Connect with us

Znanost

Lijek za narkolepsiju obične ljude čini pametnijima

Znanost

Lijek za narkolepsiju obične ljude čini pametnijima

Lijek modafinil obično se koristi za liječenja osoba s narkolepsijom (ekstremno stanje koje uzrokuje padanje u san iznenada i bez kontrole), no smatra se da većina osoba koje uzimaju taj lijek čini to iz drugog razloga, koji nije medicinski potvrđen – kao opći stimulator kognicije za zadatke poput učenja i funkcioniranja pod pritiskom rokova.

387069458_300639e38d_b_1024

Modafinil? Moć mozga u tableti? (Image credits: Michelle Tribe/Flick)

Napokon je provedeno istraživanje tvrdnji vezano uz neplanirane učinke modafinila na zdravim subjektima koji ne pate od manjka sna, kako bi se odredilo je li modafinil siguran – i kako bi se potvrdile tvrdnje i vjerovanja da djeluje i kao „pametna droga” opće namjene.

Prema znanstvenicima sa Sveučilišta Oxford u Ujedinjenom Kraljevstvu i s Medicinskog odsjeka Sveučilišta Harvard u SAD-u, istraživanja provedena nad modafinilom potvrdila su te nevjerojatne tvrdnje. Prema tome, modafinil je jedna od prvih „pametnih droga” koja može pozitivno utjecati na kognitivne procese i koncentraciju. Moć mozga u piluli, drugim riječima.

Tim je evaluirao svu nađenu literaturu vezanu uz efekt kognitivnog poboljšanja konzumacijom modafinila, proučavanjem 24 istraživanja koja su se zanimala za utjecaj ovog lijeka na procese poput planiranja, donošenja odluka, sjećanja, učenja i kreativnosti. Zaključak tima, objavljen u časopisu European Neuropsychopharmacology, pokazuje da modafinil zaista unapređuje kognitivne procese, no drugačije na svaki proces posebno.

„Istraživanje potvrđuje da modafinil ne unapređuje našu radnu memoriju ili fleksibilnost misli, ali unapređuje naš kapacitet donošenja odluka i planiranja – „više” funkcije mozga koje se temelje na ukupnom radu jednostavnih kognitivnih procesa”, objašnjava koautor Ruairidh McLennan.

Obećavajuće je da lijek ima malo popratnih efekata, gdje 70% istraživanja dokazuje vrlo neznatne popratne efekte. „S obzirom na vrlo malo nuspojava u kontroliranim uvjetima, modafinil se može smatrati kognitivnim pojačivačem”, izjavljuje Anna-Katharine Brem, također koautorica istraživanja

Otkriće da je modafinil prvi pravi primjer „pametne droge” koja može pojačati više funkcije mozga prirodno izaziva kontroverzu. Iako lijek za mijenjanje mozga nije dozvoljen za nikakvu opću upotrebu, niti će to biti u skorijoj budućnosti, sama činjenica da je znanstveno potvrđena „pametna droga” izaziva nekoliko zanimljivih pitanja.

Guy Goodwin, predsjednik europskog Učilišta za neuropsihofarmakologiju, koji nije bio dio istraživačkog tima, kaže: „Prijašnje etičke rasprave o sličnim lijekovima naginjale su pretpostavkama o ekstravagantnim efektima i prije nego je i jedan efekt potvrđen. Ako je istraživanje točno, etička debata se zahuktava: kako ćemo klasificirati, oprostiti ili osuditi lijek koji unapređuje učinkovitost kognitivnog procesuiranja u slučajevima nepostojanja prijašnjih kognitivnih oštećenja?”

Izvor: ScienceAlert

Znatiželja pokreće svijet. :)

8 komentara

8 Comments

 1. Ivan Ivaniš

  9 rujna, 2015 kod 6:36 pm

  ova tableta podsjeća na film Savršena formula

 2. Lado Kardoš

  9 rujna, 2015 kod 6:53 pm

  Ali cijena je da ti pamet stane tako se efekt poništi 🙂

 3. Mladen Pršir

  9 rujna, 2015 kod 8:05 pm

  Adderall je još bolji 🙂

 4. Siniša Šikman

  9 rujna, 2015 kod 10:03 pm

  Ajmo studenti dekanski rok se blizi 🙂

 5. Armando Marić

  10 rujna, 2015 kod 1:13 pm

  Di se to ima za nabavit??

 6. Igor Kolar

  10 rujna, 2015 kod 1:30 pm

  Tj reptilski mozak 00 sj ban;-)

 7. Laura Topic

  10 rujna, 2015 kod 8:49 pm

  Nikolina Buljan isto si mogla probat

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Znanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh