.´sretno´O´:)))

 2. Danijel Marun

  1 siječnja, 2013 u 12:54 pm

  Zakon covjece

 3. Petar Bertić

  1 siječnja, 2013 u 1:03 pm

  Na gradele …..

 4. Dušan Jovanović

  1 siječnja, 2013 u 2:12 pm

  ..čuj jednako!??

 5. Božidar Bosina

  1 siječnja, 2013 u 3:10 pm

  pa zato ja nemogu ribu ulovit sve odletile majku im poljubim

 6. Elizabeth Match

  1 siječnja, 2013 u 3:14 pm

  To je riba koja se zove POLETUŠA.

 7. Zvonko Vučkov

  1 siječnja, 2013 u 3:57 pm

  Super su frigane, a i lešo! Super su jer same skaču u brod! hahaha

 8. Anton Glavas

  2 siječnja, 2013 u 8:02 am

  Kako ce letit u zraku kad nemogu disat ? oO

 9. Ivica Kukla

  2 siječnja, 2013 u 2:54 pm

  jedanko kao sto ti ronis na dah….

 10. Anita Bajušić

  2 siječnja, 2013 u 2:57 pm

  Na Kubi mi je jedna takva za dlaku zabila u glavu 🙂

 11. Der Düjma

  2 siječnja, 2013 u 4:01 pm

  de nemojte srat. hahahahahaaahahha

 12. Sani-el Marusic

  2 siječnja, 2013 u 10:12 pm

  pogledajte film Kon-Tiki odlican po istinitom dogadjaju, mozete vidjeti ove ribe

 13. Miloš Parezanović

  3 siječnja, 2013 u 6:45 pm

  sta se koristi kao mamac za njih ?

 14. Luka Radić

  3 siječnja, 2013 u 10:43 pm

  koji kurac ahhaha

 15. Krsto Pichler

  6 siječnja, 2013 u 9:39 pm

  Stvarno im je aerodinamaka savrsena!Vidio sam ih par puta u Otrantu.

 16. Diana Hofileña

  9 siječnja, 2013 u 8:35 am

  That´s a flying fish?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Ribe iz porodice Gasterosteidae (koljuške) poznate su po mužjacima koji brinu za svoje potomstvo, dok ženke to ne čine. Kako ujedno mužjaci imaju i...

Nizozemski ribarski brod FV Margiris, drugi najveći na svijetu, izbacio je više od 100.000 mrtvih riba u Atlantski ocean kod Francuske, formirajući plutajući tepih...

Znanstvenici sa Sveučilišta Friedrich Schiller u Jeni i Sveučilišne bolnice u Jeni dekodirali su antihipertenzivni učinak omega-3 masnih kiselina. U dva objavljena članka u...

Znanstvenici u Pennsylvaniji nedavno su otkrili izuzetno rijetko vrstu ptice pjevice koja na sebi ima s jedne strane muško, a s druge strane žensko...

Oglašavanje